Μητσοτάκης: Δεκτό το αίτημα- Στην ατζέντα της Συνόδου η τουρκική προκλητικότητα

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής προστέθηκε εκτάκτως και η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά από σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Όπως δήλωσε ο πρωθπουργός κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής «είχα την ευκαιρία να ζητήσω από τον πρόεδρο Μισέλ να προσθέσουμε στη συζήτησή μας και το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καίτοι δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη. Ο πρόεδρος Μισέλ συμφώνησε και το θέμα αυτό θα συζητηθεί αύριο.

Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου -όπως το έκανα ήδη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Κύπρο, με την πρόσφατη έξοδο του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και για την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, στην Κύπρο. 

Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες».

Σε ό,τι αφορά στην πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στο δεύτερο κύμα και τόνισε ότι εφόσον απαιτηθεί, η κυβέρνηση δε θα διστάσει να λάβει πρόσθετα μέτρα, τοπικού ωστόσο χαρακτήρα. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, συνολικά, στην Ευρώπη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του CΟVID. Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει, ακόμα, αρκετά καλύτερα. Θα χρειαστεί, όμως, απόλυτη συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγείλει οι ειδικοί. Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι εφόσον οι ειδικοί μας υποδείξουν την ανάγκη να πάρουμε πρόσθετα μέτρα τοπικού -το ξανατονίζω- τοπικού χαρακτήρα, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε για να περιορίσουμε την όποια τοπική διασπορά της επιδημίας», επισήμανε.

Σύνοδος ΕΛΚ

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έθεσε τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας με την έκδοση της παράνομης NAVTEX για έρευνες του Ορούτς Ρέις νοτίως του Καστελόριζου και σε ελληνική υφαλοκρηπίδα που τορπιλίζει τον διάλογο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι αρχηγοί των κυβερνήσεων και των κομμάτων που μετείχαν στη Σύνοδο του ΕΛΚ εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην Ελλάδα, ενώ ο πρόεδρος του Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ δηλώνοντας την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι αντιλαμβάνεται την τουρκική προκλητικότητα και τόνισε ότι πρέπει να μπουν όρια σε αυτήν.

Πηγή: skai.gr