Μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα να εγκαταλείψει τη «διπλωματία της κανονιοφόρου»

Να συμμορφωθεί με την διεθνή νομιμότητα και να εγκαταλείψει τη «διπλωματία των κανονιοφόρων» κάλεσε την Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον απόηχο των παράνομων εξαγγελιών του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα και των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο υπουργός Εξωτερικών, τόνισε πως αν και τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ύφεση στα ελληνοτουρκικά, η Άγκυρα εξακολουθεί να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της. 

«Υπάρχει χάσμα μεταξύ των θέσεων των θέσεων των δύο χωρών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται να αποδεχθεί ως βάση επίλυσης οποιασδήποτε διαφοράς το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αντιθέτως συνεχίζει να συμπεριφέρεται με κανόνες που ίσχυαν τον 19ο αιώνα, απειλώντας με πόλεμο τη χώρα μας εάν ασκήσουμε τα αναφαίρετα δικαιώματα μας. Η Τουρκία επιθυμεί να εφαρμόσει τη λεγόμενη "διπλωματία της κανονιοφόρου"», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Απέναντι στην προκλητική ρητορική της Τουρκίας, η Ελλάδα προτάσσει τις διεθνείς συμμαχίες της.

Ο Νίκος Δένδιας τονίζει χαρακτηριστικά: «δυστυχώς, ορισμένοι κύκλοι στην Τουρκία αρνούνται να αποδεχθούν ότι ζούμε στον 21ο αιώνα και ότι το έπος των αυτοκρατοριών, συμπεριλαμβανομένης της Οθωμανικής, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η Ελλάδα απέναντι σε μια χώρα όπως η Τουρκία αντλεί δύναμη από τις συμμαχίες της με άλλες χώρες που μοιράζονται τις ίδιες αξίες. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις ΗΠΑ αλλά και με τις χώρες της περιοχής».

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. 

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν η πρώτη που εφάρμοσε το κυριαρχικό δικαίωμα αυτό, μεγαλώνοντας την έκταση της Ελλάδας, για πρώτη φορά μετά το 1947. Το δικαίωμα αυτό προβλέπεται ρητά στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», σημείωσε.

Η Αθήνα πάντως, δηλώνει έτοιμη για την συνέχιση των διερευνητικών επαφών και αναμένει την πρόσκληση της Άγκυρας για τον 63ο γύρο, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

Πηγή: skai.gr