Μήνυμα Μακρόν-Μέρκελ σε Άγκυρα: Δε θα δεχτούμε επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών-μελών

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή τους στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέβασε τους τόνους υπογραμμίζοντας ότι δε θα γίνουν δεκτές επιθέσεις στην κυριαρχία της Ε.Ε και συμπλήρωσε ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με  διάλογο κι όχι μέσω  κλιμάκωσης και αυτό ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους. Υπογράμμισε δε ότι είναι αναγκαία η σταθερότητα και «μαζί με τη Γαλλία μπορούμε να βρούμε καλές λύσεις». Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να είναι σαφές ότι και οι δύο χώρες υποστηρίζουν τους Ευρωπαίους εταίρους» σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως με την αποστολή πλοίων που έκανε η Γαλλία, ενώ η Γερμανία από την πλευρά της έχει ταχθεί υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ωστόσο, αυτό δεν έχει επιτευχθεί, «αλλά εργαζόμαστε γι' αυτό».

Αντίστοιχα, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι θα πρέπει να επιμείνουμε στο διεθνές δίκαιο και ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα λάβουν μαζί πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση στην περιοχή και την επιμονή στον διάλογο. «Μπορεί να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις στον τρόπο που θέλουμε τον διάλογο, ωστόσο ήμασταν πάντα μαζί, πάντα συντονισμένοι ώστε να κάνουμε τη Μεσόγειο έναν χώρο ελευθερίας, έναν χώρο σεβασμού του διεθνούς δικαίου κι έναν χώρο σταθερότητας», τόνισε ο Μακρόν.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «κοινή μας επιθυμία με τη Γερμανία είναι να αναπτύξουμε μια κοινή ατζέντα για τα προβλήματα στη Μεσόγειο» και συμπλήρωσε ότι «στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία». Όπως είπε, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν τη βούληση να συνεργαστούν με την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς χρειάζεται σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου, χωρίς να υπάρχει κλιμάκωση.  

 

Πηγή: skai.gr