Μητσοτάκης: Έχω ρητή εντολή για μεταρρυθμίσεις - Ανέφικτη η συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ

Μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα ότι «η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εφικτή», αλλά και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ότι εξελέγη με ρητή εντολή για μεταρρυθμίσεις, και επιδιώκει την στελεχική ανανέωση της ΝΔ, αποστέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ «Ιστορίες». Για το προσφυγικό δήλωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ. 

Ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει ότι «εξελέγην με ρητή εντολή για μεταρρυθμίσεις από 170.000 πολίτες, έχω ρητή εντολή, δεν εξελέγην από κλειστό συνέδριο». «Ενδεχομένως να θυσιάσω ένα κομμάτι της παλιάς ΝΔ για να αναδείξω το νέο,  δεν χωράνε πάντα όλοι» αποσαφήνισε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι με τη ΝΔ πρώτο κόμμα «η ΚΟ θα εμπλουτιστεί καθώς θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών της.»

Όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εφικτή». «Δεν υπάρχει ο κίνδυνος που υπήρχε πέρυσι τον Ιούλιο, δεν ήμασταν τότε σε πρόγραμμα άρα το Grexit ήταν προ των πυλών. Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει κίνδυνος Grexit, δεν είμαι όμως μάντης για να ξέρω τι θα συμβεί μετά από τέσσερις μήνες» είπε.

«Θα ήταν καταστροφή για τη χώρα
αν ξαναζούσαμε τον εφιάλτη του 2015, (...) η χώρα κινδύνευσε με την απόλυτη καταστροφή. Σήμερα υπάρχει καθυστέρηση, η ευθύνη της αξιολόγησης βαραίνει την κυβέρνηση, δεν είναι κοστολογημένα τα μέτρα» προειδοποίησε εξάλλου.

«Πιο παλιός κι από τους παλιούς ο Τσίπρας»

Βάλλοντας κατά του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι «ο κ. Τσίπρας, που παρουσιάστηκε ως νέος, αποδείχθηκε πιο παλιός κι από τους παλιούς αναβιώνοντας παλαιοκομματικές πρακτικές (...) Το Σεπτέμβριο ας ήθελε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, ας το χε 'πει... Ήθελε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ γιατί εκφράζουν τη σύγχρονη, τελευταία μορφή του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Να υπερβούμε το μνημόνιο με δικές μας μεταρρυθμίσεις»


Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε μάλιστα ότι «έχω διαφωνήσει πολύ σκληρά με το ΔΝΤ και τον Τόμσεν προσωπικά, ο ποσοτικός στόχος απολύσεων στο δημόσιο ήταν εμμονή του ΔΝΤ. «Οι απαιτήσεις του Ταμείου είναι συχνά υπερβολικές» παρατήρησε, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας. 
 
«Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα ειδικά ως προς τις μεταρρυθμιστικές πτυχές του. Αν το κανείς αυτό, θα έχεις κάποια ευελιξία» εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει απόλυτη απώλεια εμπιστοσύνης προς τη χώρα και δυστυχώς αυτό έχει επιπτώσεις και στο μεταναστευτικό.»

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «η μεταρρύθμιση της δημόσιας παιδείας είναι η πιο σημαντική μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση, και αυτά δεν υπάρχουν στο μνημόνιο, ή υπάρχουν σε πολύ μικρό βαθμό. Πρέπει να υπερβούμε το μνημόνιο με δικές μας μεταρρυθμίσεις... αυτό πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει μόνο η ΝΔ».

«Με τρομάζει το προσφυγικό»

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι «με τρομάζει το προσφυγικό (...) η κυβέρνηση υποτίμησε πολύ το πρόβλημα του προσφυγικού... Η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.» «Πολιτική αποτροπής είναι να λέμε στους μετανάστες ‘αν έρθετε, θα κάνω ό,τι μπορώ για να σας στείλω πίσω. Όμως το πρόβλημα αυτό ξεπερνά κατά πολύ την Ελλάδα, πρέπει να μπει στο παιχνίδι και η Τουρκία... Εμείς δεν πρέπει να δίνουμε αφορμές, αλλά και οι Ευρωπαίοι κάνουν λίγα» παρατήρησε.

Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ακόμη ότι το προσφυγικό είναι εθνικό ζήτημα, και θα στηρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Δεν μπορώ να διανοηθώ έξοδο από τη Σένγκεν, θα είχε πολύ σημαντικές συνέπειες στον τουρισμό».

«Δεν έχουμε το δικαίωμα
να δώσουμε σε κανένα ανθέλληνα την ευκαιρία να αναφέρει ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι ελληνικό πρόβλημα» τόνισε.

«Θέλω να κάνω τη ΝΔ πιο κεντροδεξιά»

«Θέλω να κάνω τη ΝΔ πιο κεντροδεξιά. Ο κ. Γεωργιάδης είναι δεξιός, και είμαστε και δεξιό κόμμα, αλλά είναι μεταρρυθμιστής και ειλικρινής άσχετα αν και μερικές φορές το προσωπικό του ύφος ενοχλεί» διευκρίνισε, υπογραμμίζοντας ότι στην ηγετική ομάδα ήθελε να συμπεριλάβει όλες τις τάσεις που υπάρχουν σήμερα στη ΝΔ. 

Επανερχόμενος στον πρωθυπουργό ανέφερε ότι «έκανε προσπάθεια για να δώσει στην υποψηφιότητά μου ταξικό χρίσμα... στη Β’ Αθηνών με ψηφίζουν από την Αγία Βαρβάρα μέχρι την Εκάλη και εγώ θέλω να μεγαλώσει το κομμάτι της πίτας για όλους τους πολίτες».

Δηλώνει ακόμη ότι «ήμουν σίγουρος ότι μπορούσα να κερδίσω την προεδρία της ΝΔ, τότε το πίστευαν πολύ λίγοι. Η υποψηφιότητα μου συναντήθηκε με ένα ρεύμα δημιουργικής ανανέωσης, αλλά και ένα ρεύμα της κοινωνίας που θέλει να ακούει μόνο την αλήθεια.» Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

«Ενίσχυση, όχι υποβάθμιση του ΕΣΡ»

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει μεν ότι πρέπει να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, εντούτοις επισημαίνει ότι «το ΕΣΡ πρέπει να καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας του πεδίου των media». «Ο κ. Τσίπρας πήρε αρμοδιότητες από το ΕΣΡ και τις πήγε στον κ. Παππά. (...) μετά πήγαν στην Βουλή που η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία. Η δουλειά του ΕΣΡ είναι να εξασφαλίζει ποιοτικά εχέγγυα, αλλά και την πολυφωνία» υπογραμμίζει ακόμη.

«Ο Τσίπρας είχε επιβάλλει την ατζέντα του»

Όσον αφορά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ παραδέχεται ότι απώλεσε την μεταρρυθμιστική ορμή μετά τον Ιούλιο του ‘14, αλλά προσθέτει ότι από τον Οκτώβριο και μετά η τρόικα δεν ήθελε να κλείσει η αξιολόγηση, γιατί εκτιμούσε ότι δεν θα εκλεγόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και δεν ήθελε εκλογική αναμέτρηση με κλεισμένη την αξιολόγηση.

«Ο κ. Τσίπρας είχε επιβάλει την ατζέντα του. Αν η τότε κυβέρνηση είχε ολοκληρώσει το έργο της, τότε μπορεί να είχαμε ανάκαμψη. Ο κ. Τσίπρας καβάλησε ένα κύμα δυσαρέσκειας, και τις συνέπειες τις πληρώνει σήμερα η χώρα, η καθυστέρηση αυτή βλάπτει την οικονομία» τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αναφορικά με την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τους κεφαλαιακούς ελέγχους δηλώνει ότι «ίσως και ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να το θέλει».

«Βεβαίως είχαμε πελατειακές σχέσεις»

O κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι «δεν αρκεί μόνο να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, πρέπει να νοικοκυρέψουμε και τα του οίκου μας. Δεν μπορεί να έχουμε ωραία γραφεία όταν έχουμε απλήρωτους υπαλλήλους... Θα μεταφέρω τα γραφεία του κόμματος σε μια πιο υποβαθμισμένη περιοχή». «Τα χρέη της ΝΔ εξυπηρετούνται, και θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται, αυτό για μένα είναι μη διαπραγματεύσιμο» ξεκαθαρίζει.

«Οι μεγάλες πολιτικές οικογένειες είναι ταυτισμένες με την ιστορία του τόπου με τα καλά, αλλά και τα στραβά... Βεβαίως είχαμε πελατειακές σχέσεις... έχω βιώσει την ισχύ τους και έχω υποσχεθεί να πάρω διαζύγιο απ’ αυτές» διαβεβαιώνει εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναγνώρισε δε ότι είχε μετακλητούς υπάλληλους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά άφησε αιχμές για την κυβέρνηση λέγοντας «δείτε τα βιογραφικά τους για τη δουλειά την οποία έκαναν, δεν ήταν συγγενείς και φίλοι», αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση. Παράλληλα, εξαίρει τη συνεισφορά των δημόσιων υπαλλήλων με τους οποίους συνεργάστηκε στο υπουργείο.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας