Μητσοτάκης για μετάλλαξη Δέλτα: Επιτάχυνση εμβολιασμών - Μην μπούμε σε λογική νέων περιορισμών

Για την επόμενη εβδομάδα παρέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά την ανακοίνωση των προνομίων στους εμβολιασμένους.  

Υπομονή για τα προνόμια

«Λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Από τη στιγμή που φτάνουμε στο σημείο να έχουμε με μεγάλη προθυμία αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν να εμβολιάζονται, πρέπει να σκεφτούμε πιο έξυπνα και δημιουργικά για τους υπόλοιπους. Δεν φτάνει κανείς σε ένα απόλυτο ταβάνι. Υπάρχουν μια σειρά από πρωτοβουλίες όπως η εμβολιαστική κάλυψη ειδικών ομάδων, κατάκοιτοι συμπολίτες μας που θα καλυφθούν από το μονοδοσικό εμβόλιο. Έχουμε προσέγγιση πιο εξειδικευμένοι ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.


«Σύμφωνα με το CDC η μετάλλαξη Δέλτα μέχρι τέλος Αυγούστου θα είναι επικρατούσα σε όλη την Ευρώπη. Μην μπούμε σε λογική νέων περιορισμών, η απάντηση στη μετάλλαξη Δέλτα είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών» σημείωσε. 

«Στο ζήτημα του κορωνοιού εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλη την ΕΕ. Υπήρξε αναγνώριση πως ως Ευρώπη καλύψαμε το χαμένο έδαφος και μπορέσαμε να προμηθευθούμε επαρκείς δόσεις ώστε όλοι οι ενήλικοι πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα σκευάσματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι εμβολιασμένοι ασθενείς είναι ασφαλείς, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν, και είναι πολύ πιθανόν η διασπορά και η μετάλλαξη Δέλτα να άφορα μόνο αυτούς» επισήμανε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας να δουν τα στοιχεία από νοσηλείες και ΜΕΘ και τους θανάτους τους τελευταίους μήνες. Σχεδόν όλοι οι συμπολίτες μας, τόνισε, ήταν  μεγαλύτερης ηλικίας, ανεμβολίαστοι, αν είχαν εμβολιαστεί θα είχαν ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες να αποφύγουν την τραγική εξέλιξη. 

«Διαφωνώ κάθετα με όσους είναι ιδεολογικά αρνητές» ξεκαθάρισε. 

Οικονομία 

Για την οικονομία σχολίασε ότι αναμένουμε τις πρώτες εκταμιεύσεις, τα πρώτα 4 δισεκ. πολύ σύντομα μέχρι τα τέλη Αύγουστου - αρχές Σεπτεμβρίου. Δήλωσε εξαιρετικά αισιόδοξος για τη δυνατότητα απορρόφησης των κοινοτικών πόρων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας βάσει του σχεδίου Ελλάδα 2.0. 

Τουρκία 

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία ικανοποιούν πλήρως τις ελληνικές θέσεις υπογράμμισε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία, με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς. «Αυτές οι τρεις λέξεις είναι ο πυρήνας της διττής προσέγγισης που έχουμε προς την Τουρκία» τόνισε. 

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση επίσημες προτάσεις για την συνέχιση της χρηματοδότησης. 

«Η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη σε μια συνεργασία με Τουρκία στο προσφυγικό, όμως πρέπει να υπηρετούνται 2 βασικές προϋποθέσεις. Αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης του  μεταναστευτικού - προσφυγικού για πολιτικούς σκοπούς. 2η η Τουρκία να κάνει κινήσεις καλής θέλησης σε συνεχεία εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας, δηλαδή να αποδέχεται επιστροφές μεταναστών από την Ελλάδα. 

Εξέφρασε την ικανοποίηση δεν νοείται λύση στο Κυπριακό έξω από το πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολίτικη ισότητα είναι κάτι στο οποίο έχουμε επανέλθει σε όλους τους τόνους αποτελεί την πάγια θέση του ΓΓ. του ΟΗΕ αυτή την εντολή έχει λάβει από το Συμβούλιο Ασφαλείας και δεν πρόκειται να πάρει άλλη. 

"Τυχαία η συνάντηση με Τατάρ"

Ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε προγραμματισμένη συνάντηση με τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. «Δεν συναντηθήκαμε με τον κ. Τατάρ, διασταυρωθήκαμε στο πρωινό του ξενοδοχείου μιλήσαμε για κανένα δίλεπτο». 

«Σε αυτό το σύντομο διάστημα επανέλαβα την πάγια θέση ότι με λύση δύο κρατών δεν πρόκειται να πάμε πουθενά. Απορρίπτεται όχι μόνο γιατί αντιβαίνει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και γιατί είναι παντελώς ασύμβατη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Άρα στην Ευρώπη δεν πρέπει να μιλεί για δυο κράτη, κανείς δεν θα τον ακούσει. Η συζήτηση σταματάει εν τη γενέσει της» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.  

 

Πηγή: skai.gr