Μήνυμα Ντομπρόβσκις: Χρειάζεται μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό

Την ανάγκη μεταρρύθμισης του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος επισημαίνει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο κ. Ντομπρόβσκις εκφράζει την πεποίθηση πως η Ελλάδα μένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της (για υλοποίησή) των μεταρρυθμίσεων. «Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η συμβολή μιας μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό» είναι το μήνυμα του κοινοτικού αξιωματούχου στην Αθήνα.

«Προγραμματίζαμε την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος το φθινόπωρο. Τώρα θα αρχίσουμε στις αρχές του 2016 γιατί η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει ακόμη κάποιες προϋποθέσεις» προσθέτει.

«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στο σωστό δρόμο, αλλά υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν» ξεκαθαρίζει. «Υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση (της Αθήνας) πως θα διατηρήσει το πρόγραμμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό» σημειώνει ακόμη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σχολιάζοντας εξάλλου την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού για μη συνέχιση της εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ντομπρόβσκις τονίζει ότι «αναμένουμε πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα - συμβάλλοντας και χρηματοδοτικά». Διευκρινίζει πάντως ότι η απόφαση θα ληφθεί από το ίδιο το Ταμείο.

Ο λετονός ανώτερος αξιωματούχος επιμένει ότι «δεν επρόκειτο για ευρωπαϊκή κρίση, αλλά για ελληνική κρίση. Οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ήταν σαφώς περίπλοκες και συνοδεύτηκαν από σκληρές εκφράσεις και υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν. Όμως η ελληνική κρίση ήταν μεμονωμένη υπόθεση. Η σταθερότητα της Ευρωζώνης δεν ετέθη ποτέ εν αμφιβόλω».

Εντούτοις, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναγνωρίζει πως η κρίση στην ευρωζώνη την κατέστησε λιγότερο ελκυστική, με την ελληνική κρίση να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ελκυστικότητας του ευρωνομίσματος.
Πηγή: skai.gr