Μηνύματα κατά των εξτρεμιστών της Ευρώπης από Σούλτς – Γιούνκερ

Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν κύριοι Γιούνκερ και Σούλτς - μιλώντας σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης - προέτρεψαν τους ψηφοφόρους να μην επιλέξουν εξτρεμιστικά πολιτικά κόμματα στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

«Αν εκλεγόμουν πρόεδρος της επιτροπής μόνο επειδή οι εξτρεμιστές ψήφισαν για εμένα, θα παραιτούμουν από τη θέση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας «δεν θα εκλεχθώ από φασίστες, ρατσιστές, από όσους τάσσονται εναντίον ανθρώπων επειδή δεν τους συμπαθούν».

«Δεν θα εκλεχθώ από φασίστες, ρατσιστές, από όσους τάσσονται εναντίον ανθρώπων επειδή δεν τους συμπαθούν», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο υποψήφιος Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος προέτρεψε τους συμπατριώτες του να προσέλθουν στις κάλπες, ώστε να εμποδίσουν το ακροδεξιό Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα να κερδίσει έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Πιστεύω ότι αποτελεί καθήκον όσων πιστεύουν στη δημοκρατία στη Γερμανία να εξασφαλίσουν με την ψήφο τους ότι οι προπαγανδιστές της ιδεολογίας του Αδόλφου Χίτλερ δεν θα σπιλώσουν το όνομα της Γερμανίας στο Ευρωκοινοβούλιο», δήλωσε ο Σούλτς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιευθεί πρόσφατα, τα κόμματα της ακροδεξιάς έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο, μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, DPA.

Ο Γιουνκερ και ο Σουλτς είναι οι δύο υποψήφιοι τους οποίους έχουν προτείνει τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα του τρέχοντος Ευρωκοινοβουλίου και συνεπώς θεωρούνται επικρατέστεροι για τη θέση, μεταδίδει το DPA.

Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης, οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε θέματα όπως η ανεργία, η πρόληψη των υπερβολικών ρυθμίσεων και η ενδεχόμενη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, αμφότεροι εξέφρασαν το σκεπτικισμό τους σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: skai.gr