Κλείσιμο

Μητσοτάκης σε Άγκυρα: Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παραιτηθούν από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας έστειλε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας που της αναγνωρίζει ο χάρτης των ΗΕ» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.
 
«Κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους, ηπειρωτικού ή νησιωτικού, και κάθε έλληνας πολίτης έχει το ίδιο απαράγραπτο και αναφαίρετο δικαίωμα στην άμυνα και την ασφάλεια» τόνισε ο πρωθυπουργός. 

«Η Τουρκία εγκαλεί την Ελλάδα για την αμυντική προστασία των νησιών μας. Η σχετική προκλητική επιστολή προς τα ΗΕ έχει ήδη απαντηθεί. Η Τουρκία, που εισέβαλε και κατέχει το 38% της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει κηρύξει casus belli, που ισχυρίζεται ότι απειλείται η ασφάλειά της από τα μέτρα αυτοπροστασίας της χώρας, μια χώρα που διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας τη στρατιά του Αιγαίου με αποβατική ταξιαρχία, διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα. Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα» ανέφερε δηκτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Είναι, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, απολυτά καταδικαστέες οι νέες παράνομες τούρκικες ενέργειες στην Κύπρο. ΟΗΕ και ΕΕ, αλλά και κράτη μέλη ξεχωριστά, καταδίκασαν, και η Τουρκία όχι μόνο απέρριψε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά απέδωσε την παγκόσμια καταδίκη των παράνομων ενέργειών της στη δήθεν προπαγάνδα Ελλάδας και Κύπρου». 

Ούτε λίγο ούτε πολύ, σχολίασε δηκτικά ο πρωθυπουργός, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι Αθήνα και Λευκωσία παράσυρανε όλη την υφήλιο ενώ έπρεπε να αναρωτιέται πως με τις ενέργειές της έστρεψε όλη την υφήλιο απέναντί της. 

Ούτε λίγο ούτε πολύ, σχολίασε δηκτικά ο πρωθυπουργός, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι Αθήνα και Λευκωσία παράσυρανε όλη την υφήλιο ενώ έπρεπε να αναρωτιέται πως με τις ενέργειές της έστρεψε όλη την υφήλιο απέναντί της.

Όπως επισήμανε, η διεθνής νομιμότητα είναι στο πλευρό μας, πορευόμαστε πάντα μαζί για την επίτευξη λύσης στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια όπως προβλέπεται στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. 

«Oι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση ισοτίμου διεθνούς καθεστώτος και κυριαρχικής ισότητας της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα ως προϋπόθεση για επανέναρξη διαπραγμάτευσης με λύση δυο χωριστών κρατών είναι απαράδεκτες, αντίθετες στις διεθνείς αποφάσεις του ΣΑ και απορρίπτονται επί της αρχής». 

Κράτος μέλος της ΕΕ, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, είναι η κυπριακή δημοκρατία όπως εκπροσωπείται από τη νόμιμη κυβέρνηση της. Η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την αποσχιστική οντότητα ως μέλος της αν Τουρκία και τουρκοκύπριοι επιμείνουν στα διχοτομικά σχεδία τους. 

Δεν τίθεται θέμα αποδοχής των προαπαιτουμένων που η Τουρκία θέτει, με απώτερο στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για λύση δύο κρατών, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. «Είναι αδιανόητο να αναμένει κανένας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να αποδεχθεί τη δημιουργία ενός μορφώματος, δηλαδή ενός ανεξαρτήτου κράτους το οποίο θα ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία» τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Παράλληλα, επανάλαβε την ετοιμότητα, αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση να συμμετάσχει σε ένα διάλογο που θα επαναρχίσει από εκεί όπου είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά. Επισήμανε πως η τουρκική αδιαλλαξία, η εμμονή στη συνέχιση των εγγυήσεων, η εμμονή στην παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και δημιουργίας στρατιωτικής βάσης, κάτι που διαφαίνεται να υλοποιείται με τα σημερινά σχέδια, οδήγησε στην αποτυχία του Κραν Μοντανά.

Ξεκινώντας τη δήλωσή του, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως η σημερινή συνάντηση στόχο είχε την ανταλλαγή και ενημέρωση για τα τεκταινόμενα μετά τις τελευταίες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, και ιδιαίτερα όσον αφορά την αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Σε ό,τι αφορά το αντικείμενο του μεταξύ τους συντονισμού, ανέφερε πως εστιάζεται και στις δράσεις που από κοινού θα αναλάβουν για τη νέα αξίωση της Τουρκίας και της τουροκυπριακής ηγεσίας για την αλλαγή βάσης λύσης του Κυπριακού με την αναγνώριση κυριαρχίας στο παράνομο υποτελές μόρφωμα από την Τουρκία. «Μια αξίωση που είναι κάθετα αντίθετη με το σύνολο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, αλλά και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και σίγουρα εκτός των όρων εντολής του γενικού γραμματέα» υπογράμμισε.

Γνωστοποίησε ακόμα πως με τον πρωθυπουργό έχουν συμφωνήσει ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες έτσι ώστε το συντομότερο να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στον γενικό γραμματέα να προχωρήσει στη σύγκληση μιας νέας συνόδου για το Κυπριακό με ουσιαστικό και δημιουργικό διάλογο, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη, λειτουργική λύση, η οποία θα επιτρέψει, επιτέλους, να συμβιώσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας, πέρα και μακριά από εγγυήσεις και εξαρτήσεις.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ