Μητσοτάκης: Προσβλητική η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τις ψήφους των αποδήμων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύντομη συνομιλία που είχε στη Νέα Υόρκη με τους Έλληνες δημοσιογράφους αναφέρθηκε τόσο στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και για το θέμα της ψήφου των ομογενών.

Ο Πρωθυπουργός κληθείς να σχολιάσει την πρόταση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για το δικαίωμα ψήφου των ομογενών, την χαρακτήρισε «προσβλητική» και «αντισυνταγματική».

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά αντισυνταγματική, είναι βαθιά προσβλητική για όσους επιλέγουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εκτός Ελλάδος. Ουσιαστικά τους λέει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν για Πρωθυπουργό, θα ψηφίσετε μόνο για κάποιους βουλευτές, άρα μιλάμε για πολίτες "δεύτερης κατηγορίας" και για ψήφο η οποία δεν είναι ισότιμη. Προσβάλλει ευθέως και βάναυσα την ελληνική ομογένεια», ήταν χαρακτηριστικά το σχόλιο του Ελληνα πρωθυπουργού.

«Αποδίδω σημασία στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ ηγετών»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι το κλίμα ήταν πολύ καλό και πρόσθεσε ότι «αποδίδω μεγάλη σημασία στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των ηγετών».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έθεσε όλα τα κρίσιμα ζητήματα από την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι την στάση της στο μεταναστευτικό και περιμένει από την 'Αγκυρα συγκεκριμένες κινήσεις που να δικαιώσουν την συγκρατημένη αισιοδοξία του.

 

«Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να προχωρήσουν μαζί στη ΕΕ»

Σε σχέση με την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και την ενταξιακή προοπτική της χώρας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αξιολογήσουν την πορεία των δύο κρατών των δυτικών Βαλκανίων και ανάλογα θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Συμφωνούμε με την επικρατούσα στην Ευρώπη άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξει αποσύνδεση (decoupling)». Σημειώνεται ότι ο κ. Ζάεφ ζητά να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση καθώς θεωρεί ότι η χώρα του πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από το τι γίνει με την Αλβανία.

Πάντως στην συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τις πάγιες θέσεις του, ότι δεν θα υπέγραφε τη Συμφωνία και παρέθεσε τα σημεία στα οποία υπάρχουν ενστάσεις όπως στο θέμα των εμπορικών σημάτων και τα πεδία όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ