Μητσοτάκης από την Καλαμάτα: Αναπτυξιακά κεφάλαια ύψους 80 δισ. ευρώ εισρέουν στην Ελλάδα

Πρόκειται για μια πηγή αναπτυξιακών κεφαλαίων που δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολεμική Ελλάδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. 

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τα τελευταία χρόνια και είναι το πρώτο κράτος-μέλος που έλαβε έγκριση για το νέο ΕΣΠΑ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από την Καλαμάτα, μιλώντας στο συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Σημείωσε ότι το πρόγραμμα έχει ύψος 26,2 δισ. ευρώ που μαζί με τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, το συνολικό ποσό αγγίζει τα 80 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μια πηγή αναπτυξιακών κεφαλαίων που δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολεμική Ελλάδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την σημασία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην ανάπτυξη της χώρας και όπως είπε, από το 2000 έως το 2017 εισέρρευσαν 66 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τις πολιτικές συνοχής, χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα μας είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τις πολιτικές ανάπτυξης, ενώ παραδέχθηκε ότι κατά καιρούς υπήρξε και κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η 8η έκθεση της ΕΕ για τη Συνοχή επιβεβαιώνει ότι από το 2014 έως το 2020 οι χρηματοδοτήσεις συνέβαλαν κατά 2,6% στην αύξηση του ΑΕΠ των περιφερειών με την μικρότερη ανάπτυξη, είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία μπορούν να λειτουργούν προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών και δεσμεύθηκε ότι «σε αυτή τη βάση θα θεμελιωθεί η πολιτική συνοχής του 2021-27».

Η Ελλάδα -είπε- είναι το πρώτο κράτος μέλος που έλαβε θετική απάντηση για το Εταιρικό Σύμφωνο για την Πολιτική Συνοχής, δηλαδή το παλιό ΕΣΠΑ, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των 26,2 δισ. «για το οποίο παλέψαμε πολύ σκληρά στις Βρυξέλλες σε δύσκολες συνεδριάσεις», που συμπληρώνει άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το σχέδιο ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 «με συνολικές πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ και από κοινού με την κοινή αγροτική πολιτική μιλάμε για συνολικό ταμιευτήριο που αγγίζει τα 80 δισ. ευρώ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ένα νέο, μεγάλο και σημαντικό πρόγραμμα χρτηματοδότησης για τα επόμενα έξι χρόνια. «Πρέπει να διορθώσουμε τις παθογένειες, να τρέξουμε, να συνεργαστούμε με τις περιφέρειες και τους δήμους, ώστε ούτε ένα ευρώ να μην πάει χαμένο» είπε.

Η Ελλάδα, κατέληξε ο πρωθυπουργός, δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο, δεν είμαστε ουραγοί.

Πηγή: skai.gr