Της Ναντίν Χαρδαλιά

Ο κύβος ερρίφθη για τη διερεύνηση του ρόλου του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, καθώς κατατέθηκε από τη ΝΔ η πρότασή της  για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής σε βάρος του. 

Σύμφωνα με την πρόταση, την οποία υπογράφουν 30 βουλευτές της ΝΔ, προκύπτουν σαφείς ενδείξεις για την τέλεση από τον τέως αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, των εξής τεσσάρων αδικημάτων: 

1.Ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας

2. πρόκληση και προσφορά για τέλεση εγκλήματος

3. ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος

4. ηθική αυτουργία σε ψευδορκία, ζητούν να ερευνηθούν

Οι βουλευτές μάλιστα προτείνουν ο κ. Παπαγγελόπουλος να ερευνηθεί για την ενδεχόμενη τέλεσή τους όχι μόνο για την υπόθεση Novartis αλλά και για πιθανές εξωθεσμικές παρεμβάσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων του και σε άλλες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις. 

Το νομικό σκεπτικό της πλειοψηφίας εμπλουστίστηκε και ενισχύθηκε από την κατάθεση "κόλαφο" της τέως εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, η οποία μετέφερε προσωπική γνώση κι όχι απλές πληροφορίες, προχωρώντας σε καταγγελίες περί ασφυκτικών πιέσεων του πρώην υπουργού στο έργο της και σε συγκεκριμένο τρόπο διεκπεραίωσης δικαστικών υποθέσεων. 

«Εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος “νταβατζή”, υποδείκνυε  πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις, απαιτώντας άλλες φορές να υπάρξει άμεσα  άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησής της, αυτός επιτακτικά  και με αφόρητη πίεση έλεγε “άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν”. Και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε  να εξυπηρετήσει απαιτούσε και πάλι επιτακτικά  την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών», φέρεται να έχει καταθέσει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά η Ελένη Ράικου, ενώ έχει καταγγείλει και απειλητικά τηλεφωνήματα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου εναντίον της επειδή αρνούνταν να διαβιβάσει στη Βουλή δικογραφία με πολιτικά πρόσωπα για τη Novartis άνευ στοιχείων.

Μετά την κατάθεση της πρότασης και την ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια προ ολίγου από τον Πρόεδρο της Βουλής, το κείμενο θα διανεμηθεί στα κόμματα και τις επόμενες ημέρες θα προγραμματιστεί η  συνεδρίαση της Ολομέλειας, η οποία θα αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής, εφόσον στηριχθεί από την απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Βάσει των αδικημάτων που προσδιορίζουν στην πρότασή τους πάντως οι βουλευτές της ΝΔ, εκτιμάται πλέον ότι απομακρύνεται το σενάριο επιστροφής της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη και μοιάζει «μονόδρομος» η σε βάθος και για όσο χρειαστεί έρευνα από την Προανακριτική με κλήση μαρτύρων, αν μη τι άλλο για ορισμένα εκ των αδικημάτων όπως αυτό της παράβασης καθήκοντος που εμπίπτει σίγουρα στα υπουργικά καθήκοντα του κ. Παπαγγελόπουλου.