Μεϊμαράκης για Λιβύη: «Δε μπορούν να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις χωρίς την Ελλάδα»

Για τις εξελίξεις στη Λιβύη, μετά την εμπλοκή της Τουρκίας, τοποθετήθηκε, ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο του ΕΛΚ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στην τοποθέτηση του ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε, μεταξύ άλλων: « Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αυτή που απαξιώνει τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ καις μας δείχνει, με την προκλητικότητά της, ότι θέλει να ακολουθήσει τη δική της πορεία...Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι είναι παρούσα στην περιοχή για την ειρήνη».

Ο κ. Μεϊμαράκης, άλλωστε, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με ευρωπαίους αξιωματούχους, τους κατέστησε σαφές ότι «δεν είναι δυνατόν να ληφθούν σοβαρές, ουσιαστικές και αποτελεσματικές αποφάσεις με αποκλεισμούς χωρών όπως η Ελλάδα, που βιώνουν το πρόβλημα, έχουν άποψη και μπορούν να προτείνουν λύσεις».

Μετά την ενημέρωση για την κατάσταση στην περιοχή από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ζοσέφ Μπορέλ, ο κ. Μεϊμαράκης έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι εδώ δεν είμαστε αναλυτές, είμαστε πολιτικοί και οι πολιτικοί πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις. Να μην είμαστε θεατές και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά να παρεμβαίνουμε στις εξελίξεις και να δίνουμε λύσεις γιατί αυτό θέλουν οι πολίτες, που αγωνιούν και ανησυχούν για την ειρήνη στη περιοχή.

Από την ανάλυση που μας έκανε ο κ. Μπορέλ, φάνηκε ότι η Ρωσία και η Τουρκία είναι οι κυρίαρχες δυνάμεις στην περιοχή. Γιατί είναι; Γιατί εμείς αφήσαμε ένα κενό το οποίο ήρθαν και κάλυψαν. Κατά συνέπεια, πρέπει ο κ. Μπορέλ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ειρήνη κι εμείς όλοι θα τις στηρίξουμε.

Το κύριο πρόβλημα είναι η Τουρκία. Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αυτή, που απαξιώνει τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και μας δείχνει με την προκλητικότητά της ότι θέλει να ακολουθήσει τη δική της πορεία. Αμφισβητεί λοιπόν κάνεις σήμερα ότι αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αυτή που μας αναγκάζει και μας προτρέπει στο να επέμβουμε για να υπάρχει ειρήνη;

Εμείς θα στηρίξουμε όλες τις πρωτοβουλίες που θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση και η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι υπάρχει και είναι παρούσα στην περιοχή για την ειρήνη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ