Μητσοτάκης: Θα έχουμε «ήσυχο χειμώνα» με την Τουρκία- Δεν μπαίνουμε σε «κούρσα εξοπλισμών»

Για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, η οποία θα ανακοινωθεί αύριο, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παράχωρησε στην ΕΡΤ από το μουσείο του Λούβρου στη Γαλλία.

«Κατευθυνόμαστε προς μιας ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι το αίτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι πια απολύτως επιτακτικό. Μια Ευρώπη που θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Ελλάδα και Γαλλία είναι δύο χώρες που τα επόμενα χρόνια θα βρεθούν στην πρώτη  γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας. Που δεν σημαίνει ότι υπονομεύει καθ' οιονδήποτε τρόπο τις ευρωατλαντικές μας σχέσεις ή το ΝΑΤΟ. Όσο πιο ισχυρή η Ευρώπη τόσοι πιο πολύ θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ». 

Ερωτηθείς αν η πρόταση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για ευρωπαϊκό στρατό αποτελεί προτεραιότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι είναι μια ώριμη πρόταση πια, γιατί  αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα των ευρωπαϊκών σχέσεων. «Οι Ευρωπαίοι είμαστε οι καθ' ύλην αρμόδιοι να ασχοληθούμε την ασφάλεια της περιοχής μας Η ευρωατλαντική συμμαχία αποτελεί τον κεντρικό αμυντικό πυλώνα που θα συνδέει πάντα τις δύο πλευρές του Ατλαντικού αλλά η Ευρώπη θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί άμεσα – χωρίς να χρειάζεται την άδεια άλλου - αν κρίνουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε ότι υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης που η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί», επισήμανε. 

Ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θέτουν το πλαίσιο σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έγιναν ευρωτουρκικές. Υπήρξαν χώρες όπως η Γαλλία που προσέφεραν απτή στήριξη μέσα από στρατιωτική παρουσία σε αέρα και θάλασσα όταν χρειάστηκε», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει εθνική μοναξιά. «Όσο περιχαρακωνόμαστε γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία.... Καταφέραμε να χτίσουμε ένα πλέγμα συμμαχιών πολυδιάστατο και εξαιρετικά ισχυρό... όπως για παράδειγμα με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.. Αρχίζουμε να έχουμε μια παρουσία στην Αφρική. Ανοίγματα στην Ινδία...», συμπλήρωσε. 

Σχολιάζοντας την τουρκική τακτική των προκλήσεων και ερωτηθείς αν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου», ανέφερε ότι είχε προβλέψει την άνοιξη ένα ήσυχο καλοκαίρι και στο πλαίσιο αυτό «δεν βλεπω το λόγο να μην έχουμε και ένα ήσυχο χειμώνα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ηΤουρκία έχει αντιληφθεί ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν συμφέρει κανέναν. «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Υπάρχουν θέματα που μπορούμε να συνεργαστούμε όπως κλιματική κρίση και μεταναστευτικό. Αυτό προυποθέτει σχέσεις καλής γειτονίας», εξήγησε. Δήλωσε δε ότι οι μεγάλες διαφωνίες με την Τουρκία αφορούν στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών κι επισήμανε ότι μπορούν να επιλυθούν με πρόσβαση στο ένα και μοναδικό εργαλείο, το διεθνές δίκαιο

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στη γείτονα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αν χρειαστεί, η Ελλάδα θα αντιδράσει, όπως πάντα, με αποτελεσματικότητα κι αυτοπεποίθηση. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη η χώρα μας να ενισχύσει την αποτρεπτική της δυνατότητα σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για κούρσα εξοπλισμών. «Και το κάνουμε αυτό στα πλαίσια δημοσιονομικής δυνατότητας – όχι κούρσα εξοπλισμών – αλλά έχω την ευθύνη να ενισχύσω και να παραδώσω σε διάδοχό μου – ένποπλες δυνάμεις πολύ πιο ισχυρές από αυτές που παρέλαβα εγώ», τόνισε. 

Προσφυγικό 

Στο μέτωπο του μεταναστευτικού, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει ευρωπαϊκή συμφωνία, γιατί υπάρχουν χώρες που δεν δέχονται επί της αρχής τον καταμερισμό ευθυνών και απαιτείται ομοφωνία που στο ευρωπαικό συμβούλιο σήμερα δεν υπάρχει. «Εμείς έχουμε υποχρέωση να φυλάσσουμε τα σύνορά μας. Δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε τη Frontex... χώρες που μας στηρίζουν...», είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορά της με πολύ ξεκάθαρους κανόνες και σέβεται τους αιτούντες άσυλο.

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μαζικό προσφυγικό κύμα από Αφγανιστάν σημειώνοντας ότι οι ροές έχουν μειωθεί κατά 90%.

Πηγή: skai.gr