Μητσοτάκης από MED7: Η Τουρκία να αποδείξει στην πράξη ότι θέλει διάλογο

Μήνυμα στην Τουρκία να αποδείξει στην πράξη ότι θέλει έναν ειλικρινή διάλογο έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, μετά το τέλος της διάσκεψης MED7, σημειώνοντας ότι δείχνει να απομακρύνεται από κάθε προσπάθεια συνεννόησης.

Αναφορικά με τα συμπεράσματα της συνόδου τόνισε ότι το δείχνουν στην Τουρκία τον δρόμο καλώντας την να σταματήσει τις μονομερείες ενέργειες και να δώσει δείγματα ότι σέβεται τους κανόνες διεθνούς δικαίου. Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τέλος προκλήσεων και αρχή συζητήσεων» και πρόσθεσε ότι ενόψει της Συνόδου Κορυφής «θα αποτρέψουμε την απόπερια της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη». 

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Τουρκία έχει χρόνο μέχρι τότε, να κάνει ένα βήμα πίσω και να απέχει από ερευνητικές δρταστηριότητες, να σταματήσει την επιθετική ρητορική και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλογου. Και αν δεν υπάρχει συμφωνία, να προσφύγουν στη Χάγη.  

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, δήλωσε ότι ενημέρωσε τους άλλους ηγέτες για τις δραματικές εξελίξεις στη Μόρια και τόνισε ότι η πρώτη μέριμνα της Ελλάδας είναι η φροντίδα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Τέλος, ευχαρίστησε τη Γερμανίδα καγκελάριο, Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν για την κοινή τους πρωτοβουλία να φιλοξενήσουν κάποια ασυνόδευτα παιδιά, ενώ κάλεσε την Ευρώπη να περάσει από τα λόγια συμπαράστασης στις πράξεις και να βρει λύση στο μεταμαστευτικό τονίζοντας ότι «η Ελλάδα σηκώνει δυσβάσταχτο βάρος».  

Πηγή: skai.gr