Κλείσιμο

Μαραγγέλη: Δεν γνωρίζω τίποτα για δωροδοκία πολιτικών προσώπων

Της Ναντίν Χαρδαλιά 

Πλήρη άγνοια για τα περί δωροδοκίας πολιτικών προσώπων στην καταγγελλόμενη σκευωρία Novartis, δήλωσε κατά πληροφορίες η πρώην γραμματέας του άλλοτε ισχυρού άνδρα της εταιρίας, Κωνσταντίνου Φρουζή, διαψεύδοντας τις καταγγελίες των προστατευόμενων μαρτύρων «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμου Σαράφη».

Δεν γνωρίζω τίποτα για Λοβέρδο, Αβραμόπουλο, Στουρνάρα, Λυκουρέντζο

Καταθέτοντας στην Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η Μαρία Μαραγγέλη, φέρεται να τόνισε ότι δεν υπέπεσε ποτέ στην αντίληψή της πρακτική χρηματισμού πολιτικών από τον κ. Φρουζή, επισημαίνοντας πως η ίδια δεν τον είδε ποτέ να φεύγει από την εταιρία με τροχήλατη βαλίτσα με χρήματα και αποδομώντας κατ' ουσίαν τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, ενώ προσφάτως ο Φρουζής είχε φωτογραφίσει την ίδια ως την προστατευόμενη με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση».

Η μάρτυς ερωτήθηκε ονομαστικά για τους Ανδρέα Λοβέρδο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Γιάννη Στουρνάρα και Ανδρέα Λυκουρέντζο, για τους οποίους φέρεται να δήλωσε ότι δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα. Τονίζοντας ότι δεν υπέπεσε ποτέ στην αντίληψή της τέτοια πρακτική.

Δεν γνωρίζω τίποτα για βαλίτσες και δωροδοκίες πολιτικών

«Δεν έχει υποπέσει κάτι στην αντίληψή μου για πολιτικά πρόσωπα. Δεν ήταν αρμοδιότητά μου. Δεν γνωρίζω κάτι για βαλίτσες και δωροδοκίες. Δεν είδα ποτέ τον Φρουζή να φεύγει με λεφτά», φέρεται να ανέφερε μεταξύ άλλων η ίδια στην Προανακριτική Επιτροπή και απαντώντας ονομαστικά για κάθε πολιτικό πρόσθεσε: «Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου δωροδοκία Λοβέρδου, ούτε Λυκουρέντζου. Δεν γνωρίζω για εμβόλια H1N1. Δεν γνωρίζω να υπήρξε δωροδοκία Αβραμόπουλου. Ούτε για Στουρνάρα γνωρίζω.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κ. Μαραγγέλη υποστήριξε ότι ο κ. Φρουζής όφειλε να συναντά πολιτικά πρόσωπα εκ του θεσμικού του ρόλου στον ΣΦΕΕ και πως κάτι τέτοιο απέρρεε από τις αρμοδιότητές του.

Δεν είδα τον Φρουζή να φεύγει με βαλίτσα με λεφτά για Σαμαρά

Ερωτηθείσα, δε, για την πολυσυζητημένη τροχήλατη βαλίτσα η Μαρία Μαραγγέλη,  φέρεται να δήλωσε κατά ορισμένες πηγές ότι ο κ. Φρουζής πάντα κρατούσε  τη μαύρη τσάντα του, προσθέτοντας όμως ότι δεν γνωρίζει τίποτα για βαλίτσα με χρήματα από τον κ. Φρουζή προς τον Αντώνη Σαμαρά.

«Samsonite βαλίτσα με χρήματα που να έφυγε από τη Novartis με τον Φρουζή για τον Αντώνη Σαμαρά δεν έχω δει. Αν έφευγε ο Φρουζής από το γραφείο του θα τον έβλεπα εγώ κι άλλοι πολλοί. Δεν έγινε κάτι τέτοιο», φέρεται να έχει πει η ίδια. 

Το ανύπαρκτο parking του Μαξίμου

Παράλληλα, άλλες πηγές διαπιστώνουν κραυγαλέες αντιφάσεις της Μαρίας Μαραγγέλη αναφορικά με την περιβόητη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας ότι αυτές καθιστούν αναξιόπιστη την πρώην γραμματέα του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Novartis.

Συγκεκριμένα, κατά πληροφορίες ερωτηθείσα εάν τότε ήταν η ίδια που είχε δώσει τα στοιχεία του αυτοκινήτου του κ. Φρουζή για να μπει στο parking του Μαξίμου, η ίδια λέγεται ότι απάντησε καταφατικά «Ναι, για να σηκωθεί η μπάρα όταν μπει στο parking» χωρίς καν να θυμάται λεπτομέρειες για το όχημα που χρησιμοποίησε ο προϊστάμενός της, προκαλώντας το σχόλιο του Κώστα Κυρανάκη (ΝΔ): «Μα έχει parking το Μαξίμου κ. Μαραγγέλη; Αφού δεν έχει».

Μαραγγέλη: Δεν είμαι προστατευόμενη μάρτυρας 

Η πρώην γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή πάντως φέρεται να διέψευσε ότι είναι το ίδιο πρόσωπο με κάποιον εκ των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, που έχουν καταθέσει εναντίον πολιτικών προσώπων, απορρίπτοντας τους υπαινιγμούς του πρώην προϊσταμένου της στην πρόσφατη κατάθεσή του στην Προανακριτική.

Κατά πληροφορίες κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι δημοσιεύματα την παρουσιάζουν ως προστατευόμενη μάρτυρα, φέρεται να απάντησε ότι: «Δεν ισχύει ότι είμαι προστατευόμενη μάρτυρας. Δεν είχα μπει ποτέ σε προστασία από αστυνομικούς».

Λέγεται, δε, πως η ίδια υποστήριξε ότι δεν κινήθηκε ποτέ νομικά για τα εν λόγω δημοσιεύματα επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να μπει σε μία τέτοια διαδικασία. 

Άλλες πηγές πάντως αναφέρουν ότι η Μαρία Μαραγγέλη αρνήθηκε απλώς να σχολιάσει τα επίμαχα δημοσιεύματα, επιβεβαιώνοντας όμως τις πληροφορίες περί αποφυγής δικαστικής προσφυγής εκ μέρους της λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Δεν ξέρω για sms Φρουζή - Λοβέρδου ούτε για απαίτηση χρηματισμού

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της, η κ. Μαραγγέλη κλήθηκε να ξεκαθαρίσει αν η ίδια γνώριζε οτιδήποτε περί ανταλλαγής sms ανάμεσα στον Κωνταντίνο Φρουζή και τον Ανδρέα Λοβέρδο, τυχόν άλλη επικοινωνία ανάμεσά τους ή άκουσε ποτέ τον πρώην υπουργό να απαιτεί χρήματα σε βαλίτσα.

«Όχι» φέρεται να ήταν η απάντηση της μάρτυρος και στις τρεις ερωτήσεις, ενώ οι πληροφορίες θέλουν την ίδια, να διευκρινίζει πως τα όσα είπε νωρίτερα περί συναντήσεων των δυο ανδρών αφορούν σε αιτήματα του κ. Φρουζή για ορισμό ραντεβού με τον κ. Λοβέρδο, τα οποία όμως η ίδια αγνοεί παντελώς αν έλαβαν θετικής ανταπόκρισης από τον πρώην υπουργό.

Κεγκέρογλου: Τελικά δεν δουλεύατε σε εταιρία αλλά σε κωλ@χαν@@@

«Δεν γνωρίζετε το ένα, δεν γνωρίζετε το άλλο, δεν ξέρατε το παράλλο, αλλά, ήσασταν η αποκλειστική γραμματέας του. Τελικά εσείς δεν δουλεύατε σε εταιρεία.  Σε κωλ@χαν@@@ δουλεύατε», σχολίασε κατά πληροφορίες σκωπτικά ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Στη συνέχεια πάντως ο ίδιος ζήτησε να διαγραφεί η εν λόγω έκφραση από τα πρακτικά της Επιτροπής.  

Κλήθηκα δύο φορές από τις ελληνικές αρχές- στο εξωτερικό δεν έχω πάει

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μαρία Μαραγγέλη, ερωτηθείσα αν έχει κληθεί ποτέ προς εξέταση από τις ελληνικές δικαστικές αρχές ή από αρχές του εξωτερικού, είπε ότι κατέθεσε στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς δύο φορές, τον Οκτώβριο του 2017 και τους πρώτους μήνες του 2018, ενώ υποστήριξε ότι δεν έχει μεταβεί στο εξωτερικό για κατάθεση.  Τη δε Εισαγγελέας Διαφθοράς υποστήριξε ότι τη συνάντησε μόνο τη δεύτερη φορά και φέρεται να δήλωσε ότι δεν την ρώτησε τίποτα σχετικό με το περιεχόμενο των προστατευόμενων μαρτύρων, προκειμένου να απαντήσει αν γνώριζε οτιδήποτε για τους επίμαχους ισχυρισμούς  που μπορούσε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει.

Η ίδια, ερωτηθείσα κατά πληροφορίες από τον Γιάννη Ραγκούση του ΣΥΡΙΖΑ αν θα κατέθεσε στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Φρουζή για να πει ότι αποκλείεται να έχει διαπράξει όσα του προσάπτουν περί αθέμιτων πρακτικών ή χρηματισμό πολιτικών, φέρεται να απάντησε «Προσωπικά ούτε καν ως δικηγόρος του δεν θα ήθελα να τον υποστηρίξω», αφήνοντας τη απάντησή της δεν σχετίζεται τόσο με την πεποίθησή της ως προς τους χειρισμούς του πρώην Αντιπροέδρου της Novartis, αλλά περισσότερο με τις κάκιστες πλέον σχέσεις ανάμεσά τους καθώς βρίσκονται σε δικαστική διένεξη.