Μήνυμα Μητσοτάκη προς Άγκυρα: Η Ευρώπη και η Ελλάδα δεν εκβιάζονται

Μήνυμα Μητσοτάκη προς Άγκυρα: Η Ευρώπη και η Ελλάδα δεν εκβιάζονται

"Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν" ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Άγκυρα από το Βερολίνο στην ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ. Kάνοντας λόγο για "ασύμμετρη απειλή", ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την Τουρκία "να αποσύρει αμέσως τους απελπισμένους που συγκέντρωσε στον Έβρο" κάνοντας λόγο για εργαλειοποίηση των μεταναστών. 

"Η ασύμμετρη απειλη εξ Ανατολών αναδιατάσει τις προτεραιότητες και η υγειονομική κρίση κάνει πιο πολύπλοκο το έργο μας. Δείξαμε τις τελευταίες 10 ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε εθνική και ευρωπαική κυριαρχία" επισήμανε.

Η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί και έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Όταν χρειαστήκαμε αγαπητή Άνγκελα (Μέρκελ) τους φίλους μας αυτοί μας στήριξαν. Όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά, ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:

‘’Στο μεταναστευτικό εισερχόμαστε σε νέα φάση. Ο πρόεδρος Ερντογάν θα βρεθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Θεωρώ θετική αυτή την εξέλιξη. Ελπίζω να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης’’.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως αν ο τούρκος πρόεδρος επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό ‘’που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη’’, τότε να προβεί σε κινήσεις: ‘’Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα. Να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις, όπως πχ κοινές περιπολίες για τον έλεγχο των ροών, και στα τουρκικά σύνορα. Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά, αλλά και από την ενδοχώρα. 

‘’Η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών’’ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην Ευρώπη, χαιρετίζοντας σχετική πρωτοβουλία της Γερμανίας. ‘’Καλώ τις χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή την έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης’’ τόνισε.
 
 

Πηγή: skai.gr