Μητσοτάκης σε Σίσι-Αναστασιάδη: Γιατί ζήτησα το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Η τουρκική παραβατικότητα τόσο σε βάρος της Ελλάδας όσο και της Κύπρου βρέθηκε στο επίκεντρο της τριμερούς Συνόδου Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι ενημέρωσε τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για τις ενέργειες που έχει ακολουθήσει η χώρα μας σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να σταματήσει τις προκλητικές μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας. 

Αναφερόμενος στο εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία που έθεσε ως ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και με τις επιστολές που απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί οι ευρωπαϊκές χώρες να προμηθεύουν με σφαίρες ένα κράτος που μπορεί να χρησιμοποιήσει τις σφαίρες αυτές απέναντι σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. 

Σε ό,τι αφορά στην αναστολή τελωνειακής ένωσης Ε.Ε και Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι δε γίνεται ένα τρίτο κράτος, υποψήφιο προς ένταξη στην Ε.Ε, να απαλλάσσεται από δασμούς και να γεύεται τα οφέλη της ελεύθερης αγοράς, την ώρα που απειλεί τα σύνορα της Ε.Ε.  

Στην έναρξη της ομιλίας του στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο κ. Μητσοτάκης έφερε την τριμερή ως παράδειγμα συνεννοήσης μεταξύ 3 γειτονικών λαών «που έχουν πυξίδα το διεθνές δίκαιο και την ειρήνη στην περιοχή».

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της τριμερούς συζητήθηκαν εκτενώς τα ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας καθώς η χρονική συγκυρία συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που προκαλεί η ηγεσία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο που φανταστιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο. Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες. Κυρίως όμως συνοδεύοντας όλα αυτά με απανωτές μονομερείς προκλήσεις πλαισιωμένες από μια ακραία, επιθετική, συχνά, ρητορική. Συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για μια συμπεριφορά η οποία κατάφορα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Αμφισβητεί δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, για την οποία και οι τρεις χώρες εργαζόμαστε σκληρά. Είναι μια συμπεριφορά η οποία συχνά, και αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό εδώ στην Κύπρο, προσβάλλει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και της ΕΕ. Μια συμπεριφορά που δημιουργεί προβλήματα στην βορειοατλαντική συμμαχία και είναι μια συμπεριφορά που έρχεται απέναντι σε ρητές θέσεις σημαντικών χωρών, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Αραβικού κόσμου, όλων των γειτονικών χωρών». 

Εξέφρασε δε την αταλάντευτη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία όχι μόνο συνεχίζεται με αποστολή σκαφών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά κλιμακώνεται και με εμπρηστικές πρωτοβουλίες όπως αυτή στην Αμμόχωστο, «ναρκοθετώντας το δρόμο για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό».

Σχετικά με τις στάση της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μετά από εντατική προσπάθεια για έναρξη διερευνητικών επαφών με μοναδικό θέμα την οριοθέτηση ΑΟΖ, «η Άγκυρα αντί για πρόσκληση διαλόγου προτίμησε τον μονόλογο των αμφισβητήσεων» προσθέτοντας ότι «δίκαιο παράγουν μόνο οι δίκαιες πράξεις».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η Αθήνα υπέγραψε και κύρωσε δύο νόμιμες συμφωνίες ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι συζητήσεις με Αλβανία και συμφωνήθηκε η προσφυγή στη Χάγη. «Έτσι λύνουν τις διαφορές τα σοβαρά υπεύθυυνα κράτη. Με οδηγό το διεθνές δίκαιο μπορούν να γίνουν περιοχές ειρήνης και σταθερότητας. Σε αυτή τη γειτονιά της συνεργασίας έχει θέση και η Τουρκία αν το θελήσει, αρκεί να συμμερίζεται τους ίδιους κανόνες που επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονιάς και σεβασμό στο διεθνές δικαιο. Οι τριμερείς δεν είναι σχήματα συνεργασίας σε βάρος κανενός», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Και κατέληξε επισημαίνοντας ότι «εμείς γνωρίζουμε ότι ο δρόμος της εθνικής αξιοπρέπειας και συμμαχιών είναι μαραθώνιος. 

Πηγή: skai.gr