Μηταράκης - Πατούλης: Διπλό μήνυμα Μητσοτάκη στα στελέχη της ΝΔ για ανάρμοστες συμπεριφορές

Η ενόχληση στην κυβέρνηση και στη γαλάζια παράταξη ήταν πολύ μεγάλη για να μην υπάρξουν συνέπειες

Του Αντώνη Αντζολέτου


 

Μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές που δεν συμβαδίζουν με τις κατευθύνσεις και τις εντολές που έχει δώσει στους υπουργούς και στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έδειξε πως έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε δυο περιπτώσεις η ενόχληση στην κυβέρνηση και στη γαλάζια παράταξη ήταν πολύ μεγάλη για να μην υπάρξουν συνέπειες. Η πρώτη αφορούσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη, και η δεύτερη τη στήριξη της γαλάζιας παράταξης στην υποψηφιότητα του Γιώργου Πατούλη για την Περιφέρεια Αττικής.

Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει την πιο δύσκολη μάχη του καλοκαιριού στα πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να ανεχτεί την απουσία από την πρώτη γραμμή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.  Αυτό σημείωναν συνεργάτες του μόλις έγινε γνωστή η παραίτηση του Νότη Μηταράκη. Το σχετικό δημοσίευμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» την Παρασκευή προκάλεσε πάρα πολλές συζητήσεις. Πηγές από την Ηρώδου Αττικού ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτηση του, διότι «απουσίαζε εκτός Αθηνών τις τελευταίες ημέρες που δίνονταν μάχες στα πύρινα μέτωπα. Πρέπει όλοι να καταλάβουν πως όταν η χώρα δίνει μάχη σε ακήρυχτο πόλεμο, τα στελέχη της κυβέρνησης οφείλουν να είναι εκεί που πρέπει: στην πρώτη γραμμή».


Η κίνηση αυτή ήταν ένα σαφές μήνυμα προς όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι η αξιολόγησή τους είναι συνεχής και καθημερινή για το έργο τους, και την δημόσια παρουσία τους. «Δεν θα περιμένει ο πρωθυπουργός να κάνει ανασχηματισμό για να διορθώσει λάθη που εντοπίζει», τόνιζε συνεργάτης του. Ο κ. Μηταράκης βέβαια δεν είχε μπει «με το δεξί» στην Κατεχάκη. Οι δυο πρώτες «κίτρινες κάρτες» είχαν βγει από τις τοποθετήσεις του για την δημιουργία έφιππης αστυνομίας, αλλά και για την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, την ημέρα που ο πρωθυπουργός συναντούσε τον Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Ειδικά για το δεύτερο θέμα η εικόνα οπισθοχώρησης της κυβέρνησης ήταν κάτι που ήχησε πολύ αρνητικά στην Ηρώδου Αττικού. Οι πληροφορίες που έφεραν τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη να βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές στην Πάτμο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Από το περιβάλλον του πρώην υπουργού επισημαίνεται πως ο ίδιος είχε ενημερώσει, ωστόσο  κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι δεν θα μπορούσε να γίνει ανεκτό κορυφαία στελέχη στα οποία έχει δείξει εμπιστοσύνη ο πρωθυπουργός να απουσιάζουν από τις θέσεις τους σε κρίσιμες στιγμές που κρίνουν την αξιοπιστία της πλειοψηφίας. Και ειδικά στην αρχή της θητείας της νέας κυβέρνησης δεν θα μπορούσε κανείς να θολώσει το μήνυμα ετοιμότητας και εγρήγορσης που θέλει να εκπέμψει το Μαξίμου.

Η έλλειψη ενσυναίσθησης από τον Γιώργο Πατούλη ήταν ακόμα ένα περιστατικό που δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τα «ραντάρ» της οδού Πειραιώς. Το βίντεο που έγινε viral στο διαδίκτυο το βράδυ της Πέμπτης και δείχνει τον κ. Πατούλη εν μέσω των πυρκαγιών που έπλητταν τη χώρα και μάλιστα λίγες ώρες μετά την κηδεία του ενός εκ των δύο χειριστών του Canadair  να χορεύει ζεϊμπέκικο ξεπέρασε κάθε κόκκινη γραμμή. Με την Κατερίνα Στανίση να τραγουδάει και τον ίδιο να διασκεδάζει, ο νυν περιφερειάρχης έδειξε πως τίποτα δεν έχει καταλάβει από τις δύσκολες στιγμές που περνάει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας. Στελέχη της ΝΔ εξέφρασαν την έντονη ενόχλησή τους για τη χρονική στιγμή που ο κ. Πατούλης επέλεξε να δείξει τις χορευτικές του ικανότητες, και σε ερώτηση για το αν το κόμμα θα αποσύρει τη στήριξη του στην υποψηφιότητα του για την περιφέρεια Αττικής η απάντηση ήταν πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά». 

Τι σημαίνει αυτό; Όλα δείχνουν πως η συμπεριφορά του θα είναι δύσκολο να ξεχαστεί. Κομματικές πηγές σημειώνουν πως τα μέλη της παράταξης  δεν μπορούν να βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την κοινωνία και να μη συμβαδίζουν με τις αρχές που τη διέπουν. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν στη Νέα Δημοκρατία θα μπουν στη διαδικασία αναζήτησης προσώπου που θα πάρει το χρίσμα του κόμματος για την περιφέρεια Αττικής στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Επιχειρώντας να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει εις βάρος του ο Γιώργος Πατούλης έγραψε στο Facebook: «Ήταν μια κακιά στιγμή, για την οποία θέλω ειλικρινά να ζητήσω συγγνώμη». Συμπλήρωσε, μάλιστα πως «σε όλη την πολιτική μου διαδρομή έχω αποδείξει ότι δεν κρύβομαι στα δύσκολα, κι έχω το πολιτικό θάρρος να παραδέχομαι και να διορθώνω τα λάθη μου».

Είναι σαφές πως με τα δυο συγκεκριμένα περιστατικά στις τάξεις της πλειοψηφίας ενοχλήθηκαν πολύ και από το γεγονός ότι δόθηκε η ευκαιρία στο σύνολο της αντιπολίτευσης να ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία.

Πηγή: skai.gr