Βουλή - πρόταση δυσπιστίας: Τι είπαν Κατρίνης, Κουτσούμπας, Σακοράφα

Οι πολιτικοί αρχηγοί παίρνουν το λόγο στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης με αφορμή τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Σε εξέλιξη είναι στη Βουλή η δεύτερη ημέρα της συζήτησης της ολομέλειας μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης με αφορμή τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 βρίσκεται στην Κούβα και έτσι δεν μπορεί να πάρει το λόγο, ενώ ο κ.Βελόπουλος είχε μιλήσει ήδη από χθες. Μετά τον κ.Κουτσούμπα, το λόγο πήρε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Ο Μ. Κατρίνης

«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων, στήνουν σκηνικό πόλωσης και οξύτητας με διχαστική κι ακραία ρητορική για να εγκλωβίσουν τους πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν μετέχει ούτε θα συμπράξει σ΄ αυτή την κακόγουστη παράσταση», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, στην ομιλία του στη Βουλή για τη πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία θα υπερψηφίσει.

«Η αυτόνομη πορεία μας είναι στρατηγική επιλογή. Και καιρός είναι να το συνειδητοποιήσουν τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, αφού δεν κατάφερε πρώτα να μας εξοντώσει, όπως επιχείρησε», υπογράμμισε και άσκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Την πόλωση, την ένταση και την οξύτητα την έχει φαίνεται ανάγκη αυτός ο αδύναμος δικομματισμός. Τη χρησιμοποιεί για να εγκλωβίσει τους πολίτες στην επιλογή είτε της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν την έχει, όμως, σίγουρα ανάγκη ο τόπος», ανέφερε ο κ. Κατρίνης, τονίζοντας ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν δυσανεξία απέναντι στη διαφορετική άποψη και στην προστασία των θεσμών, του κράτους δικαίου από καθεστωτικές συμπεριφορές και αντιλήψεις.

Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, βαρύνεται με εξόχως αντιθεσμικές στάσεις, επιλογές και παρεμβάσεις που συμπυκνώνονται στον διατυπωμένο στόχο για την ανάγκη "ελέγχου των αρμών της εξουσίας". Τόνισε ότι με το "εμείς ή αυτοί" που ως κυβέρνηση υιοθέτησε δεν μπορεί να κάνει σήμερα τον τιμητή.

Τόνισε με έμφαση ότι «το ΠΑΣΟΚ, για να το πάρετε απόφαση κύριε Μητσοτάκη, δεν πρόκειται ούτε να υπηρετήσει ούτε να υποταχθεί στο αφήγημά σας».

Επικεντρώνοντας τη κριτική στον πρωθυπουργό και τη κυβέρνηση της ΝΔ, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υποστήριξε ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν επειδή «έχουν επιφέρει τεράστια ζημιά στη χώρα, στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου. Αποτελούν, πλέον, παράγοντες θεσμικής εκτροπής και ανωμαλίας. Συνιστούν απειλή για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα αλλά και για την ίδια τη λειτουργία των θεσμών», είπε ο κ. Κατρίνης, ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει εδώ και αρκετό καιρό την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών».

Προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω κάνοντας λόγο για κυβέρνηση που «δεν υπηρετεί τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και λειτουργεί ως καθεστώς. Με εμφανείς αντιδημοκρατικές πρακτικές και αντιλήψεις.

Με κυνικές μεθόδους συσκότισης και συγκάλυψης υπαρκτών σκανδάλων. Με κατάλυση των αρχών και των κανόνων του κράτους δικαίου».

Ο κ. Κατρίνης ανέφερε ότι το τέλος αυτής της υπόθεσης θα έρθει μόνο μέσα από την κάθαρση, μέσα από την αποκάλυψη της αλήθειας, μέσα από την τιμωρία των ενόχων.

«Το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι το πρόβλημα της αμφισβήτησης και κατάλυσης του Κράτους Δικαίου», ανέφερε ο κ. Κατρίνης υποστηρίζοντας ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν οργανωμένο σχέδιο από το Μέγαρο Μαξίμου και επισήμανε πως η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον με τις σκιές στην υπόθεση αυτή.

«Το τέλος της θα έρθει από την κάθαρση, την αποκάλυψη της αλήθειας και τη τιμωρία των ενόχων», σημείωσε ο κ. Κατρίνης και υπερασπίστηκε τις ενέργειες της ΑΔΑΕ και του προέδρου της Χρήστου Ράμμου για την αποκάλυψη του σκανδάλου όπως είπε.

Και κατέληξε: «Το ΠΑΣΟΚ θα δείξει σεβασμό απέναντι στην ψήφο των πολιτών, που είναι βέβαιο ότι θα εμπεριέχει και τη λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Θα διαχειριστεί με όρους σύνεσης, ευθύνης και εθνικού συμφέροντος τη δύναμη που θα του δώσουν οι πολίτες στην κάλπη.

Και όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η δύναμη, τόσο πιο κοντά θα έρθει η χώρα σε αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη: ένα νέο ξεκίνημα, μια συνολική επανεκκίνηση.

Καλούμε τον ελληνικό λαό, στις εκλογές που έρχονται, να ανακόψει με την απόφαση και την ψήφο του τη φθορά και την παρακμή που απειλεί, πλέον, ευθέως τη χώρα και το μέλλον της».

Κουτσούμπας: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να θαφτεί ακόμα πιο βαθιά η υπόθεση των υποκλοπών

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε ότι «πέρα από τα στοιχεία που εμείς δώσαμε από την πρώτη στιγμή στη δημοσιότητα, έχουν προκύψει και νέα στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την προσπάθεια μηχανισμών, με την αξιοποίηση τεχνολογικών μέσων, να παρακολουθήσουν τη δράση του ΚΚΕ».

«Τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία συνεδρίασε με το θέμα αυτό, είναι αποκαλυπτικά.

Βέβαια, οφείλουμε να σας αναγνωρίσουμε, πως τόσο εσείς της κυβέρνησης, όσο κι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, κάνατε ό,τι μπορούσατε για να θαφτεί ακόμα πιο βαθιά στο "μαύρο σκοτάδι" η υπόθεση του ΚΚΕ» σημείωσε και αναφέροντας πως «τα γεγονότα είναι πεισματάρικα» πρόσθεσε στη συνέχεια:

«Στη συγκεκριμένη επιτροπή καταθέσαμε ατράνταχτα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το κόμμα μας είναι υπό παρακολούθηση από το 2016, ενώ θέσαμε στους εισαγγελείς, στα μέλη των ομάδων της ΑΔΑΕ και της Κρατικής Ασφάλειας που χειρίστηκαν την υπόθεση, συγκεκριμένα ερωτήματα.

Ζητήσαμε εξηγήσεις για παραλείψεις και μεγάλες καθυστερήσεις στη διερεύνηση της υπόθεσης, για την προσπάθεια η υπόθεση αυτή να αρχειοθετηθεί με συνοπτικές διαδικασίες και άλλα πολλά, χωρίς ωστόσο να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις.

Είναι, όμως, χαρακτηριστικές ορισμένες τοποθετήσεις, όπως αυτή του Γιώργου Νούλη, εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος ανέφερε για το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ το εξής συγκεκριμένο: "Φυτεύτηκε κάτι με κάποιο τρόπο, κατέστη τεχνικά εφικτό στο ξεκίνημα τουλάχιστον, αλλά αυτό επιβεβαιώνουν και οι συνάδελφοι που το χειρίστηκαν στην πορεία ότι (...) κάποιος ακούει. Συζητάμε για παγίδευση".

Αντίστοιχα και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Χαράλαμπος Μαστοραντωνάκης είπε περίπου το ίδιο: "Φαίνεται κάποιοι, κακόβουλα, να έχουν παρακολουθήσει τις τηλεφωνικές συνδέσεις του συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος, του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα". Ενώ, πιο αποκαλυπτικό είναι επίσης το παρακάτω που είπε: "Είναι μονόδρομος τι θα γίνει με τη συγκεκριμένη δικογραφία. Λόγω της από 1/07/2019 τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα, το αδίκημα πλέον έχει καταστεί πλημμέλημα και έχει παραγραφεί"».

«Είμαστε κάτι παραπάνω από σίγουροι πλέον, ότι κάπου εδώ πρέπει να αναζητηθεί και ο λόγος γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Και δεν μπερδεύει κανέναν ότι η ΝΔ, εμφανίζεται αυτές τις 2 μέρες τώρα, ότι την έχει πιάσει ξαφνικά ο πόνος για την υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ. Απλά, βρήκατε εσείς την ευκαιρία να στριμώξετε τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει λερωμένη έτσι κι αλλιώς τη φωλιά του.

Φαντάζομαι δεν έχετε έλλειψη προσοχής και μπορείτε να συγκρατήσετε ημερομηνίες: Η υπόθεση του ΚΚΕ όντως τρέχει από το 2016, όμως υπήρξε κρούσμα και το 2020 και το τελευταίο κρούσμα τον Απρίλη του 2022, δηλαδή επί των ημερών σας, κύριοι της ΝΔ.

Επί των ημερών σας, σαν συνέχεια που είστε βέβαια της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίσατε το θάψιμο της αλήθειας. Εξάλλου εσείς, που τώρα τάχα κόπτεστε για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις δύο μέρες στην υπόθεση του ΚΚΕ, διατηρήσατε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, διατηρήσατε δηλαδή την παραβίαση του απορρήτου ως πλημμέλημα» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε, στην ομιλία του επί του συγκεκριμένου ζητήματος αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Λίγη ντροπή δεν βλάπτει αγαπητοί κύριοι και κυρίες και των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος…».

Σακοράφα: "Οι υποκλοπές είναι βαρύ έγκλημα κατά της Δημοκρατίας"    

"Αυτές οι υποκλοπές είναι βαρύ έγκλημα κατά της Δημοκρατίας", τόνισε στην ομιλία της επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και αντιπρόεδρος της Βουλής, Σοφία Σακοράφα.

Εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, που βρίσκεται στην Κούβα με άδεια της Βουλής, στο πλαίσιο δράσεων της Προοδευτικής Διεθνούς και της συγκρότησης του νέου Κινήματος των Αδεσμεύτων, η κα Σακοράφα είπε ότι οι υποκλοπές «δεν είναι πταίσμα ούτε καν πλημμέλημα. Πολιτικά, είναι παραπάνω από κακούργημα, εάν υπήρχε. Και έτσι θα γραφεί και ιστορικά, όπως ανάλογα έγινε με την αποστασία του 1965».

Υποστήριξε ότι αυτή η "εξωφρενική υπόθεση" δεν αποτελεί ζήτημα αντιπαράθεσης και σύγκρισης δύο διακυβερνήσεων: «Όταν μιλάμε για υποκλοπές από το πρωθυπουργικό γραφείο με την ΕΥΠ, η διάσταση δεν είναι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Το δίλημμα δεν είναι με την κυβέρνηση ή εναντίον της. Το δίλημμα είναι με Δημοκρατία ή εναντίον της» τόνισε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 επισημαίνοντας δεν θα έπρεπε να ευτελίζουμε τη σχετική συζήτηση στη Βουλή σε ένα "σόου" σύγκρισης των δύο κυβερνήσεων.

Όπως είπε, το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές της κυβερνητικής παράτασης είναι η κομματική πειθαρχία ή η δημοκρατική συνείδηση, «αλλά δεν υπάρχει καμία ελπίδα». Τα ίδια τα στελέχη που αποδείχθηκε να παρακολουθούνται δηλώνουν σχεδόν ευτυχισμένοι για το γεγονός. Όπως βλέπουμε μπροστά στην εξουσία και το συμφέρον, δεν υπάρχει ίχνος προσωπικής αξιοπρέπειας, εκτός και εάν πρόκειται για το σύνδρομο της Στοκχόλμης, είπε η αντιπρόεδρος της Βουλής.

Αναφερόμενη μάλιστα στην προσωπική της εμπειρία, είπε: «Βρέθηκα σε δύο σημαντικές στιγμές, να αισθάνομαι ότι δοκιμάζονται ακραία οι αρχές και οι αξίες μου. Όταν ήρθαν τα μνημόνια, δεν ήταν εύκολο το "όχι", ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σας διαβεβαιώνω, τελικά άξιζε. Κάλεσε, ωστόσο, «να μην αναστατώνεται κανείς», λέγοντας: «Δεν μιλώ για σας, ούτε για το σήμερα. Σήμερα ξέρουμε ποια θα είναι η τελική σας στάση. Εξάλλου, το πολιτικό σας γονίδιο, φέρει μέσα του, βίες και νοθείες, και δένδρα που ψηφίζαν, ξερονήσια, ακόμα και αποσπάσματα για τους πολιτικούς σας αντιπάλους».

Τέλος, είπε ότι είναι παραπάνω από αυτονόητο, ότι το ΜέΡΑ25 υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας. «Εμείς μεμφόμαστε πάντα το σφιχταγκάλιασμα του κράτους με την ολιγαρχία και το παρακράτος», τόνισε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και αντιπρόεδρος της Βουλής, Σ. Σακοράφα.

Πηγή: skai.gr
TAGS: Βουλή