Μητσοτάκης στο Φόρουμ Δελφών: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ

Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας με τον καθηγητή Ιστορίας Ν. Φέργκιουσον στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, υπογραμμίζοντας ότι εάν η Άγκυρα πιστεύει ότι μπορεί να καταστρατηγεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η αντίδραση δεν θα είναι μόνο από τη χώρα μας, αλλά από ολόκληρη την ΕΕ».

«Εάν δει κάποιος το χάρτη, θα κατανοήσει ότι το παράνομο σύμφωνο της Τουρκίας με τη Λιβύη δεν έχει κανένα νόημα», σημείωσε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει.ότι η Ελλάδα υπέγραψε μία αντίστοιχη συμφωνία, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας με την Ιταλία. 

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας πως το πρόβλημα της Ελλάδας με την Τουρκία «είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Γιατί αφορά στα σύνορά μας. Αφορά σε ζητήματα ασφαλείας. Γιατί εμείς προστατεύουμε τα ελληνικά σύνορα, που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημείωσε ακόμα πως «η ηγεσία της ΕΕ έστειλε τον Μάρτιο ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης. Δε μιλάμε για διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά μεταξύ του συνολικού πλαισίου σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας. Εάν η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να καταστρατηγεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας η αντίδραση δεν θα είναι μόνο από τη χώρας μας, αλλά θα είναι η αντίδραση από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε επίσης το μήνυμα ότι η χώρα μας είναι ανοιχτή στο διάλογο με τη Τουρκία. «Έχουμε καταλήξει ότι συμφωνούμε πως διαφωνούμε. Αλλά πάντα υπάρχει το περιθώριο πρόσβασης στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς δικαστηρίου. Η λογική των κανονιοφόρων ανήκει σε άλλη εποχή και δεν μπορεί να αποτελέσει ένα όπλο για σχέσεις καλής γειτονίας».

Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός σχολίασε πως το να λαμβάνει ίσες αποστάσεις από το πρόβλημα δεν είναι πάντα η καλύτερη προσέγγιση, όταν υπάρχει μία χώρα που ξεκάθαρα συμπεριφέρεται με αυτόν τον επιθετικό και παράνομο τρόπο.

Πηγή: skai.gr