Με τις διαγραφές Φίλη, Βίτσα και Σκουρλέτη απάντησε ο Κασσελάκης - Ειλημμένη η απόφαση διάσπασης από την «Ομπρέλα»

Είναι βέβαιο ότι στην Κουμουνδούρου δεν μπορούν πλέον να βαδίσουν όλοι μαζί - Το κείμενο της Ομπρέλας που βάζει τη σφραγίδα στο επικείμενο «διαζύγιο» - Τι στάση θα κρατήσει η Έφη Αχτσιόγλου

Του Αντώνη Αντζολέτου

Αλλάζοντας τους όρους του παιχνιδιού και κάνοντας επίδειξη πυγμής από τις ΗΠΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης άνοιξε αιφνιδιαστικά την πόρτα της εξόδου σε Ν.Φίλη, Π.Σκουρλέτη και Δ.Βίτσα χαρακτηρίζοντάς τους τηλεοπτικούς χορηγούς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και όλοι πλέον στην Κουμουνδούρου παραμιλούν.

Στην ανάρτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο κόσμος διψά να αναδείξουμε θέματα, να κάνουμε αντιπολίτευση. Και εγώ το ίδιο, περισσότερο από όλους. Αντ' αυτού, κάποιοι μάς 'πνίγουν' με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση - αλλά εμφανίζονται ως 'Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ' κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους. Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Είναι βέβαιο ότι στην Κουμουνδούρου δεν μπορούν πλέον να βαδίσουν όλοι μαζί. Ο Στέλιος Κούλογλου πέρασε πρώτος μόνος του την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ και πλέον αναζητείται ποιος θα είναι ο επόμενος.

Το κείμενο της Ομπρέλας που βάζει σφραγίδα στο διαζύγιο

Η «Ομπρέλα» αναμφισβήτητα έχει αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων με στελέχη όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Ανδρέας Ξανθός Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνο Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέα Ξανθό κ.α. να φαίνονται έτοιμοι να πρωτοστατήσουν.

Μετά τις τελευταίες τρεις διαγραφές η «τράπουλα ξαναμοιράζεται». Κείμενο υπογραφών, το οποίο εστάλη την Παρασκευή το βράδυ σε μέλη του κόμματος ετοιμάζει να δώσει στη δημοσιότητα η «Ομπρέλα». Βάζοντας «σφραγίδα» στο επικείμενο «διαζύγιο» αναφέρεται  μεταξύ άλλων: «Πεπεισμένοι/-ες για την ιστορική σημασία της ιδρυτικής σύμβασης του ΣΥΡΙΖΑ ως συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων της ευρύτατης Αριστεράς, από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία ως τη ριζοσπαστική αριστερά, δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της».

Δεν υπάρχει κανένα κοινό σημείο πλέον με τον νέο πρόεδρο και το «debate» ανάμεσα στα δυο «στρατόπεδα» είναι καθημερινό, δημόσιο και προκαλεί νέες ρωγμές. Το νέο κύμα δημοσκοπήσεων που θα δει το φως της δημοσιότητας, λογικά από την ερχόμενη εβδομάδα, θα δείξει σε ποια κατάσταση βρίσκεται το κόμμα λίγο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και πριν μπει στην κρίσιμη μάχη του «προϋπολογισμού» στη Βουλή.

Πλέον η Επιτροπή Δεοντολογίας θα πιάσει δουλειά τις επόμενες ημέρες. Στελέχη ήδη σχολίαζαν πως για τα τέσσερα στελέχη που έχουν πάρει τον δρόμο της διαγραφής η αποπομπή τους από το κόμμα δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Πρώτα θα πρέπει να γνωμοδοτήσει η Πολιτική Γραμματεία, αλλά ήδη η πλειοψηφία υπέρ της πλευράς της ηγεσίας ήταν οριακή στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης. Αλλά και στην ίδια την Επιτροπή δεν φαίνεται να υπάρχει η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3.

Όπως είχε δημοσιεύσει η «Καθημερινή της Κυριακής» οι συζητήσεις για το νέο σχήμα που ετοιμάζεται έχουν προχωρήσει. Περιβάλλον, οικολογία - άρση ανισοτήτων, εργασία - σοσιαλισμός και δημοκρατικές ελευθερίες - φεμινιστικό κίνημα είναι τα τέσσερα σημεία στα οποία θα δοθεί έμφαση με τα στελέχη της «Ομπρέλας» να πραγματοποιούν καθημερινές συσκέψεις και να εντείνουν τις επαφές τους και με άλλα πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς.

Στην πολιτική όλα είναι θέμα timing και αυτό αναζητούν όσοι αντιδρούν στις επιλογές και στον τρόπο που πολιτεύεται ο Στέφανος Κασσελάκης. Το «μπλοκ» των βουλευτών - στελεχών που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους για το πώς θα κινηθούν. Οι εξελίξεις, ωστόσο πλέον είναι ραγδαίες.

Σίγουρα αν αποχωρήσει η «Ομπρέλα» και μείνουν μονοί τους στο κόμμα θα βρεθούν εγκλωβισμένοι, καθώς θα κληθούν επίσημα πλέον να αναλάβουν χρέη εσωκομματικής αντιπολίτευσης. H συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε περίπου δυόμιση εβδομάδες θα είναι κομβική, καθώς θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και όσοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα πως ποιες πρωτοβουλίες θα λάβουν. Η παραπομπή των τεσσάρων στελεχών στη Επιτροπή Δεοντολογίας λειτουργεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ως «επιταχυντής των εξελίξεων».

Τις επόμενες ώρες ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιστρέψει στην Ελλάδα, καθώς την Παρασκευή θα τοποθετηθεί στο συνέδριο του Economist. H ομιλία του ασφαλώς αναμένεται με ενδιαφέρον κυρίως για το κατά πόσο θα κινηθεί στη γραμμή που χάραξε στον ΣΕΒ προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και αποτυπώθηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη Τετάρτη. Από την Νέα Υόρκη μιλώντας στο «COSMOS FM» τόνισε πως «ο ελιτισμός των οργάνων στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φύγει», συμπληρώνοντας πως η στρατηγική στην οποία πιστεύει είναι να «ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία». 

Πηγή: skai.gr