Κλείσιμο

Μενέντεζ: Ζητά κυρώσεις από Μπάιντεν για Ερντογάν – Απίστευτη δήλωση του τούρκου πρέσβη στην Αθήνα

Επιστολή προς τον πρόεδρο Μπάιντεν ετοιμάζει ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, με αφορμή το προκλητικό σόου που φέρεται να ετοιμάζει στην Κύπρο ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις ΗΠΑ Κατερίνα Σώκου, ο κ. Μενέντεζ ζητά από τον αμερικανό πρόεδρο να μεταφέρει ρητά στον Ερντογάν πως η επίσκεψή του στα Κατεχόμενα θα οξύνει ήδη την απαράδεκτη κατάσταση, και θα τονίζει το άνοιγμα των Βαρωσίων θα επιφέρει κυρώσεις. 

Η επιστολή κάνει ήδη το γύρο του Κογκρέσου για συλλογή όσο δυνατόν περισσότερο υπογραφών και από τα δύο κόμματα, ενώ ο Μενέντεζ καλεί τους συηνεδελφους του να ζητήσουν από τον Τζο Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά και πολιτικά εργαλεία ώστε η Τουρκία να σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, της κυπριακής κυριαρχίας και να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ. 


Ποιος είναι ο νέος πρέσβης στην Άγκυρα

Σημειώνεται ότι ο Tζεφ Φλέικ θα είναι νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, και ο ρόλος του θα είναι κρίσιμος. Πρόκειται για επιλογή του προέδρου Μπάιντεν, είναι συντηρητικός, πρώην γερουσιαστής, εκλεγόταν δε με τους Ρεπουμπλικανούς επί 18 χρόνια στο Κογκρέσο με εμπειρία στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, που θα πρέπει να τον εγκρίνει με πρόεδρό της σήμερα τον Μενέντεζ.

Ο Φλέικ είχε καταψηφίσει ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020, ενώ απομακρύνθηκε από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα επί προεδρίας Τραμπ. Η επιλογή του από τον Τζο Μπάιντεν δείχνει τη βούλησή του για μια πιο εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, ενώ όπως δήλωσε ο ίδιος δίνει σημασία στις σχέσεις με την Τουρκία.


«Ελληνοτουρκική διαφορά» η… Γαλατασαράι – Πρόκληση τούρκου πρέσβη

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία προχώρησε σε νέες προκλήσεις από τον εκπρόσωπος του κόμματος ανάπτυξης του Ερντογάν Ομερ Τσελίκ. Η Τουρκία έχει αναγάγει το ζήτημα της Γαλατασαράι σε… «ελληνοτουρκική διαφορά». 

Ο Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί ήρεμο καλοκαίρι ενόψει της συνάντησης με τον πρόεδρο Ερντογάν είπε, αλλά η Ελλάδα κήρυξε ΝAVTEX, και αμέσως μετά ήρθε αυτή η «ασέβεια» (Γαλατασαράι). 

Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν από την πλευρά του μίλησε στην Χουριέτ, λέγοντας ότι «η Τουρκία περιμένει συγγνώμη». «Δυστυχώς δεν μπόρεσαν οι Έλληνες να απαλλαγούν από τα κόμπλεξ με την Τουρκία» ανέφερε μάλιστα... 

Πηγή: skai.gr