Μητσοτάκης για East Med: Δεν θα ρωτήσουμε την Τουρκία τι θα κάνουμε

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως την τουρκική προκλητικότητα, τις εξελίξεις στην Λιβύη και το μεταναστευτικό-προσφυγικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Στάνφορντ, Νιάλ Φέργκιουσον στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. 

«Δεν θα ρωτήσουμε την Τουρκία για το τι θα κάνουμε» τόνισε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στον αγωγό EastMed και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών, καθώς εξήγησε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου  είναι θέμα ενεργειακής ασφάλειας.

Για την Λιβύη ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση στην οποία θα πρέπει να συμφωνήσει η Ευρώπη και θα πρέπει να συμφωνήσει και η Ελλάδα χωρίς να ακυρωθούν οι συμφωνίες της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία.  

Πρέπει να κοιτάξετε τον χάρτη Λιβύη και Τουρκία δεν έχουν θαλάσσια σύνορα και η συνθήκη που υπέγραψαν δεν λαμβάνει υπόψη δικαιώματα δικών μας νησιών, σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Υπήρξα πολύ ξεκάθαρος στην Άνγκελα Μέρκελ ότι ήταν λάθος που δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στο Βερολίνο, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα τόνισε ότι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι αυτό που μένει στο τέλος της μέρας και εξέφρασε την ικανοποίηση του που η Ελλάδα έχει τη στήριξη όλων των κρατών-μελών. 

Λίγο αργότερα σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η Άγκυρα επιδεικνύει μία ιδιαίτερα επιθετική στάση και υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης μία απαράδεκτη συμφωνία.

«Έχουμε πει ειλικρινώς πως θέλουμε μία καλή και εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, αλλά συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι πολύ επιθετική. Υπέγραψαν μία συμφωνία με τη Λιβύη που είναι παντελώς απαράδεκτη για την Ελλάδα σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Πρόκειται για παράνομη συμφωνία, αυτό έχει πει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό έχουν πει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Επομένως πρόκειται για μία συνεχή κατάσταση προκλήσεων που, νομίζω, δεν θα οδηγήσει την Τουρκία πουθενά».

Μοχλός πίεσης από την Τουρκία το προσφυγικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι υπήρξαν αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών και προβληματική κατάσταση στα νησιά, ενώ υποστήριξε ότι η Τουρκία σίγουρα χρησιμοποιεί το  θέμα ως μοχλό πίεσης. 

Επιπλέον εξήγησε ότι το ελληνικό κράτος θα στηρίξει τους κατοίκους στα νησιά και τόνισε την ανάγκη για ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική. Μάλιστα αναγνώρισε ότι από την Ε.Ε. δεν πήρε την απάντηση που θα ήθελε στο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών. 

Όσον αφορά τις απειλές της Τουρκίας για νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός δήλωσε στο Bloomberg ότι δεν είναι δυνατόν να μετατρέπεις απεγνωσμένους ανθρώπους σε εργαλείο για γεωπολιτικούς σκοπούς, ενώ τόνισε ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αποσυνδεθεί από άλλα ζητήματα.

«Έχουμε μία συμφωνία, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Τουρκία. Μπορεί να λειτουργήσει καλά, έχει λειτουργήσει καλά στο παρελθόν, πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή. Πρέπει να την επικαιροποιήσουμε και νομίζω πως πρέπει να αποσυνδέσουμε το μεταναστευτικό από τα άλλα ζητήματα που έχουμε, και νομίζω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ