Μητσοτάκης: Πλαίσιο συμφωνίας με Ρωσία για ενίσχυση του τουρισμού - Μισούστιν: Συμφωνίες στην ατζέντα

Για πλαίσιο συμφωνίας με τη Ρωσία για την ενίσχυση των τουριστικών ροών από τη χώρα, αλλά και για ενίσχυση της ελληνορωσικής οικονομικής συνεργασίας, έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Μισούστιν. 

“Πιστεύω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας αναγνώρισης και εμβολίων, αλλά και αρνητικών τεστ, ώστε το συντομότερο δυνατόν οι Ρώσοι επισκέπτες να έρχονται στη πατρίδα μας χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς” ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. 

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης καθώς οι εμβολιασμοί εξελίσσονται “συμφωνήσαμε πώς μπορούμε το συντομότερο δυνατόν να θέσουμε σε κίνηση τις ροές Ρώσων επισκεπτών στη χώρα μας χωρίς τους επιπρόσθετους περιορισμούς”. 

“Εκτενώς συζητήθηκε η ενίσχυση της ελληνορωσικής οικονομικής συνεργασίας, η τόνωση του διμερούς εμπορίου, η κοινή προτεραιότητα και η αντιμετώπιση πανδημίας” ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

“Η Ρωσία σοβαρός παράγοντας της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας”

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την προσήλωση της Ρωσίας στην ισχύ του διεθνούς δίκαιου, του δίκαιου της θάλασσας, ειδικά στην περιοχή της Μεσόγειου και τη σταθερή υποστήριξή της σε λύση του Κυπριακού βασισμένη σε ενιαίο διζωνικό δικοινοτικό κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις. “Αυτές είναι θέσεις νομιμότητας, αρχής και ευθύνης” σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της κυβέρνησης, “η ιδιότητα της Ρωσίας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την επιφορτίζει με την ευθύνη  της διαφύλαξης  της ειρήνης και της νομιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι μεγάλων καθήκον δεν είναι προνόμιο”. 

“Η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και οι ιδιότητες αυτές είναι στη βάση της εξωτερικής μας πολιτικής, ωστόσο η Ρωσία αποτελεί σοβαρό παράγοντα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας η οποία οφείλει να οικοδομείται μέσω συνεργατικών και όχι ανταγωνιστικών σχέσεων με σεβασμό σε κοινές άξιες όπως η προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Άλλωστε διεθνείς προκλήσεις και ασύμμετρες απειλές (τρομοκρατία, εξτρεμισμός, κοινού κλιματική αλλαγή) μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με κοινή στάση, και όχι με αντιπαράθεση” επισήμανε. 

“Στη ατζέντα συμφωνίες σε υγεία, επικοινωνίες” 

Από πλευράς του, ο κ. Μισούστιν τόνισε χαρακτηριστικά ότι στις συνομιλίες με τον κ. Μητσοτάκη “συντονίσαμε τα ρολόγια μας” είδαμε διάφορα θέματα στα οποία συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός εστίασε στη συνεργασία των δυο χωρών, με αμοιβαίο ενδιαφέρον για προώθηση κοινών έργων σε διάφορους τομείς, παρά τη μείωση του διμερούς εμπορίου και τη μείωση του τουρισμού λόγω της πανδημίας. “Πρέπει να ψάξουμε τις λύσεις που θα μάς επιτρέψουν να ξεπεράσουμε τις συνέπειες (της πανδημίας) για τις διμερείς μας σχέσεις” σημείωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός. “Στην ατζέντα μας είναι συμφωνίες στους τομείς της υγείας, των επικοινωνιών, τεχνολογίας, πληροφορικής” ανέφερε ο κ. Μισούστιν.  

Επίσης επισήμανε τις σημαντικές ιστορικές ελληνορωσικές σχέσεις, την αλληλοϋποστήριξη των δύο χωρών και την ιστορική πολιτιστική τους σχέση. 
 

Πηγή: skai.gr