Μητσοτάκης: Οι ηλικιωμένοι να εμβολιαστούν το συντομότερο -Τι έιπε για self test και εστίαση

Συνέντυξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο του Star.

Ο κ. Μητσοτάκης ανφέρθηκε στους εμβολιασμούς κάνοντας έκκληση στους ηλικιωμένους που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί να το κάνουν σύντομα, ενώ μίλησε και για το Πάσχα και την εστίαση. Πάραλληλα, αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

"Πετύχαμε να καταστεί μια ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο των ευρωτουρκικών σχέσεων"

«Η ελληνική κυβέρνηση επέτυχε να καταστήσει μία ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μιλά για σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση με την Τουρκία, δηλαδή η Τουρκία μπορεί να αξιοποιήσει τη θετική ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο δεν παράγει ένταση κατά της Ελλάδος και της Κύπρου στη Μεσόγειο», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχωρεί αυτήν την ώρα στο δελτίο ειδήσεων του STAR και τη δημοσιογράφο, Μάρα Ζαχαρέα.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θα μπει στον πειρασμό να εξαγάγει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο την εσωτερική κρίση, που αντιμετωπίζει και τόνισε πως αναμένει από τη γειτονική χώρα να συμμορφωθεί πλήρως με την κοινή δήλωση της ΕΕ και να δέχεται επιστροφές από τα ελληνικά νησιά.

Σε ό,τι αφορά στο πρόσφατο ταξίδι του στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «κατέστησα απολύτως σαφές πως το τουρκολιβυικό μνημόνιο είναι παράνομο, δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα και θίγει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Όπως τόνισε, δε, υπενθύμισε στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας ότι την ίδια θέση έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκτίμησε, πως είναι ιδιαίτερα θετικό πως η ηγεσία της γειτονικής χώρας επέδειξε τη διάθεση να εκκινήσει απευθείας διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

"Καλώ και παρακαλώ τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν"

Προσωπική έκκληση προς τους ηλικιωμένους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το κάνουν άμεσα, απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη που παραχωρεί στο STAR. «Καλώ τους ηλικιωμένους, τους παρακαλώ: να πάτε να εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατόν, είναι ασπίδα προστασίας τα εμβόλια, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και διαθέσιμα ραντεβού, είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, αποκάλυψε για πρώτη φορά πως η κυβέρνηση εξετάζει σε ουδέτερο χρόνο, όπως είπε, την πιθανότητα να καταστήσει τον εμβολιασμό των υγειονομικών υποχρεωτικό. «Δεν επιθυμώ τώρα να δημιουργήσω εστίες αντιπαράθεσης, θα το δούμε σε ουδέτερο χρόνο, από τον Σεπτέμβριο» είπε χαρακτηριστικά.

"Εντός 10 ημέρων που θα έρθουν τα υπόλοιπα self tests, θα τα διαθέσουμε και στον ευρύτερο πληθυσμό"

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε πιθανό άνοιγμα και άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων, σημείωσε πως «δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη για το τι θα συμβεί στο μέλλον. Και ο κορονοϊός μας έχει εκπλήξει και μας ανάγκασε να αναπροσαρμόσουμε τη στρατηγική μας. Βρισκόμαστε στη μέση μιας φουρτούνας και ο καλός καπετάνιος δεν κρατάει ποτέ σταθερό το καράβι σε μια φουρτούνα. Θετικό γεγονός το πράσινο φως στο άνοιγμα των Λυκείων».

«Πολύ σύντομα, εντός 10 ημέρων από τη στιγμή που θα έρθουν τα υπόλοιπα self tests, θα μπορέσουμε να τα διαθέσουμε και στον ευρύτερο πληθυσμό. Αν και οι εργαζόμενοι θα έχουν προτεραιότητα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης για τα self tests.

«Οι μεγάλες προσπάθειες για να πετύχουν, θα αντιμετωπίσουμε και μικρές δυσκολίες», επεσήμανε ο πρωθυπουργός σχετικά με τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από τους φαρμακοποιούς αναφορικά με τις συσκευασίες των self tests.

"Η εστίαση δεν θα ανοίξει πριν από το Πάσχα”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να προχωρήσει σε προβλέψεις σχετικά με το τι θα συμβεί το Πάσχα. «Οι ειδικοί θα μας πουν», τόνισε και επεσήμανε: «Έχουμε κατά κανόνα ακούσει τους ειδικούς». Για την εστίαση ωστόσο προέβλεψε ότι θα ανοίξει μετά το Πάσχα.

“Είναι πολύ καλύτερο να είμαστε έξω από μέσα. Ο καιρός είναι σύμμαχος. Η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα όταν είναι να φας ή να πιεις. Η εστίαση δεν θα ανοίξει πριν από το Πάσχα”.

Τόνισε πως δεν θα υπάρξει πολιτική απόφαση για το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων. «Υπήρξαν πάρα πολύ σοβαροί επιστήμονες που μειοψήφησαν. Κάποιες φορές δημιουργεί την αίσθηση μια πολυφωνίας. Αλλά δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια για το πως θα αντιμετωπιστεί ένας ιός. Να κρατήσουμε ότι παρά τις δυσκολίες – το ΕΣΥ ανταποκρίνεται πλήρως- τα έχουμε καταφέρει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, γιατί ακούσαμε τους ειδικούς».

“Περιμέναμε ότι το lockdown θα είχε καλύτερα αποτελέσματα. Αν δεν το είχαμε επιβάλλει, τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά. Δεν είχε αποτελεσματικότητα λόγω της μετάλλαξης, αλλά και της κούρασης του κόσμου. Υπήρξαν αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Στο πρώτο κύμα υπήρχε φόβος. Τώρα πολλοί θεωρούν ότι δεν τους αφορά. Ιδίως οι νέοι”.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν σύντομα οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές.

"Έχω αποφασίσει να εξαντλήσω την 4ετία"

Με τον πλέον απόλυτο τρόπο διέψευσε ακόμη μία φορά σενάρια περί πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη του στο Star.

«Όχι, σας κοιτώ κατάματα και σας λέω κατηγορηματικά όχι» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Έχω αποφασίσει να εξαντλήσω την 4ετία, θέλω να κριθώ στο τέλος της 4ετίας, όχι μόνο για τις κρίσεις που διαχωριστήκαμε τους τελευταίους μήνες, αλλά και για τη δυνατότητα να ξαναβάλουμε τη χώρα στον δρόμο της δυναμικής ανάκαμψης. Στο τέλος της 4ετίας θέλω οι πολίτες να κρίνουν εάν προτιμούν την 4ετία Μητσοτάκη ή την προηγούμενη του κ. Τσίπρα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης το 2022"

Την είδηση πως δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022, αποκάλυψε κατά τη συνέντευξή του στο Star ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας πως τη συγκεκριμένη δέσμευση περιελάμβανε το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή: skai.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ