Μηταράκης στον ΣΚΑΪ: Υποχρέωση της Τουρκίας να αποτρέπει τις παράνομες αναχωρήσεις μεταναστών

Ο υπουργός σημείωσε ότι ειδικά τα ιστιοφόρα που ξεκινούν από την Τουρκία είναι σκάφη διαλυμένα και τα χειρίζονται άνθρωποι χωρίς εμπειρία. 

Έκκληση στην Άγκυρα να λάβει άμεσα μέτρα για την αποτροπή όλων των παράτυπων αναχωρήσεων  από την Τουρκία, ειδικά όταν επικρατούν δύσκολες καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο όπως σήμερα, απευθύνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, με αφορμή τα ναυάγια χθες βράδυ σε Λέσβο και Κύθηρα με πολλούς νεκρούς και αγνοούμενους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει πληροφόρηση από το λιμενικό ότι ακόμα και τώρα που επικρατούν άσχημες συνθήκες στο Αιγαίο, γίνονται προσπάθειες να ξεκινήσουν λέμβοι από τα τούρκικα παράλια. 

Δήλωσε ότι έχει επικοινωνήσει με την τουρκική κυβέρνηση και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κάποια αντίδραση. Ο υπουργός υπενθύμισε πάντως ότι η Τουρκία έχει πάγια υποχρέωση να αποτρέπει κάθε παράνομη αναχώρηση, ειδικά όταν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες. 

Σημείωσε ότι ειδικά τα ιστιοφόρα που ξεκινούν από την Τουρκία είναι σκάφη διαλυμένα και τα χειρίζονται άνθρωποι χωρίς εμπειρία. 

Αναφορικά με τον αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται σε δομές στη χώρα μας, ο Νότης Μηταράκης διευκρίνισε ότι ανέρχονται σε 18 χιλιάδες, από 92 χιλιάδες προ τριετίας, ενώ λειτουργούν 34 δομές από 212 προ τριετίας.

Δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν στην Ελλάδα 30-40 χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και 50-50 χίλιες αιτούντες άσυλο

Πηγή: skai.gr