Μητσοτάκης για ΕΕ: Όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι-Το 2020 δεν είναι 2010

Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτήρισε την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση του στο Facebook και αναφέρθηκε εκτενώς στην συζήτηση για τα ευρωομόλογα ως απάντηση στην ύφεση που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το επιχείρημα για την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου είναι ότι ο κορωνοϊός αποτελεί ένα συμμετρικό σοκ για όλους. «Άρα, χρειάζεται μια κοινή απάντηση η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δανειστεί φτηνά, μεγάλα ποσά για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Εδώ δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» ούτε υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Όλοι δεχόμαστε την ίδια απειλή, «βράζουμε στο ίδιο καζάνι». Το 2020 δεν είναι 2010…»

Στη συνέχεια κατηγόρησε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. ότι επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες. «Αυτά δεν αρκούν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Και ο ESM δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τέτοιες πρωτόγνωρες κρίσεις», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε έμμεσα στην Γερμανία η οποία επιμένει ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) προβλέπεται για τέτοιες οικονομικές κρίσεις στην Ευρώπη. 

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η συήτηση για τα Ευρωομόλογα Ειδικού Σκοπού (corona bonds) θα ανοίξει αργά η γρήγορα. «Όμως, η Ευρώπη οφείλει να μην βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις. Οι δηλώσεις περί κοινοτικής αλληλεγγύης θα ακούγονται, τότε, χωρίς περιεχόμενο. Ενώ, η αδράνειά μας θα προσφέρει έδαφος στους κάθε είδους εχθρούς της ευρωπαϊκής ιδέας. Και όμως, αυτή μπορεί και πρέπει να ανανεωθεί μέσα από αυτήν την περιπέτεια. Και να αναδειχθεί με μία νέα δυναμική και ακτινοβολία όταν αυτή ξεπεραστεί», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τέλος ανέφερε ότι οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν γενναίες αποφάσεις. «Τα λόγια μου δεν είναι, απλώς, τα λόγια του Πρωθυπουργού της Ελλάδας η οποία άντεξε και νίκησε μία δεκαετή οικονομική δοκιμασία. Αλλά η αποτύπωση των σκέψεων ενός πολίτη της Ευρώπης, που ενδιαφέρεται για το μέλλον της. Είναι η ώρα της αμοιβαίας κατανόησης, της κοινής δράσης και των άμεσων πρωτοβουλιών. Η ώρα της μεγάλης ευθύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: skai.gr