Κλείσιμο

Φυγή προς τα εμπρός με νέα «καμπανάκια» για τους υπουργούς του, από τον Κ. Μητσοτάκη

«Η αλαζονεία είναι, θα έλεγα, μία πάθηση η οποία είναι πολύ ανησυχητική. Διότι οι πολίτες μπορούν να συγχωρήσουν λάθη αλλά δεν θα σού συγχωρήσουν κακές συμπεριφορές» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός προς μέλη του υπουργικού Συμβουλίου

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Φυγή προς τα εμπρός με τις απαραίτητες συστάσεις προς τα μέλη της κυβέρνησης και της παράταξής του, είναι το μήνυμα που εκπέμπει σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός, κλείνοντας το «κεφάλαιο εκλογές» και εστιάζοντας στην επόμενη μέρα και στο έργο της κυβέρνησης, το οποίο σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρέπει εκτός από την αποτελεσματικότητα να συνοδεύεται και από σεμνότητα και μετριοπάθεια. Συστάσεις που απηύθυνε με αιχμή τις συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών, δηλώνοντας αποφασισμένος να είναι τόσο αυστηρός με τους συνεργάτες του όσο και με τον ίδιο του τον εαυτό, προσθέτοντας εμφατικά «είμαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό μου και μονίμως προσπαθώ να βελτιώνομαι και να βάζω τον πήχη πιο ψηλά».

Παρότι πάντως, κατά τη συνέντευξή του στον Αντ1, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «σίγουρα υπήρχαν κάποιες άστοχες δηλώσεις», απέκλεισε εκ νέου τα σενάρια ανασχηματισμού, δίνοντας πίστωση χρόνου στο νέο κυβερνητικό σχήμα, υπενθυμίζοντας πως είχε πει «από την πρώτη στιγμή ότι όταν έκανα αυτές τις αλλαγές έπρεπε να δώσω λίγο χρόνο σε υπουργούς να μάθουν τα νέα τους καθήκοντα» και προσθέτοντας ότι «σίγουρα χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο, για κάθε Υπουργό να μάθει το χαρτοφυλάκιό του».

Και μπορεί βέβαια ο πρωθυπουργός να δίνει τον απαραίτητο χρόνο στους υπουργούς του, σίγουρα όμως αναμένει αποτελεσματικότητα και αφοσίωση στο κυβερνητικό έργο των μεταρρυθμίσεων αλλά εξίσου βέβαιο είναι ότι δεύτερη ευκαιρία στην αλαζονεία δεν υπάρχει. «Η αλαζονεία είναι, θα έλεγα, μία πάθηση η οποία είναι πολύ ανησυχητική. Διότι οι πολίτες μπορούν να συγχωρήσουν λάθη αλλά δεν θα σού συγχωρήσουν κακές συμπεριφορές» διεμήνυσε προς εκείνα τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου που εμφάνισαν τέτοιες συμπεριφορές και εν είδη “κίτρινης” κάρτας τους επέστησε την προσοχή. Μάλιστα οι πρωθυπουργικές προειδοποιήσεις λαμβάνουν ακόμη μεαγλύτερη έμφαση όταν αυτές έγιναν για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια μέρα, καθώς το «καμπανάκι» ήταν ηχηρό και κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε «πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε” απευθυνόμενος προς όλους.

Οι επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις ήρθαν μετά τις άστοχες - όπως κρίθηκαν - δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη στη Θεσσαλία και του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη στη Χαλκίδα, που χρησιμοποιήθηκαν από τους πολιτικούς αντιπάλους της ΝΔ πριν το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, μειώνοντας το κυβερνητικό έργο και προκαλώντας της ζημιά στο εκλογικό αποτέλεσμα, όπως εκτιμήθηκε.

Γυρίζοντας σελίδα πάντως ο πρωθυπουργός, έδωσε ώθηση προς τα εμπρός εστιάζοντας στο κυβερνητικό έργο που εξακολουθεί και έχει σε πρώτη προτεραιότητα την καθημερινότητα των πολιτών και τη βελτίωσή της, «τώρα, αυτό το οποίο με ενδιαφέρει εμένα είναι η κάλπη της καθημερινότητας” δήλωσε στον Αντ1 αναφερόμενος σε σειρά πολιτικών που δρομολογούνται είτε αυτές αφορούν την πολιτική προστασία, είτε την οικονομία, είτε την υγεία. “Θα δείτε μια σειρά από νομοσχέδια τα οποία έχουν βαθύ μεταρρυθμιστικό πρόσημο” προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, επαναφέροντας την πολιτική συζήτηση στα έργα και το αποτέλεσμα γιατί όπως συμπέρανε από την πρώτη κυβερνητική του θητεία και τη δεύτερη νίκη στις εθνικές εκλογές “επικρατήσαμε πολιτικά επειδή εφαρμόσαμε συγκεκριμένες πολιτικές, επειδή φέραμε ανάπτυξη, επειδή κάναμε αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί, επειδή οι πολιτικές μας είχαν κοινωνικό πρόσημο, επειδή επιδείξαμε στην πράξη τον πατριωτισμό της ευθύνης».

Πηγή: skai.gr