Μητσοτάκης: Κάμερα πάνω σε κάθε αστυνομικό κι ενίσχυση ψυχογραφικών τεστ

Την πρόταση οι αστυνομικοί να φέρουν πάνω τους ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου, καθώς και να υπάρξει συνεργασία με άλλες αστυνομίες, όπως η γαλλική και η βρετανική, για την ενίσχυση των ψυχογραφικών τεστ για να τη διάγνωση βίιων συμπεριφορών  που μπροούν να καταστήσουν επικίνδυνους τους αστυνομικούς κατέθεσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  για την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας. 

Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι σύντομα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών, ενώ προανήγγειλε και ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οποία δίπλα στον Συνήγορο του Πολίτη θα υπάρχει μια επιτροπή «βοηθός», αποτελούμενη από 100 εξειδικευμένα στελέχη, τα οποία θα έχουν ως αποκλειστική αρμοδιότητα τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας. 

«Το πρόβλημα των εκτροπών δεν είναι μόνο πρόβλημα ελληνικό, είναι παγκόσμιο. Στη χώρα μας δεν έχουμε υπερβολικά τέτοια περιστατικά. Εκεί που διαφοροποιείται η Ελλάδα, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου, είναι ότι υπήρχε μια ομερτά στην αστυνομία που δεν επέτρεπε τη διερεύνηση αυτών περιστατικών. Γι’ αυτό κι ενισχύσαμε τον ρόλο του Συνηγόρου του Πολίτη», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι είμαστε στον δρόμο του εκσυγχρονισμού.

Μάλιστα, σημείωσε ότι ως πρωθυπουργός έχει την ευθύνη να ζητήσει συγγνώμη από όλους όσοι πληγώθηκαν από κρούσματα αστυνομικής βίας τόσο επί των ημερών της ΝΔ όσο και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομιλία του, καταδίκασε απερίφραστα τον ξυλοδραμό πολίτη από αστυνομικό στην πλατεία της Νέας Σμύρνης την περασμένη Κυριακή επισημαίνοντας ότι τέτοια περιστατικά δεν έχουν καμία θέση στην αστυνομία «ανεξάρτητα από τι το προκάλεσε και τι προηγήθηκε. Μόνο όταν ο ένστολος σέβεται τον πολίτη μπορεί να κερδίσει και τον δικό του σεβασμό. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση ακόμα και όταν υβρίζεται ακόμα και όταν προπηλακίζεται. Οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες».  

Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα αιματηρά επεισόδια της Νέας Σμύρνης, που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή ενός αστυνομικού.

«Η αστυνομία βρέθηκε στη Νέα Σμύρνη επειδή υπάρχει συνωστισμός όπως της έχουμε αναθέσει. Από την αρχή της πανδημίας η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει πάνω από 11 εκατ. ελέγχους, χωρίς προβλήματα, με ευγένεια, χαμόγελο και συχνά με την ανοχή που δείχνουν όταν οι πολίτες βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά.  
 

Πηγή: skai.gr