Μετωπική σύγκρουση με αλληλοκατηγορίες περί απιστίας για τη σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός 

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή για την υπό ψήφιση τροποποιημένη σύμβαση με την εταιρία Ελληνικός Χρυσός για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, όπου Κώστας Σκρέκας και ΣΥΡΙΖΑ αντήλλαξαν κατηγορίες περί απιστίας και ζημίωσης του ελληνικού δημοσίου.

Α. Τσίπρας: Γη και ύδωρ σε «επενδυτή τσιφλικά» - Θα το αλλάξουμε

Σφοδρή επίθεση για το περιεχόμενο της νέας σύμβασης άσκησε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για αναχρονισμό, περιβαλλοντικό «σκάνδαλο» και «αποικιοκρατικού τύπου» σύμβαση. Κατηγόρησε την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο ότι δίνουν «γη και ύδωρ» σε μία εταιρία που όπως της καταλόγισε συμπεριφέρεται ως «τσιφλικάς» και όχι ως επενδυτής και  δεσμεύτηκε για την αξιοποίηση κάθε νόμιμου μέσου με στόχο την κατάπτωση της εν λόγω σύμβασης, η οποία κατά τον ίδιο στρέφεται κατά του δημοσίου συμφέροντος.

«Δεν λειτουργείτε ως θεματοφύλακες του δημοσίου συμφέροντος, αλλά σαν να ήσασταν κι εσείς στελέχη της εταιρίας. Δεν μπορεί αντί για κυβέρνηση που οργανώνει το μέλλον της χώρας να έχουμε μια κυβέρνηση που μας γυρνάει στο παρελθόν της αποικιοκρατίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υποστηρίζοντας ότι η σύμβαση δημιουργεί πλαίσιο προκλητικών φοροαπαλλαγών και απεμπόληση βασικών δικαιωμάτων κυριαρχίας του δημοσίου.

Κ. Σκρέκας: Απαλλάσσουμε το δημόσιο από πληρωμή εκατομμυρίων εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ

Της σύμβασης ως εξαιρετικά επωφελούς για το ελληνικό δημόσιο είχε υπεραμυνθεί νωρίτερα ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, επισημαίνοντας ότι με την ψήφισή της απαλλάσσεται το δημόσιο από τον κίνδυνο αξίωσης καταβολής πολλών εκατομμυρίων ευρώ (σ.σ. 800 εκ. ευρω) στην εταιρία εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην οποία είχε κοινοποιηθεί εξώδικο που εδράζεται σε αποφάσεις του ΣτΕ.

«Πείτε ότι δεν περνάγαμε τη ρύθμιση και σπάει ο διάολος το ποδάρι του και πάει στα δικαστήρια η εταιρία να διεκδικήσει αποζημίωση. Εσείς έχετε ευθύνη που θα προκληθεί ζημιά στο δημόσιο. Την ξέρετε;  Μην επαναλαμβάνετε σαν χαλασμένο κασετόφωνο τα περί απιστίας και παράβασης καθήκοντος. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε τίποτα. Η εταιρία μονομερώς παραιτείται των αξιώσεών της», ανέφερε μεταξύ άλλων, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις καταγγελίες  Σωκράτη Φάμελλου και Πάνου Σκουρλέτη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ περί παράβασης καθήκοντος και διάπραξης απιστίας κατά του δημοσίου εκ μέρους του μέσω του άρθρου 11 του νομοσχεδίου.

Θ. Πλεύρης: Στον εισαγγελέα αν έχετε στοιχεία - όχι σε «πυροτεχνήματα» λάσπης

Σε υψηλούς τόνους αντέδρασε στις βαριές κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, συστήνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ αν έχει στοιχεία για ποινικές ευθύνες του υπουργού να προσφύγει στη Δικαιοσύνη αντί να εκτοξεύει όπως τον κατηγόρησε λάσπη.  Απέκρουσε, δε, ως προδήλως αβάσιμες τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που ήγειρε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν έχετε δικαίωμα να απειλείτε τον υπουργό και να μιλάτε για απιστία και παράβαση καθήκοντος. Και αν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχει ποινική ευθύνη, ο ίδιος είναι υπεύθυνος που δεν πάει να τις καταγγείλει. Γιατί δεν μπορεί να εκτοξεύονται ποινικές ευθύνες και να μην έχει κάποιος το θάρρος να πάει στην Εισαγγελία. Και τότε να δούμε τι έχει γίνει. Ποιος λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και ποιος το ζημίωσε.

Α. Γεωργιάδης: Κάνουμε την Ελλάδα αξιόπιστη στους επενδυτές από το «ου μπλέξεις»

Προφάσεις εν αμαρτίες για να δικαιολογήσει το «ΟΧΙ» στη σύμβαση, που όπως είπε προσπάθησε να εμποδίσει με κάθε τρόπο, καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση και ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, διαβεβαιώνοντας ότι η παρούσα σύμβαση είναι καταφανώς επωφελέστερη από την αρχική που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος, δε, αποκάλυψε πως σε όλα τα διεθνή forum που συμμετείχε παρουσία επενδυτών, οι πάγιες ερωτήσεις τους αφορούσαν στην πρόοδο των επενδύσεων στο Ελληνικό και της Ελληνικός Χρυσός.

«Ήταν πρόκληση για εμάς να αλλάξουμε την εικόνα των επενδύσεων στην Ελλάδα και  να δείξουμε ότι δεν είναι η χώρα που θα μπλέξεις, αλλά θα βρεις λογικούς ανθρώπους που τηρούν τους νόμους . Μόνο καλό κάνει στο επενδυτικό προφίλ της Ελλάδας η είδηση ότι ψηφίζεται η σύμβαση αυτή», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, απορρίπτοντας εμφατικά τις αιτιάσεις περί καταστροφής του περιβάλλοντος και παραίτησης των απαιτήσεων του δημοσίου. «Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη», κατέληξε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η στάση της ελάσσονος αντιπολίτευσης  

«ΝΑΙ» επί της αρχής του νομοσχεδίου είπε το Κίνημα Αλλαγής, παρά τις διαφωνίες του για τους όρους της σύμβασης. Το σκεπτικό της Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο εδράζεται στο γεγονός ότι η εν λόγω επένδυση στη Χαλκιδική σε συνδυασμό με εκείνη στο Ελληνικό, εκπέμπει το επωφελές για τη χώρα μήνυμα ότι η Ελλάδα ενδείκνυται για μεγάλες επενδύσεις, προσκομίζοντας οικονομικά οφέλη για τα έσοδα του κράτους και την κοινωνία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Για εξίσου «ληστρική» σύμβαση με την αρχική και συνέχιση του «εγκλήματος» παράδοσης ενός κρίσιμου και μη ανανεώσιμου ορυκτού πόρου στους επιχειρηματικούς ομίλους, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, βάλλοντας εναντίον αμφότερων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Για καταστρατήγηση κάθε έννοιας λογικής, μίλησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, αμφισβητώντας την αξιοπιστία της εταιρίας.

Εξαιρετικά οξείς ήταν οι επικρίσεις του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος σχολίασε δηκτικά ότι «τέτοιες συμβάσεις υπογράφονται μόνο σε Μπανανίες και αποικιοκρατίες».

Το νομοσχέδιο ψηφίζεται αργά το βράδυ (Τετάρτης) από την Ολομέλεια της Βουλής.

Πηγή: skai.gr