Κλείσιμο

Μητσοτάκης σε Μισέλ: Έτοιμη η Ελλάδα για διερευνητικές με Τουρκία για υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν πριν από λίγη ώρα. Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Τουρκία δεν απειλεί μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα η Ευρώπη να περάσει από τα λόγια στις πράξεις.     

«Η Τουρκία έχει χρόνο να συνεχίσει το πρώτο βήμα απεμπλοκής από την κρίση και πρέπει οι κινήσεις της να έχουν συνέχεια και συνέπεια για να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για να καρποφορήσει ο διάλογος». Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με αποκελιστικό θέμα συζήτησης την υφαλοκρηπίδα και τη χάραξη ΑΟΖ. «Μέχρι να υπάρχει οριστική οριοθέτηση είτε μέσω συμφωνίας είτε με προσφυγή στη Χάγη, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας απαγορελύει μονομερείς ενέργειες», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, τόνισε ότι η αυστηρή φύλαξη των συνόρων θα συνεχιστεί και στον Έβρο και στη θάλασσα σημειώνοντας ότι τότε στον Έβρο η πρόκληση εκδηλωνόταν με τρόπο επιθετικό. Τώρα με διάσταση ανθρωπιστική εντοπίζεται στη θάλασσα και σε ένα ακριτικό και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό νησί. Πρόσθεσε δε ότι ήρθε η ώρα «η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε χειροπιαστή αλληλεγγύη». 

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στη Μόρια έκανε λόγο για θλιβερά γεγονότα συπληρώνοντας ότι ευτυχώς απετράπησαν απώλειες, τραυματισμοί. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το προσφυγικό χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση τονίζοντας ότι η Μόρια ανήκει στο παρελθόν και πλέον δημιουργείται ένα σύγχρονο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, με ευρωπαϊκή συνευθύνη. 
 

Πηγή: skai.gr