Μητσοτάκης για κρίση στην Ουκρανία: Καταδικάζουμε απερίφραστα πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν τις αξίες του Διεθνούς Δικαίου

Καταδικάζουμε απερίφραστα πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν τις αξίες του Διεθνούς Δικαίου, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Βουκουρέστι, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Nicolae-Ionel Ciucă.

Η επίσκεψη μου γίνεται δυστυχώς στην σκιά της προχθεσινής απόφασης της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει μονομερώς τις αυτοπροσδιοριζόμενες δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία και να στείλει εκεί στρατεύματα, είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την τοποθέτησή του στις κοινές δηλώσεις του με τον Ρουμάνο ομόλογό του.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι εκφράσεις αναθεωρητισμού θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

Θεμελιώδης αρχής της Ελλάδας είναι ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Συντασσόμαστε με τους εταίρους μας για κοινή και ουσιαστική αντίδραση».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκ νέου αναφορά στην ελληνική κοινότητα που ζει στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η Πολιτεία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την στήριξη των ομογενών.

Αναφερόμενος στην τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο, επανέλαβε ότι θα γίνεται απρόσκοπτα.

Παράλληλα επισήμανε ότι από την κρίση προκύπτουν τρια συμπεράσματα:

1. η μεταβαση προς την πράσινη οικονομία δεν πρέπει να επιβραδυνθεί, αντίθεται πρέπει να επιταχυνθεί, με τρόπο που δεν θα πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

2. είναι σημαντικό να υπάρχουν έκτακτα μέτρα στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών 

3. η συζήτηση για την στρατιωτική αυτονομία της Ευρώπης γίνεται όλο και πιο επίκαιρη

Πηγή: skai.gr