Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας - Είμαι ανοιχτός να συναντήσω τον Ερντογάν

«Είμαι πάντα ανοιχτός να συναντήσω τον κ.Ερντογάν, αυτός δεν θέλει, αλλά και ξανασυναντηθήκαμε και πιστεύω ότι υπάρχουν ευκαιρίες για να το κάνουμε και πάλι» είπε.

Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει το δρόμο των προκλήσεων.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι «πάντα ανοιχτός» να συναντήσει τον κ. Ερντογάν, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο το ενδεχόμενο σύρραξης Ελλάδας - Τουρκίας.

Η απάντηση του πρωθυπουργού: 

«Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και την επιθετικότητα που εκδηλώνεται συνολικά από το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο.

Δηλητηριάζουν την κοινωνία και δεν θα την ακολουθήσουμε.

Θα επιμείνουμε πάντα να δίνουμε σαφείς απαντήσεις και κυρίως εκτός Ελλάδας. Η Τουρκία παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Θα εξακολουθούμε όλα αυτά να τα αναδεικνύουμε.

Ταυτόχρονα θα επιδιώκουμε δίαυλους ανοιχτούς με την Τουρκία. Δεν είμαι εγώ που ανατίναξε τις γέφυρες επικοινωνίας.

Είμαι πάντα ανοιχτός να συναντήσω τον κ.Ερντογάν, αυτός δεν θέλει, αλλά και ξανασυναντηθήκαμε και πιστεύω ότι υπάρχουν ευκαιρίες για να το κάνουμε και πάλι.

Η Τουρκία θα πρέπει να ξέρει ότι σε ευρωπαϊκά φόρα θα κληθεί να δώσει απαντήσεις αν η ρητορική ακρότητα συνάδει με μια χώρα που θέλει στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη».

Σε ερώτηση για τις τουρκικές απειλές και το «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» κι αν σκέφτεται η Αθήνα να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από το ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός απάντησε: 

«Ο προβληματισμός είναι μεγάλος για τη σχέση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, τις σχέσεις της με τη Ρωσία, μιας χώρας που υιοθετεί νεοεπεκτατική ρητορική που φαντάζει τελείως ξένη με τις αρχές και τις αξίες του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ έχει επιδιώξει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου απέναντι στην Τουρκία, αλλά υπάρχει αλλαγή στην αντιμετώπιση της Τουρκίας.

Θυμίζω ότι οι αμερικανικές κυρώσεις προς την Τουρκία είχαν αποφασισθεί όταν η χώρα αποφάσισε να αποκτήσει τους S-400. Εχουμε υποχρέωση να μιλάμε με την Τουρκία, αλλά δεν θα απεμπολήσουμε τη δύναμη των συμμάχων μας.

Πρόσφατα ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε την Τουρκία για παρεμβάσεις στον αραβικό κόσμο.

Πρέπει να αντιληφθεί τελικά η Τουρκία ότι πορεύεται σε δρόμο αδιέξοδο. Είμαι ο τελευταίος που επιδιώκει ένταση με την Τουρκία».

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι μπορεί να γίνει σύρραξη με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Όχι, δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Ελλάδας- Τουρκίας. Με την Τουρκία επιτιθέμενη. Κι αν συνέβαινε, η απάντηση στην Τουρκία θα ήταν καταλυτική. Δε νομίζω ότι αυτό μπορεί να συμβεί». 

Πηγή: skai.gr