«Καλή ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» χαρακτηρίζει την έξοδο από το μνημόνιο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαμηνύοντας ταυτόχρονα στην Αθήνα ότι «πρέπει να παραμείνει στον δρόμο που ακολούθησε ως τώρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτευχθείσα πρόοδος».
 
«Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕSM σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, η οποία θα χρηματοδοτείται μελλοντικά και πάλι με τις δικές της δυνάμεις» σημειώνει στην παρέμβασή του το Βερολίνο. 

Ενόψει της σχεδιαζόμενης εξόδου στις αγορές, τον προσεχή μήνα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου σκαρφάλωσε τη Δευτέρα στο 4,32%Η απόδοση του δεκαετούς είχε φθάσει και το 4,33% την περασμένη εβδομάδα. 

Στο μεταξύ, μιλώντας τη Δευτέρα στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των γερμανών Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Ντιρ, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα στην πραγματικότητα δεν έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Το βλέπουν και οι ίδιοι οι Έλληνες καθημερινά».

«Έπρεπε να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε» δηλώνει από πλευράς του σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Γιάνης Βαρουφάκης. Σημειώνεται ότι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Bild για την ελληνική έξοδο από το μνημόνιο είναι «Σιγά που σώθηκε».

Αναλυτικά η δήλωση της καγκελαρίας

 
«Έπειτα από οκτώ χρόνια ολοκληρώνεται σήμερα το τελευταίο από τα προγράμματα βοήθειας τα οποία κατέστησαν απαραίτητα κατά τη διάρκεια της κρίσης για κράτη-μέλη του ευρώ. Αυτή είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα κατέβαλε στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής μεγάλες προσπάθειες, έθεσε υπό έλεγχο τα έξοδά της, πραγματοποίησε μεταρρυθμίσεις και επέστρεψε και χάρη σε όλα αυτά σε οικονομική ανάπτυξη.

»Οι εταίροι στην Ευρωζώνη, δηλαδή όλες οι χώρες του ευρώ, επέδειξαν, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, κατ’ επανάληψη μεγάλη αλληλεγγύη ώστε να στηρίξουν την Ελλάδα σε αυτόν τον δρόμο.

»Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, η οποία θα χρηματοδοτείται μελλοντικά και πάλι με τις δικές της δυνάμεις. Για να διασφαλιστεί η επιτευχθείσα πρόοδος είναι τώρα σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει στον δρόμο που έχει ακολουθήσει. Οι συμφωνίες του Eurogroup του Ιουνίου αυτού του έτους έθεσαν για αυτό μια σημαντική βάση».


Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr - DW