«Μακρύς κατάλογος» θεμάτων, με αιχμή την Κύπρο, χωρίζει ΕΕ και Τουρκία για προσφυγικό

Ένας «μακρύς» κατάλογος θεμάτων χωρίζει ακόμα Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, διαμηνύει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην προσκλητήρια επιστολή που έστειλε στους ηγέτες των «28» και στον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, για τη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τουσκ επισημαίνει ότι όποια λύση θα πρέπει να είναι αποδεκτή από όλους τους εταίρους, σε ένα έμμεσο μήνυμα ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστές τυχόν ενστάσεις της Κύπρου για επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή της Γαλλίας για απελευθέρωση των θεωρήσεων. Παρά την πρόοδο «υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν», προσθέτει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζει μάλιστα ότι η πρόοδος στην ευρω-τουρκική συνεργασία για το προσφυγικό θα είναι δυνατή μόνοn εφόσον η όλη διαδικασία τόνωσης των σχέσεων Ε.Ε. - Άγκυρας συμβάλει και στην επίλυση του Κυπριακού, σε ένα έμμεσο μήνυμα ότι το θέμα της Κύπρου δεν πρέπει να διαχωριστεί από την προσφυγική κρίση.

Στην επιστολή του, ο κ. Τουσκ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι «έτοιμη» να βοηθήσει τη χώρα μας με την «πρακτική εφαρμογή» των μαζικών επαναπροωθήσεων στην Τουρκία, αλλά και με παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, με δεδομένο το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου.

Ο κ. Τουσκ δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στο κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ και άλλα βαλκανικά κράτη, όμως επαναλαμβάνει ότι ο «τερματισμός» των παράνομων ροών ήταν «κοινή απόφαση» όλων των ηγετών στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου – στάση που έχει προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας, η οποία κάνει λόγο για μονομερείς ενέργειες.

Οι συζητήσεις των «28» με τον κ. Νταβούτογλου θα αρχίσει στο δείπνο εργασίας της Πέμπτης, με στόχο να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν στο πρωινό που θα αρχίσει στις 11:00 την Παρασκευή (ώρα Ελλάδας).

Ολόκληρη η επιστολή Τούσκ ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr