Το σχέδιο «ασπίδα» της Αθήνας απέναντι στον τουρκικό παροξυσμό απειλών - Στο πλευρό της Ελλάδας η Ευρώπη

Ο Νίκος Δένδιας στέλνει άμεσα επιστολές σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ 

Της Πηνελόπης Γκάλιου 

Με κλιμάκωση της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητα απαντά η Αθήνα στο συνεχιζόμενο παροξυσμό απειλών και συκοφαντιών της Άγκυρας, έχοντας στο πλευρό της συμμάχους και εταίρους.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα στείλει άμεσα επιστολές σε όλα τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ στις οποίες θα παρατίθενται αυτούσιες οι πρωτοφανείς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σε βάρος της Ελλάδας.

«Η Ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το κείμενο των δηλώσεων αυτών είναι τόσο εξωφρενικό που παρέλκει οποιοσδήποτε σχολιασμός», αναφέρουν  συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές. Ήδη άλλωστε από το Σάββατο όταν ξεκίνησε η νέα παραληρηματική κλιμάκωση της τουρκικής ηγεσίας, ενημερώθηκαν  οι ευρωπαίοι εταίροι, συμπεριλαμβανομένου του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ και οι ΗΠΑ.

Μετά τις απειλές και τα ψεύδη του Ταγίπ Ερντογάν και των κυβερνητικών στελεχών του κατά της Ελλάδας, σειρά πήρε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, επαναφέροντας ένα παλιό ψευδές αφήγημα που κατά καιρούς η Τουρκία προέβαλε με θράσος κατά της χώρας μας, αυτό της τρομοκρατίας. Ο τούρκος Υπουργός ισχυρίστηκε ότι η τουρκική αστυνομία συνέλαβε ένα τρομοκράτη που, όπως υποστήριξε ο κ. Σοϊλού, εκπαιδεύτηκε στο Λαύριο και ήταν έτοιμος να πραγματοποιήσει επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Τους υψηλούς τόνους φρόντισε να συντηρήσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν, Φουάτ Οκτάι, εξαπολύοντας εκ νέου απειλές εναντίον της Ελλάδας. «Αν θα μπείτε σε κάποιο παιχνίδι εναντίον της Τουρκίας θα πρέπει να το σκεφτείτε δυο φορές. Ο καθένας να προσέξει τα βήματα του πριν κάνει οποιαδήποτε ενέργεια» δήλωσε.

Στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκε η Τσεχία, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις απειλές Ερντογάν, δηλώνοντας ότι «Η απαράδεκτη απειλή κατά των κρατών μελών της ΕΕ, όπως αυτή που εκφράστηκε για την Ελλάδα κατά την πρόσφατη δημόσια ομιλία του Προέδρου Ερντογάν, είναι εξαιρετικά επιζήμια».

Και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο, καταδίκασε την κλιμάκωση της Τουρκίας σχολιάζοντας ότι «οι δηλώσεις αυτές είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας» και κάλεσε την Άγκυρα «να απέχει από την κλιμακούμενη ρητορική και αν δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο.

Ο κ. Στάνο κάλεσε επίσης την Άγκυρα να να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα όποια ανοιχτά ζητήματα με την Ελλάδα να τα αντιμετωπίσει με ειρηνικό τρόπο και μέσω του διαλόγου, ενώ υπενθύμισε ότι «η Ελλάδας είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. και η κυριαρχία και η ακεραιότητα ενός κράτους- μέλους της Ένωσης πρέπει να γίνονται σεβαστές.
 

Πηγή: skai.gr