Μητσοτάκης: Μείωση 30% στο κόστος του ρεύματος σε τρία χρόνια - «Θα παρουσιάσουμε οδικό χάρτη» - Live η συνέντευξη Τύπου

Εκλογές την άνοιξη του 2027, στόχος η αυτοδυναμία, «κανένα περιθώριο συνεννόησης» με Σαμαρά, ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Τα βασικά μηνύματα του πρωθυπουργού.     

Μητσοτάκης

Εκλογές την άνοιξη του 2027 με στόχο την αυτοδυναμία, «κανένα περιθώριο συνεννόησης» με τον Αντώνη Σαμαρά, διατήρηση του δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και στόχος για μείωση κατά 30% του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας σε τρία χρόνια. Αυτά ήταν μερικά από τα βασικά μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη συνέντευξη Τύπου της 90ής ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των οικονομικών μέτρων, αναγνώρισε λάθη της κυβέρνησης και παραδέχθηκε ότι στο στεγαστικό «πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα».

Τα μέτρα και η ακρίβεια

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα μέτρα που ανακοίνωσε επαρκούν για τις ανάγκες συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών, μισθωτών, αγροτών και άλλων κοινωνικών ομάδων, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα αυστηρά κοστολογημένο και πλήρως υλοποιήσιμο πρόγραμμα.

Όπως είπε, η δυνατότητα στήριξης των πολιτών προκύπτει από τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, καθώς η ανάπτυξη είναι υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δημιουργεί περισσότερα έσοδα, τα οποία μπορούν να επιστρέφονται στους πολίτες «πάντα εντός των δημοσιονομικών στόχων».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη δημοσιονομική σταθερότητα «στόχο μη διαπραγματεύσιμο» και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεφύγει «ούτε ευρώ» από τους στόχους του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι η ακρίβεια παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία, σημειώνοντας ότι κανένα πρόγραμμα στήριξης δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει πλήρως το ζήτημα.

Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι τα μέτρα θα υλοποιηθούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όπως συνέβη και με το περσινό πρόγραμμα, το οποίο, όπως είπε, υλοποιήθηκε «μέχρι τελευταίου ευρώ».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το νέο πακέτο αφορά διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και στόχος είναι να διασφαλιστεί «μια στοιχειώδης κοινωνική δικαιοσύνη», ώστε το μέρισμα της ανάπτυξης να μετατρέπεται σε «ατομική προκοπή για την κάθε Ελληνίδα και για τον κάθε Έλληνα».

Στόχος η αυτοδυναμία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως εκλογικό στόχο της Νέας Δημοκρατίας την αυτοδυναμία, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση, ιδιαίτερα ενόψει της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου 2027.

Όπως είπε, μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις χωρίς «παζάρια» μεταξύ κομμάτων, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών και υπηρεσιακής κυβέρνησης, εφόσον δεν προκύψει αυτοδυναμία από την πρώτη κάλπη, λόγω της «δύσκολης διεθνούς συγκυρίας».

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε ουσιαστικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τα σημερινά κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για μια τέτοια εξέλιξη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να κινηθεί κάτω από το 28%, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Είχα την εντύπωση ότι η αντιπολίτευση σκοπεύει να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές. Τουλάχιστον αυτό διακηρύσσουν και το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση».

Δήλωσε ότι θα ήθελε να συνεχίσει στο Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση για τις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης τετραετίας.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι μια τρίτη τετραετία δεν θα ήταν «μια από τα ίδια», αλλά θα απαιτούσε «ακόμα πιο γρήγορες και πιο τολμηρές» μεταρρυθμίσεις, έχοντας, όπως είπε, διδαχθεί και από τα λάθη της κυβέρνησης.

Κλείνοντας, έστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό της ΝΔ, τονίζοντας ότι μια νέα εκλογική αναμέτρηση πρέπει να αντιμετωπιστεί «με ακόμα μεγαλύτερη σεμνότητα και ταπεινότητα» και απορρίπτοντας την αντίληψη ότι η Νέα Δημοκρατία είναι «αναντικατάστατη».

«Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα για τα 12 μίλια»

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Διακήρυξη των Αθηνών εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει, και υπογράμμισε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί.

Όπως είπε, η βασική διαφορά Ελλάδας και Τουρκίας παραμένει η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Για τα θαλάσσια πάρκα, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ανέφερε ότι πρόκειται για πρωτοβουλίες που αποδεικνύουν στην πράξη την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει «όποτε και όπως το κρίνει ότι είναι η πιο κατάλληλη χρονική συγκυρία».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά δεν πρόκειται να συζητήσει ζητήματα που η ελληνική πολιτεία θεωρεί «μη ζητήματα».

Για «κυβέρνηση των ηττημένων»: «Καλή τύχη»

Σφοδρή επίθεση στο ενδεχόμενο σχηματισμού «κυβέρνησης των ηττημένων» εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τα σενάρια συνεργασίας μεταξύ κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές.

«Αναφέρεστε, φαντάζομαι, στο σενάριο της κυβέρνησης των ηττημένων», είπε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ενδεικτικά τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Χάρη Δούκα, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Κυριάκο Βελόπουλο και, ενδεχομένως, τον Δημήτρη Κουτσούμπα. «Αν αυτό χρειάζεται σήμερα η χώρα ή αν αυτό πιστεύουμε ότι έχει οποιοδήποτε σενάριο να τελεσφορήσει, καλή τύχη», σχολίασε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε τα αντίστοιχα σενάρια του 2023, σημειώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία είχε λάβει 41% έναντι 17% του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση σχηματίζει το πρώτο κόμμα».

Επανέλαβε ότι η αυτοδυναμία αποτελεί, κατά την άποψή του, την καλύτερη λύση για τη χώρα, ενώ για τα υπόλοιπα σενάρια είπε χαρακτηριστικά: «Το ταμείο θα το κάνουμε μετά τις εκλογές».

«Κανένα περιθώριο συνεννόησης με τον Σαμαρά» 

Σε ερώτηση του Γιάννη Καντέλη και του ΣΚΑΪ για το ενδεχόμενο ο Αντώνης Σαμαράς να δημιουργήσει κόμμα και να βρεθεί στη Βουλή, ο πρωθυπουργός απέφυγε να μπει σε σενάρια συνεργασίας.

«Αν ο κύριος Σαμαράς κάνει κόμμα, δεν το έχει κάνει. Αν ο κύριος Σαμαράς μπει στη Βουλή και αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία και η Νέα Δημοκρατία χρειαστεί να αναζητήσει έναν κυβερνητικό εταίρο. Δεν θα μπω σε αυτήν τη λογική», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο πρώην πρωθυπουργός «αμφισβητεί ευθέως τον πυρήνα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής» της κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Εγώ δεν βλέπω κανένα απολύτως περιθώριο συνεννόησης».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην πολιτική διαδρομή του κ. Σαμαρά, σημειώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία τον επανέφερε στους κόλπους της παράταξης, τον τίμησε και τον ανέδειξε στην πρωθυπουργία.

«Θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα σκεφτεί καλύτερα την υστεροφημία του», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ο κ. Σαμαράς διαθέτει «αρκετή τεχνογνωσία» στο «πώς να κάνει κακό στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας» και ότι ελπίζει «αυτή τη φορά να μην την αξιοποιήσει».

Σε νέα ερώτηση για το αν θα μπορούσε ο Αντώνης Σαμαράς να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας και αν ο ίδιος θα έκανε «ένα βήμα πίσω», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Μου ζητάτε να παραιτηθώ, κυρία Φασουλάκη;»

Τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αρχηγό, ο οποίος είναι και πρωθυπουργός, και παρέπεμψε στις αποφάσεις του κ. Σαμαρά για τα επόμενα βήματά του.

«Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Αν έχουμε εξελίξεις, ρωτήστε με και πάλι», είπε.

«Πρώτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ακρίβειας»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την αντιμετώπιση του πληθωρισμού «πρώτη προτεραιότητα» της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η μόνιμη απάντηση είναι η αύξηση των εισοδημάτων και η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Αναφέρθηκε στον κατώτατο μισθό των 920 ευρώ, ο οποίος, όπως είπε, θα ξεπεράσει τα 950 ευρώ από την 1η Απριλίου, καθώς και στον στόχο για μέσο μισθό άνω των 1.500 ευρώ για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Σημείωσε ακόμη ότι περισσότερα από 1.000 καταναλωτικά προϊόντα έχουν ήδη χαμηλότερες τιμές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό «δεν είναι πανάκεια».

Για τη μείωση του ΦΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε ουσιαστικά το μέτρο, επικαλούμενος και σχετική έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία δεν είναι βέβαιο ότι η μείωση του φόρου μετακυλίεται στο σύνολό της στις τελικές τιμές.

«Η μείωση του ΦΠΑ αφορά όλους. Και τους προνομιούχους και τους λιγότερο προνομιούχους», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος πρέπει να κατευθύνεται σε πιο στοχευμένες παρεμβάσεις.

Εκλογές την άνοιξη του 2027

Κατηγορηματικός ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ως προς τον χρόνο των εκλογών, αποκλείοντας πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027», είπε, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση του ακόμη και αν υπάρξει ευνοϊκό πολιτικό παράθυρο.

Υπενθύμισε ότι και το 2023, παρά τις θετικές δημοσκοπήσεις, δεν επέλεξε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, υποστηρίζοντας ότι θέλει να ολοκληρώνει τις κοινοβουλευτικές περιόδους με θεσμική συνέπεια.

«Δεν είμαι σε αυτή τη λογική. Δεν το έκανα, δεν θα το κάνω και τώρα», είπε.

Σε ό,τι αφορά πιθανό ανασχηματισμό, ανέφερε ότι η κυβέρνηση «έχει βρει τον ρυθμό της» και ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί μια περίοδος κυβερνητικής παράλυσης πριν από τις εκλογές. Όπως είπε, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δουλεύει «μέχρι την τελευταία ημέρα της κοινοβουλευτικής περιόδου» για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του 2023.

«Τζάμπα πήγε το rebranding Τσίπρα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για αναφορά του στον Αλέξη Τσίπρα στον οποίο αφιέρωσε τον στίχο «Ωραία που τα λες, μα έλα που σε ξέρω» από το τραγούδι του Δημήτρη Μητροπάνου και της Αλέκας Κανελλίδου.

«Δεν ήταν πρόθεσή μου χθες να ασχοληθώ καθόλου με την αντιπολίτευση», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι στην ομιλία του αφιέρωσε συνολικά μόλις τρεις προτάσεις στην αντιπολίτευση.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας, έκανε λόγο για διαφορετικό υλικό που διακινήθηκε από το επιτελείο του και για προσπάθειες στελεχών του να δικαιολογήσουν όσα ειπώθηκαν μετά την ομιλία.

«Ουσιαστικά, νομίζω ότι τζάμπα πήγε το rebranding», είπε, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός γνωρίζει πλέον πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να κληθεί να εφαρμόσει όσα υπόσχεται.

«Τώρα δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αυταπάτη. Τώρα πρόκειται για κανονική απάτη. Και για μια κανονική εξαπάτηση των Ελλήνων πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν διαλέγουμε αντίπαλο»

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν επιλέγει τον πολιτικό της αντίπαλο, αλλά οι πολίτες είναι εκείνοι που αποφασίζουν ποιο κόμμα θα βρίσκεται στην κυβέρνηση και ποιο στην αντιπολίτευση.

«Σέβομαι όλους τους αντιπάλους. Οφείλω όλους να τους αντιμετωπίζω με αξιοπρέπεια», είπε, προσθέτοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να προβάλλει τις δικές της θέσεις, αλλά και να «αποδομεί» τις θέσεις της αντιπολίτευσης.

Σχολιάζοντας, τέλος, τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις προτάσεις Τσίπρα, ανέφερε: «Με πολύ ενδιαφέρον άκουσα το ΠΑΣΟΚ να λέει ότι το 80% του προγράμματός του είναι ουσιαστικά copy-paste από τον κύριο Τσίπρα».

Η Ελλάδα ως «γέφυρα» μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Κόλπου

Τον ρόλο της Ελλάδας ως «γέφυρας» μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και χωρών του Κόλπου ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις σχέσεις της Αθήνας με τις χώρες της περιοχής και στην επικείμενη επίσκεψή του στην Αίγυπτο.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό όταν μιλάμε για την ελληνική εξωτερική πολιτική να μην περιοριζόμαστε μόνο στο ζήτημα των σχέσεων της Ελλάδος με την Τουρκία», σημείωσε.

Όπως είπε, η Ελλάδα έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια «ένα εξαιρετικά πυκνό πλέγμα σχέσεων» με χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, υποστηρίζοντας ότι πλέον μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ των συγκεκριμένων περιοχών και της Ευρώπης.

Για τη Συμφωνία της Μέκκας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις, χωρίς να αλλάζει τη στρατηγική της.

«Δεν αλλάζει όμως την κεντρική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να έχει ισχυρές σχέσεις με όλες τις χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης και της Σαουδικής Αραβίας», είπε, προαναγγέλλοντας την επικείμενη επίσκεψή του στη χώρα.

«Δεν σημαίνει ότι επειδή η συμφωνία της Μέκκας μπορεί να έφερε πιο κοντά ενδεχομένως τη Σαουδική Αραβία με την Τουρκία, ότι αυτό σημαίνει ότι αυτόματα εμείς παίρνουμε αποστάσεις. Η εξωτερική πολιτική είναι πολύ πιο σύνθετη», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε παράλληλα στις σχέσεις της Ελλάδας με τον Λίβανο, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και την Αίγυπτο. Όπως είπε, η Αθήνα στηρίζει την προσπάθεια των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων να ασκήσουν την κυριαρχία τους στον νότο της χώρας, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα επισκεφθεί την Αίγυπτο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου «γεωπολιτική, στρατιωτική, αλλά και ενεργειακή», με ιδιαίτερη αναφορά στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGI, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ελλάδα δεν σημαίνει ότι επειδή έχει μια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, παραμελεί τον ρόλο της ως μια χώρα-γέφυρα», ανέφερε, τονίζοντας ότι η Αθήνα επιδιώκει συνεργασίες σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Όπως είπε, οι σχέσεις αυτές ενισχύουν τη γεωπολιτική και αμυντική θέση της χώρας και δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες.

«Είναι σχέσεις με στρατηγικό βάθος, οι οποίες ωφελούν συνολικά την ελληνική εξωτερική πολιτική, μας ενισχύουν γεωπολιτικά, μας ενισχύουν αμυντικά, φέρνουν σημαντικότατες επενδύσεις από τις χώρες αυτές», σημείωσε.

Νέα φιλοσοφία στους εξοπλισμούς

Στη νέα φιλοσοφία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με έμφαση στα μικρά και μη επανδρωμένα συστήματα, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα εξοπλίζεται με βάση τα δεδομένα των πολέμων της νέας εποχής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ανήκει στις πέντε χώρες του ΝΑΤΟ που έχουν ήδη πετύχει τον στόχο για αμυντικές δαπάνες στο 3,5% του ΑΕΠ, υπογραμμίζοντας ότι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν αναγκαία μετά τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης.

Όπως είπε, το κενό στον εξοπλισμό της Πολεμικής Αεροπορίας, του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού έχει σε μεγάλο βαθμό καλυφθεί, με την απόκτηση Rafale, την αναβάθμιση των F-16 και την παραλαβή των φρεγατών Belharra.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα μεγάλα συστήματα και οι μεγάλες πλατφόρμες εξακολουθούν να είναι πάρα πολύ χρήσιμες σε οποιοδήποτε αμυντικό δόγμα. Όμως δεν φτάνει», είπε, επισημαίνοντας την ανάγκη για στροφή σε μικρότερα και φθηνότερα συστήματα.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα διαθέτει ήδη εργοστάσια που μπορούν να κατασκευάσουν χιλιάδες drones, ενώ στόχος είναι κάθε στρατεύσιμος και κάθε διμοιρία των Ενόπλων Δυνάμεων να εκπαιδεύεται στη χρήση τους.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού στη χρήση σμηνών μη επανδρωμένων θαλάσσιων σκαφών, τονίζοντας ότι η αλλαγή φιλοσοφίας «ήδη συντελείται στις Ένοπλες Δυνάμεις και πρέπει να πάει και πιο γρήγορα».

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της ανάγκης διατήρησης των μεγάλων οπλικών συστημάτων, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρειάζεται αεροσκάφη, ενώ η αναβάθμιση των F-16, τα Rafale και τα F-35 ενισχύουν σημαντικά την αποτρεπτική της ισχύ.

Αναφερόμενος στο «σύστημα της ασπίδας του Αχιλλέα», το χαρακτήρισε αμυντικό σύστημα που θα προστατεύει τον ελληνικό εναέριο χώρο και από τις απειλές του μέλλοντος.

«Υπάρχουν σημαντικά νομικά εμπόδια για τα F-35 της Τουρκίας»

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο απόκτησης F-35 από την Τουρκία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι υπάρχουν σημαντικά νομικά εμπόδια.

«Δεν είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ποιους θα πουλήσουν ή δεν θα πουλήσουν αμυντικά συστήματα», είπε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ σημαντικά νομικά εμπόδια» για την απόκτηση των F-35 από την Τουρκία, προσθέτοντας: «Προς το παρόν τουλάχιστον δεν βλέπω πώς θα ξεπεραστούν».

«Προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα» η αλλαγή στα τεκμήρια

Ως «προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις αλλαγές στα τεκμήρια για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, απορρίπτοντας την εκδοχή ότι πρόκειται για παραδοχή λάθους.

Όπως εξήγησε, η σημαντική πρόοδος στη φορολογική συμμόρφωση και η ψηφιακή διασύνδεση των επιχειρήσεων με τις φορολογικές αρχές επιτρέπουν πλέον στο κράτος να έχει πολύ καλύτερη εικόνα για την πραγματική φορολογητέα ύλη.

«Αν κάποιος κάνει χρήση των εργαλείων ως προς τη διαδικτυακή σύνδεση με τις φορολογικές αρχές και γνωρίζουν πια οι φορολογικές αρχές την πραγματική φορολογική του κατάσταση, δεν υπάρχει κανείς λόγος να τον επιβαρύνουμε με αχρείαστες προσαυξήσεις», είπε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στις προσαυξήσεις που συνδέονται με τον τζίρο και τον αριθμό των εργαζομένων, οι οποίες, όπως είπε, πλέον μπορούν να καταργηθούν, καθώς το κράτος γνωρίζει καλύτερα τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε τη διατήρηση του βασικού τεκμηρίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι λογικό να δηλώνεται συστηματικά εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό.

«Δεν θεωρώ λογικό, να είναι ένας ελεύθερος επαγγελματίας συστηματικά να δηλώνει εισόδημα πολύ χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό. Το λέω ευθέως. Μπορεί να ενοχλεί κάποιους αυτό», ανέφερε.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι το τεκμήριο παραμένει μαχητό, καθώς μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο, υποστηρίζοντας ότι λιγότεροι από 400 ελεύθεροι επαγγελματίες επέλεξαν να το αμφισβητήσουν.

«Θεωρώ ότι ήταν ένα μέτρο οριζόντιο, αλλά δίκαιο», είπε, προσθέτοντας ότι τώρα, με τα νέα δεδομένα, μπορούν να γίνουν «οι απαραίτητες προσαρμογές» ώστε να ανακουφιστεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων από προσαυξήσεις που πλέον δεν θεωρούνται αναγκαίες.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε τις αλλαγές με τη συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις, υπενθυμίζοντας τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29% στο 22%, τη μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Όπως είπε, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ξεκινά από τις επιχειρήσεις εκτός Αττικής και θα επεκταθεί σε δύο χρόνια και στις επιχειρήσεις εντός Αττικής.

«Δεν υπάρχει Woke Agenda στην Ελλάδα»

Κατηγορηματικά απέρριψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κριτική περί «Woke Agenda» στην Ελλάδα, με αφορμή τις αιχμές του Αντώνη Σαμαρά για την πολιτική της κυβέρνησης σε ζητήματα οικογένειας και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

«Δεν υπάρχει Woke Agenda στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, διαχωρίζοντας την πολιτική ισότητα στον γάμο από τις υπερβολές που, όπως είπε, έχουν καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναφερόμενος και στη συζήτηση για τα σχολικά βιβλία, ενόψει της κυκλοφορίας των νέων βιβλίων από την επόμενη χρονιά, τόνισε ότι αυτά αξιολογούνται από ανεξάρτητες επιτροπές και πως, εφόσον εντοπιστεί κάποιο σφάλμα ή κάτι που προκαλεί αδικαιολόγητες αντιδράσεις, θα διορθωθεί.

«Έχουμε αρκετούς λόγους να είμαστε διχασμένοι. Ας μην προσπαθούμε να εφεύρουμε και άλλες αιτίες διχασμού», είπε, κατηγορώντας όσους επαναφέρουν το θέμα ότι επιχειρούν να δημιουργήσουν ζητήματα που δεν απηχούν ούτε τις θέσεις της κυβέρνησης ούτε, όπως υποστήριξε, τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

«Έχω κάνει αρκετή και λελογισμένη αυτοκριτική» - το λάθος με ΟΠΕΚΕΠΕ

«Έχω κάνει αρκετή και πιστεύω λελογισμένη αυτοκριτική», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα λάθη της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «το χειρότερο λάθος είναι το επαναλαμβανόμενο λάθος», όταν δηλαδή δεν μαθαίνεις από τα λάθη σου.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ως λάθος την καθυστέρηση στη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «έχασε αρκετά χρόνια» προσπαθώντας να εξορθολογίσει έναν οργανισμό που τελικά δεν μπορούσε να εξορθολογιστεί με αυτόν τον τρόπο.

Αυτοκριτική έκανε και για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, χαρακτηρίζοντάς την εκ των υστέρων «αχρείαστη» και «όχι τον πιο κατάλληλο τρόπο» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα πανεπιστήμια.

Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι παραμένουν προβλήματα στην ταχύτητα υλοποίησης του κυβερνητικού έργου και των επενδύσεων. «Πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητες», είπε, θέτοντας ως στόχο ένα «μεγάλο επενδυτικό άλμα» την επόμενη τετραετία και επισημαίνοντας την ανάγκη να αρθούν τα εμπόδια που καθυστερούν τις επενδύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η αυτοκριτική δεν σημαίνει μηδενισμό του κυβερνητικού έργου.

«Αναγνωρίζω με θάρρος τα λάθη μου και τα λάθη της κυβέρνησης, αλλά δεν θα δεχθώ στον βωμό αυτής της λελογισμένης αυτοκριτικής να ισοπεδωθεί ένα πολύ σημαντικό κυβερνητικό έργο», είπε.

Απαντώντας στην κριτική ότι η Ελλάδα ήταν καλύτερη το 2019, παρέθεσε στοιχεία για την ανεργία, τον κατώτατο μισθό, τη φορολογία και τις επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, αντιπαραβάλλοντας την εικόνα της χώρας τότε με τη σημερινή.

«Αυτοκριτική ναι, αλλά και μια υπενθύμιση του πού είμαστε και πού ήμασταν, πού είμαστε και πού θέλουμε να πάμε», κατέληξε.

Θα απαντώ πάντα με πραγματικά στοιχεία 

Στο πώς θα επιχειρήσει να πείσει τους πολίτες για το κυβερνητικό έργο, αλλά και στην ανάγκη να αναδειχθούν τα οικονομικά στοιχεία που, όπως είπε, αποτυπώνουν την πρόοδο της χώρας, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα προσπαθήσω για το καλύτερο. Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι σε ένα πολωμένο πολιτικό περιβάλλον, όπου πολλοί πολίτες παίρνουν την πληροφόρησή τους από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία συχνά επαναλαμβάνουν, γιατί αυτή είναι η φύση των αλγορίθμων, τα στερεότυπα τα οποία ήδη πιστεύουν, δεν θα είναι εύκολο να το κάνω».

«Θα προσπαθώ να επικαλούμαι πάντα στοιχεία από το εξωτερικό. Γιατί θεωρώ ότι μια αξιολόγηση από το εξωτερικό έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία από την άποψη οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος. Συμπεριλαμβάνω σε αυτό και τη Νέα Δημοκρατία».

«Ότι η ελληνική οικονομία έχει προοδεύσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, δεν αμφισβητείται από κανέναν στο εξωτερικό σήμερα. Από κανέναν. Άρα, αυτή είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα».

«Ότι ένα μέρος αυτής της ανάπτυξης δεν έχει φτάσει ακόμα στους πολίτες, και αυτό είναι αλήθεια. Το αναγνωρίζω και προσπαθώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να το θεραπεύσω».

«Όμως, θα απαντώ πάντα με πραγματικά στοιχεία, αναγνωρίζοντας και τα σημεία εκείνα όπου έχουμε περιθώριο για μεγαλύτερη βελτίωση, αλλά και σε μια προσπάθεια να πιστωθεί η χώρα, η χώρα, όχι απλά η κυβέρνηση, αυτά τα οποία έχουμε πετύχει».

Η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από 4 οικονομίες του G7

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στα στοιχεία που, όπως είπε, αποτυπώνουν τη δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας, παραπέμποντας και στο κόστος δανεισμού της χώρας.

«Το είπα και χθες στην ομιλία μου. Και θέλω να το επαναλάβω και σήμερα. Η χώρα δανείζεται φθηνότερα από 4 οικονομίες που ανήκουν στο κλαμπ των G7, τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο».

«Χαμηλότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, χαμηλότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, χαμηλότερα από τη Γαλλία, χαμηλότερα από την Ιταλία. Αν αυτό δεν είναι επιτυχής δημοσιονομική πολιτική, αναρωτιέμαι τι είναι».

«Είδα γιορτές στην Κρήτη με ΠΑΣΟΚ, ωραία χρόνια όταν το χρέος πήγαινε από το 25% στο 100%»

Επίθεση στην αντιπολίτευση, με αιχμές κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπερασπιζόμενος τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης.

«Για πολλές δεκαετίες, όταν το δημόσιο χρέος εκτοξευόταν στη χώρα, υπήρχε αυτή η λογική ότι πάνω από τους αριθμούς είναι οι άνθρωποι. Ακούγεται πολύ ωραίο. Και μετά η χώρα χρεοκόπησε», ανέφερε, υπενθυμίζοντας τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, όπως την απώλεια 25% του ΑΕΠ, το κλείσιμο των τραπεζών και τη φυγή νέων στο εξωτερικό.

«Αν δεν πατάμε σε σταθερά δημόσια οικονομικά, δεν μπορούμε να έχουμε ευημερία. Όποιος δεν μπορεί να το αντιληφθεί και λέει κάτι διαφορετικό, κοροϊδεύει ψιλό γαζί τους πολίτες», είπε.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η υπέρβαση των δημοσιονομικών ορίων θα οδηγούσε σε ευρωπαϊκή εποπτεία και, τελικά, σε νέα μέτρα λιτότητας. «Αν θέλουμε να δώσουμε περισσότερα σήμερα σε κάποιους, θα αναγκαστούμε να τα πάρουμε πίσω στο πολλαπλάσιο στο μέλλον. Αυτό γινόταν στο παρελθόν. Με αυτή την κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει», τόνισε.

Απαντώντας στις επικρίσεις για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, υποστήριξε ότι αυτά προκύπτουν από την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, χαρακτηρίζοντας την πολιτική αυτή «όχι μόνο οικονομικά, αλλά και κοινωνικά δίκαιη».

«Αυτή η πολιτική είναι η πολιτική που μας επιτρέπει να στηρίζουμε την κοινωνία. Στο μέτρο των δυνατοτήτων μας», κατέληξε.

«Δεν βγαίνουν οι αριθμοί» για 13η σύνταξη και μείωση ΦΠΑ

Αρνητικός στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για 13η σύνταξη, 13ο μισθό και μείωση του ΦΠΑ εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι «δεν βγαίνουν οι αριθμοί». «Δεν αντέχει ο προϋπολογισμός σήμερα 13η σύνταξη και 13ο μισθό στον δημόσιο. Τόσο απλό. Αν προσθέσετε και τη μείωση του ΦΠΑ, θα τινάζαμε στην κυριολεξία την μπάνκα στον αέρα και το ΠΑΣΟΚ το ξέρει πάρα πολύ καλά», είπε.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «οκνηρία» την επανάληψη μέτρων που, όπως υποστήριξε, είναι γνωστό ότι δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό. Αντιπρότεινε το κυβερνητικό σχέδιο για αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας ότι στο τέλος του 2027 θα μπορούν να δοθούν 500 ευρώ σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις που έχουν ήδη δοθεί.

«Δεν θα επιβραβεύσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές»

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε παράλληλα τον εξωδικαστικό μηχανισμό, λέγοντας ότι περισσότεροι από 60.000 πολίτες έχουν ενταχθεί σε αυτόν με σημαντικά «κουρέματα» και ότι η πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών διευκολύνει όσους αντιμετωπίζουν πραγματικές δυσκολίες.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δημιουργήσει κίνητρα για όσους μπορούν να πληρώσουν αλλά επιλέγουν να μην το κάνουν. «Δεν πρόκειται ποτέ αυτή η κυβέρνηση να δώσει κίνητρα σε μπαταχτσήδες», είπε, υποστηρίζοντας ότι πίσω από τον νόμο Κατσέλη «κρύφτηκαν όλων των ειδών οι στρατηγικοί κακοπληρωτές».

Όπως ανέφερε, ο εξωδικαστικός μηχανισμός δίνει «δεύτερη ευκαιρία», χωρίς όμως να επιβραβεύει όσους εκμεταλλεύονται το πλαίσιο, ενώ επικαλέστηκε και τις θέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τα ευρωπαϊκά εμπόδια στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν είμαστε αντίθετοι να υιοθετήσουμε σωστή πρόταση της αντιπολίτευσης»

Ο πρωθυπουργός απέρριψε την κατηγορία ότι η κυβέρνηση απορρίπτει εκ προοιμίου κάθε πρόταση της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι μπορεί να υιοθετήσει μια σωστή πρόταση, ακόμη και αν έχει προέλθει από το ΠΑΣΟΚ.

Έφερε ως παράδειγμα τον επενδυτικό λογαριασμό για νέους γονείς, λέγοντας ότι εφόσον η ιδέα είχε διατυπωθεί στο παρελθόν από το ΠΑΣΟΚ, «καλώς το είχε πει» και τώρα η κυβέρνηση έρχεται να την εφαρμόσει.

«Αλλά δεν πρόκειται να συμφωνήσω σε προτάσεις οι οποίες είναι ανεφάρμοστες», τόνισε, προειδοποιώντας ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα υπάρξει «κρεσέντο παροχολογίας».

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες γνωρίζουν πλέον τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι επιχειρεί να κινηθεί προς έναν «ροζ ΣΥΡΙΖΑ», με παρόμοια λογική ως προς τις παροχές.

«Κανείς φοιτητής δεν θα μείνει ξεκρέμαστος»

«Ναι, ναι και ναι» απάντησε ο πρωθυπουργός στις τρεις ερωτήσεις για την επάρκεια του νομοθετικού πλαισίου, την προστασία των φοιτητών και την προσέλκυση επενδύσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε συνταγματικό τον νόμο Πιερρακάκη και υποστήριξε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας εντόπισε διοικητικές αστοχίες, οι οποίες, όπως είπε, διορθώνονται. «Κανείς φοιτητής δεν πρόκειται να μείνει ξεκρέμαστος», τόνισε.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση των μη κρατικών πανεπιστημίων, λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο σημαντικών επενδύσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς αυτό να σημαίνει υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων.

Αναφέρθηκε στις επενδύσεις στις φοιτητικές εστίες, λέγοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έργα για 8.500 νέες εστίες σε όλη τη χώρα, αλλά και στη δωρεά 150 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες για την αναβάθμιση πανεπιστημιακών υποδομών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εξωστρέφεια των δημόσιων πανεπιστημίων, σημειώνοντας τη συνεργασία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου με το Πανεπιστήμιο του Καΐρου και χαρακτηρίζοντας την παρουσία και τις καινοτομίες των ελληνικών ΑΕΙ «αχτίδα αισιοδοξίας στη χώρα».

«Δεν θα μετακινηθούμε δεξιότερα»

Την ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας και τη στάση της απέναντι στην άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε, η ΝΔ παραμένει μια παράταξη «οικονομικά φιλελεύθερη», «πατριωτικά υπεύθυνη» και «κοινωνικά ευαίσθητη», με έμφαση στη μείωση των φόρων, την ιδιωτική πρωτοβουλία, την ασφάλεια, την προστασία των συνόρων και τη μείωση των ανισοτήτων.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, υποστήριξε ότι η Ελλάδα διαφοροποιείται, καθώς «δεν έχει σήμερα μια σημαντική απειλή από την Ακροδεξιά». Απέδωσε μέρος αυτής της εικόνας στην πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και στην αντιμετώπιση ζητημάτων που απασχολούν τους δεξιότερους ψηφοφόρους.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η ΝΔ δεν θα προσαρμόσει την πολιτική της στον ανταγωνισμό με τα κόμματα στα δεξιά της. «Δεν πρόκειται να μετακινηθούμε καθόλου από αυτή μας τη θέση. Ούτε πρόκειται να μπούμε στον πειρασμό να πλειοδοτήσουμε», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι στόχος του είναι να απευθυνθεί ξανά σε μια «πλατιά συμμαχία πολιτών».

«Σέβομαι και τιμώ όλους τους αρχηγούς της παράταξης»

Στην απουσία του Κώστα Καραμανλή από τη χθεσινή ομιλία του στη 90ή ΔΕΘ αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι διατηρεί καλή προσωπική σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ αναφέρθηκε και στη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.

«Θα ξαναπώ ότι εγώ σέβομαι και τιμώ όλους τους αρχηγούς της παράταξης. Και μακάρι να μην φτάναμε στο σημείο να αναγκαστώ να διαγράψω τον κύριο Σαμαρά, δεν το επεδίωξα ποτέ εγώ. Αλλά αυτά που ειπώθηκαν ήταν πάρα πολύ βαριά, δυστυχώς, και εξακολουθούν να λέγονται και μετά τη διαγραφή του», είπε.

Για τον Κώστα Καραμανλή, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Με τον κύριο Καραμανλή έχουμε καλή προσωπική σχέση, τον σέβομαι και τον τιμώ, όπως τιμώ όλους τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας».

«Μόνο κάποιος ο οποίος έχει καθίσει στην καρέκλα του πρωθυπουργού γνωρίζει τελικά πόσο δύσκολη είναι αυτή η δουλειά», πρόσθεσε.

«Μπορούμε να μειώσουμε κατά 30% το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε μια τριετία»

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο κόστος ενέργειας, θέτοντας ως στόχο τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 30% μέσα σε τρία χρόνια.

«Έχουμε ήδη κάνει σημαντικές παρεμβάσεις για να μειώσουμε το κόστος ενέργειας, ειδικά για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Θέλουμε να μειώσουμε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και μπορούμε να το μειώσουμε κατά 30% σε μια τριετία. Θα παρουσιάσουμε έναν οδικό χάρτη για το πώς θα το κάνουμε», ανέφερε.

«Το ερώτημα δεν είναι αν θα το λες, είναι να εξηγείς πώς θα το κάνεις», τόνισε, αφήνοντας αιχμή για την πρόταση περί κρατικοποίησης της ΔΕΗ: «Με το να κρατικοποιήσεις τη ΔΕΗ, σίγουρα δεν θα πετύχεις αυτόν τον στόχο. Μάλλον κάτι ανάποδο θα πετύχεις».

«Οι διασυνδέσεις των νησιών θα μειώσουν τις χρεώσεις»

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η μείωση του κόστους μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αύξησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενίσχυσης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

«Όσο διασυνδέονται τα νησιά, τόσο θα μειώνεται η επιβάρυνση σε αυτόν τον λογαριασμό», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η διασύνδεση της Κρήτης δημιουργεί πλέον δυνατότητες για τη μείωση των σχετικών χρεώσεων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υποστήριξε ότι απαιτείται ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς σήμερα υπάρχει μεγάλος κατακερματισμός. «Πιέζω πολύ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση», είπε.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα σπίτια - Πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι το στεγαστικό αποτελεί πλέον σοβαρό πρόβλημα και τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης της ζήτησης δεν αρκούν από μόνα τους.

Όπως είπε, «χρειαζόμαστε περισσότερα σπίτια», με έμφαση στην αύξηση της κατασκευής και την παροχή κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα προγράμματα ανακατασκευής κλειστών διαμερισμάτων, με επιδοτήσεις έως 36.000 ευρώ, ώστε να επιστρέψουν στην αγορά.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Ελαιώνα, λέγοντας ότι αποτελεί περιοχή με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και αναφέρθηκε στην αξιοποίηση παλαιών βιομηχανικών κτιρίων και τη μετατροπή τους σε κατοικίες.

«Αν πιστεύει κάποιος ότι το πρόβλημα της στέγης θα το λύσει το Δημόσιο φτιάχνοντας σπίτια, λυπάμαι, αλλά αυτή η συνταγή έχει αποτύχει παντού», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι το κράτος έχει ρόλο, αλλά «πρωτίστως πρέπει να δώσουμε κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα».

«Έχουμε κάνει πράγματα, έχουμε ένα πρόγραμμα με πολλούς πόρους. Αλλά καταλαβαίνω απόλυτα ότι υπάρχουν σήμερα συμπολίτες μας οι οποίοι δοκιμάζονται και στο ζήτημα αυτό της στέγης πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα», κατέληξε.

Για δημογραφικό: Περισσότερα voucher, βρεφονηπιακοί σταθμοί και ολοήμερα σχολεία

Τη σύνδεση του δημογραφικού με τη στήριξη των νέων οικογενειών, τη στεγαστική κρίση αλλά και τη φροντίδα ενός πληθυσμού που γερνάει ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε, το δημογραφικό δεν είναι μόνο οικονομικό ζήτημα, καθώς συνδέεται και με προσωπικές αποφάσεις των οικογενειών. Ωστόσο, η κυβέρνηση, όπως ανέφερε, επιχειρεί να μειώσει τα πρακτικά εμπόδια για την απόκτηση και ανατροφή παιδιών.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση που ευνοεί οικογένειες με περισσότερα παιδιά, αλλά και σε περισσότερα voucher, βρεφονηπιακούς σταθμούς και την επέκταση του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα ολοήμερα σχολεία, σημειώνοντας ότι πρέπει «πραγματικά να είναι ολοήμερα σχολεία και όχι απλά να παρκάρουμε τα παιδιά», ενώ συνέδεσε άμεσα το δημογραφικό και με το πρόβλημα της στέγης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το δημογραφικό δεν αφορά μόνο τα παιδιά που θα γεννηθούν σήμερα, αλλά και τη γήρανση του πληθυσμού. «Το επόμενο μεγάλο στοίχημα» χαρακτήρισε τη φροντίδα των ηλικιωμένων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για καλύτερη υγεία, πρόληψη και δυνατότητα ενεργού γήρανσης.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στους εργαζόμενους συνταξιούχους, λέγοντας ότι περισσότεροι από 200.000 συνταξιούχοι εργάζονται σήμερα νόμιμα, μετά τον μηδενισμό της παρακράτησης της σύνταξης για όσους συνεχίζουν να εργάζονται.

«Το δημογραφικό δεν είναι μόνο η πρόκληση των νέων ζευγαριών. Είναι συνολικά τι σημαίνει να έχεις μια κοινωνία που γερνάει και τι σημαίνει να γερνάς καλά. Όχι απλά να γερνάς, να γερνάς με υγεία, να γερνάς παραγωγικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: «Σε λίγους μήνες η επανεκκίνηση»

«Νομίζω ότι είναι θέμα πολύ λίγων μηνών να επανεκκινήσουν οι διαδικασίες» για την πόντιση του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετική την επένδυση μεγάλου γαλλικού επενδυτικού οίκου στο έργο, σημειώνοντας ότι αποτελεί πιστοποίηση πως είναι βιώσιμο και σημαντικό. Υπενθύμισε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να παρεμποδίσει το έργο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν έχει καμία νομιμοποίηση» να το κάνει, εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Όπως αποκάλυψε, υπάρχει ήδη συνεννόηση με τη γαλλική πλευρά, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν «όλα τα ενδεχόμενα».

Για την Υγεία: «Ας κάνει η αντιπολίτευση την αντιπολίτευση της κατσαρίδας»

«Έχουμε φτιάξει παραπάνω από 80 νοσοκομεία, τμήματα επειγόντων περιστατικών και παραπάνω από 160 κέντρα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα. Ποτέ δεν είχε γίνει τέτοια παρέμβαση στις υποδομές του ΕΣΥ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ενίσχυση του προσωπικού.

Όπως είπε, σήμερα υπάρχουν περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές σε σχέση με το 2019, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες, ιδιαίτερα στην προσέλκυση προσωπικού στην Περιφέρεια.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην πρόληψη και τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις μαστογραφίες, τις εξετάσεις για τον προστάτη και το νέο dental pass.

«Το ΕΣΥ είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα από ό,τι το παραλάβαμε», είπε, επικαλούμενος και τις αξιολογήσεις των ίδιων των ασθενών.

Σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ας λέει ό,τι θέλει. Ας κάνει την αντιπολίτευση της κατσαρίδας. Με αφήνει παγερά αδιάφορο».

«Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε. Αλλά, για τον Θεό, δεν μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει επιτέλους με γενναιότητα αυτή την πρόοδο», κατέληξε.

«Δεν θα διστάσουμε να παρέμβουμε αν συνεχιστούν καταχρηστικές συμπεριφορές από τράπεζες»

«Έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις για τις προμήθειες. Γιατί, πράγματι, υπήρχαν καταχρηστικές συμπεριφορές από τις τράπεζες, οι οποίες άπτονταν κρατικής παρέμβασης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν εξακολουθούμε να παρατηρούμε ότι συνεχίζονται τέτοιες συμπεριφορές, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι δεν θα διστάσουμε να παρέμβουμε», προειδοποίησε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε παράλληλα στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αποκλειστικά για τη χρηματοδότησή τους.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για ένα ασφαλές τραπεζικό σύστημα, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί προτάσεις που «συγκρούονται ευθέως με το πλαίσιο των συμφωνημένων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και προφανώς και με την Τράπεζα της Ελλάδος».

«Προσωπικό στοίχημα η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα»

«Κεντρική προτεραιότητα» και «προσωπικό στοίχημα» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, αναγνωρίζοντας ότι «έχουμε μείνει πίσω» και επισημαίνοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις στην παραγωγικότητα και αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι δεν προχώρησε η αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ενώ υπεραμύνθηκε των προγραμμάτων για τους νέους αγρότες, με στόχο «να μένουν στο χωράφι». Παράλληλα, τόνισε ότι η φορολογική ελάφρυνση αφορά τους πραγματικούς παραγωγούς και υπογράμμισε την ανάγκη ανάδειξης εμβληματικών ελληνικών προϊόντων.

Για την κτηνοτροφία και τον αφθώδη πυρετό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Καταλαβαίνω τον κτηνοτρόφο που αναγκάζεται να σφάξει το κοπάδι του, αλλά δυστυχώς για τον αφθώδη πυρετό δεν υπάρχει άλλη λύση», διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει τους αναγκαίους πόρους για τη στήριξη του κλάδου.

«Τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει προτού λύσουμε το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ»

Αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι η επίλυση του προβλήματος ήταν προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι υπόλοιπες παρεμβάσεις.

«Τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει προτού λύσουμε το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από την εφαρμογή των σχεδίων της, λέγοντας χαρακτηριστικά «θα κριθούμε το 2030». «Δεν αρκεί να είμαστε μόνο ένα κράτος και υπουργείο επιδοτήσεων και αποζημιώσεων. Χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω», τόνισε.

«Προσωπικός στόχος τα ποσοστά της ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης να είναι τουλάχιστον στον πανελλαδικό μέσο όρο»

Προσωπικό στόχο να ανέβουν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Θεσσαλονίκης τουλάχιστον στον πανελλαδικό μέσο όρο έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας ότι η εκλογική της επίδοση στην περιοχή παραμένει χαμηλότερη από τα πανελλαδικά ποσοστά.

«Έχω θέσει έναν προσωπικό στόχο: τα ποσοστά μας στην Α΄ Θεσσαλονίκης να είναι τουλάχιστον σε θετικό μέσο όρο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το Ταμείο θα δείξει» αν θα επιτευχθεί.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι δεν έχει λάβει ακόμη τις οριστικές του αποφάσεις.

Για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ανέφερε ότι στόχος είναι να καταρτιστούν όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα, με την προσθήκη και νέων προσώπων που δεν έχουν προηγούμενη πολιτική εμπειρία. «Ό,τι ισχύει για ολόκληρη την επικράτεια, ισχύει και για την πρώτη περιφέρεια Θεσσαλονίκης και για τη δεύτερη», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τους αντιπεριφερειάρχες που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές, επανέλαβε ότι θα πρέπει να παραιτηθούν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, καθώς «δεν είναι λογικό να είναι κάποιος αντιπεριφερειάρχης και να παραιτηθεί έναν μήνα πριν τις εκλογές».

Συνταγματική αναθεώρηση 

Στη στάση του ΠΑΣΟΚ απέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη δυσκολία επίτευξης ευρύτερων συναινέσεων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, υποστηρίζοντας ότι χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία να υπάρξουν συμφωνίες από την παρούσα Βουλή.

«Η ιστορία των συνταγματικών αναθεωρήσεων στη χώρα μας καταδεικνύει ότι η επιτυχία μιας αναθεώρησης κρίνεται πρωτίστως από τη στάση της αντιπολίτευσης και λιγότερο από τη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας», ανέφερε, παραπέμποντας στην αναθεώρηση του 2001.

Ο πρωθυπουργός επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στις ψηφοφορίες, λέγοντας ότι καταψήφισε μεταξύ άλλων την αλλαγή του άρθρου 86, τον δημοσιονομικό κανόνα και τη συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο. «Το ΠΑΣΟΚ είπε όχι σε όλα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η λογική του Συντάγματος προϋποθέτει την ανάγκη να βρούμε συναινέσεις».

Όπως εξήγησε, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι για τις αλλαγές που θα παραπεμφθούν στην επόμενη Βουλή θα απαιτούνται 180 ψήφοι, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία δυσκολότερη. «Χάνουμε μια ευκαιρία μεγάλη», είπε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη σύνθεση της επόμενης Βουλής.

Παράλληλα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ακολουθεί τη λογική «ό,τι λέει η κυβέρνηση είναι επί της αρχής κακό» και ότι δεν διαφοροποιήθηκε ούτε στη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Η ειλικρινής απάντηση είναι πως ναι, η Συνταγματική Αναθεώρηση προφανώς καθίσταται πιο δύσκολη με 180 βουλευτές από ό,τι θα μπορούσε να είναι σε περίπτωση που είχαμε μια πρώτη συμφωνία σε αυτή τη Βουλή», τόνισε.

 
Πηγή: skai.gr
17 0 Bookmark

Απόρρητο