Συμφωνία Μητσοτάκη-Νετανιάχου για «διαβατήριο COVID» - Ισραηλινοί τουρίστες στην Ελλάδα, μετά την καραντίνα

Για σημαντική στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. Όπως επισήμανε, «η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης για όλες τις χώρες». Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν για τη σταθερή εμβάθυνση και διεύρυνση του πεδίου συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ στους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, η αμυντική συνεργασία, η τεχνολογία και καινοτομία, η ενέργεια, ο τουρισμός και η ενίσχυση των σχέσεων του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σας συγχαίρω για τον γρήγορο ρυθμό που εμβολιάζετε τους πολίτες σας. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που οι υπουργοί Τουρισμού μας υπογράφουν συμφωνία συνεργασίας στον τουρισμό. Θέλω να υποδεχθώ όσο το δυνατόν συντομότερα Ισραηλινούς τουρίστες στην Ελλάδα», ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός επ' ευκαιρία του διαβατηρίου εμβολιασμού που θα τεθεί σε ισχύ μετά την καραντίνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος που τα υπουργεία Τουρισμού των δύο χωρών κινούνται στην κατεύθυνση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις. «Επιχειρηματολογώ για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού εντός των ορίων της ΕΕ, αλλά επίσης και για κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και με τρίτες χώρες, ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εν όψει τουριστικής περιόδου» επισήμανε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «η συμφωνία με το Ισραήλ θα είναι μία δοκιμή και για άλλες τρίτες χώρες».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε δε την εκτίμηση πως «έως τον Απρίλιο θα έχουμε κατορθώσει να τιθασεύσουμε ακόμη περισσότερο την πανδημία του κορωνοϊού».

Αναφερόμενος στο ισραηλινό φάρμακο κατά του κορωνοϊού, που παρασκευάζει το Ισραήλ, είπε πως είναι «πολύ χαρούμενος που συζητήσαμε αυτό το νέο φάρμακο», σημειώνοντας πως «η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα επανέλθει πολύ σύντομα από την οικονομική κρίση μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: «Η διμερής μας σχέση δεν ετεροκαθορίζεται. Δεν γνωρίζω κατά πόσον είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία επαναπροσέγγισης ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία. Τα πράγματα μοιάζουν να βελτιώνονται με την Τουρκία. Συνεχίζουμε τις διερευνητικές επαφές, εφ όσον δεν υπάρχουν περαιτέρω επιθετικές ενέργειες».

Από την πλευρά του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε πως «συζητήσαμε για μία συμφωνία περί ενός πράσινου διαβατηρίου, προκειμένου οι Ισραηλινοί πολίτες να μπορούν να επισκεφθούν την Ελλάδα χωρίς περιορισμούς, μόλις αρθεί η καραντίνα. «Οι Ισραηλινοί πηγαίνουν σε αριθμούς ρεκόρ στην Ελλάδα με το διαβατήριο θα πηγαίνουμε χωρίς περιορισμούς, είναι καλά νέα για όλους μας» σχολίασε ο κ. Νετανιάχου. 

Μετά τις δηλώσεις των δυο πρωθυπουργών υπεγράφη η ελληνοϊσραλινή συμφωνία για τον τουρισμό. 

Η συμφωνία αφορά κατ' αρχάς στη θεσμική συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη, στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, στις τουριστικές επενδύσεις, στην προώθηση του τουρισμού, στην τουριστική καινοτομία και ψηφιοποίηση, στην τουριστική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και σε συντονισμένες δράσεις Ελλάδας και Ισραήλ κατά την εκπροσώπησή τους σε διεθνείς οργανισμούς.

Mε τη συμφωνία, η οποία είναι πενταετούς διάρκειας και θα ανανεώνεται αυτομάτως, προωθείται η συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Τουρισμού Ελλάδας και Ισραήλ, όπως και η ανταλλαγή πληροφοριών για την προώθηση και τη διαφήμιση. Επίσης ενθαρρύνεται η άμεση συνεργασία μεταξύ ταξιδιωτικών γραφείων και άλλων φορέων του τουρισμού, καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα τουριστικά στατιστικά στοιχεία, την τουριστική πολιτική και νομοθεσία, την έρευνα και τις εξελίξεις στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Δημιουργούνται προϋποθέσεις άμεσης συνεργασίας μέσω του μοιράσματος τεχνογνωσίας για τις ειδικές μορφές τουρισμού, καθώς και ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις τουριστικές επενδύσεις, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τα προγράμματα κινήτρων στις δύο χώρες.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr