Μητσοτάκης: Ξεκινούν έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου από την Exxonmobile

Μεγάλης στρατηγικής σημασίας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, δεν πωλείται, στην παρούσα φάση

Έρευνες για υδρογονάνθρακες στα νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο ξεκινούν τις επόμενες ημέρες, όπως αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1.

Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil.

Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες».

Για να φτάσουμε στο επίπεδο ετοιμότητας για έρευνες, προηγήθηκαν σημαντικές κινήσεις και διαβουλεύσεις. Τον Φεβρουάριο του 2022, η αρμόδια κρατική εταιρία ΕΔΕΥ ΑΕ, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδυτών για τόνωση του προγράμματος εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων. Στις αρχές Μαρτίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η μεγαλύτερη σεισμική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας από τα ΕΛΠΕ στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο. Η επιτυχημένη εκτέλεση των ερευνών έγινε ακόμα πιο σημαντική καθώς ταυτόχρονα εφαρμόστηκαν τα πλέον αυστηρά πρότυπα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος. 

Ακολούθησε στις αρχές Απριλίου, η δημόσια στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού με την ανάδειξη των σχετικών έργων σε έργα εθνικής σημασίας και την εντολή για επιτάχυνσης των εργασιών. Μάλιστα ανακοινώθηκε και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τον έλεγχο της προόδου των έργων. 

Μετά την επίσκεψη ορόσημο του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τον Μαϊο του 2022, η ΕΔΕΥ ταξίδεψε με τη σειρά της στις ΗΠΑ για να προβάλει την νέα της στρατηγική με όνομα Υδρογονάνθρακες 2.0. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγική της εταιρίας, αναδείχθηκε η συμβατότητα με την ενεργειακή μετάβαση και το ρόλο της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής και ενδεχομένως της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. 

Η θετική αποδοχή της ελληνικής στρατηγικής επιβεβαιώθηκε με την ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στις παραχωρήσεις της Κρήτης, όταν στα τέλη Ιουλίου η ExxonMobil σχεδόν διπλασίασε τη συμμετοχή της και ανέλαβε παράλληλα την διαχείριση των παραχωρήσεων. 

Μόλις 3 μήνες αργότερα στις αρχές Νοεμβρίου, με την εκκίνηση του προγράμματος σεισμικών ερευνών στα Δυτικά & Νoτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ με την Ιταλία, η Ελλάδα  θα εκτελέσει για πρώτη φορά παράλληλες έρευνες στα βορειοδυτικά και στα νοτιοδυτικά σύνορά μας. 

Η ανταπόκριση και η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε η ExxonMobil, μας γεμίζει εμπιστοσύνη για το τελικό αποτέλεσμα και φαίνεται να επιβεβαιώνει την στρατηγική σημασία της περιοχής ερευνών. 

Την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων στα μπλοκ Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης (2D), θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων εντός των επόμενων 6 μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους. Μετά την ερμηνεία των συλλεγμένων και επεξεργασμένων σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσουν: (α) η επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, (β) η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και (γ) η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Στόχος μας είναι η απόφαση γεώτρησης εντός του 2024 και διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο 2025.

Πηγή: skai.gr