Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί πριν από τις εκλογές για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στη Ροδόπη

Ζητώ ασφαλή πλειοψηφία για να προχωρήσουμε σε αλλαγές - Αντίπαλός μας η αποχή και ο εφησυχασμός - Ο φράχτης θα ολοκληρωθεί - Εξι βάσεις ελικοπτέρων για αεροδιακομιδές ασθενών με μίσθωση υπηρεσιών από το εξωτερικό

Ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί υπηρεσιακά για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στην Ροδόπη, είχε ενημερωθεί απόλυτα για το γεγονός ότι το προξενείο έκανε εκστρατεία υπέρ των δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψε στην συνέντευξή του στην εκπομπή Καλημέρα και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η περιοχή της Θράκης, όπου κατοικεί η μουσουλμανική μειονότητα όπως είναι προσδιορισμένη με σαφήνεια, είναι ευαίσθητη και θέλουμε να είμαστε βεβαιοι ότι οι έλληνες μουσουλμάνοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας ότι η μουσουλμανική μειονότητα μπορεί κάλλιστα να εργαλειοποιηθεί και σε αυτές τις εκλογές έγιναν τέτοιες κινήσεις που αντιβαίνουν στην ενσωμάτωση της μουσουλμανικής μειονότητας στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό.

«Ο κ. Τσίπρας μιλησε για ΚΥΠατζίδικες πρακτικές, δεν καταλαβαίνουμε τους κινδύνους που υπάρχουν για την περιοχή;» είπε και αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ενημερωθεί υπηρεσιακά για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου πριν από τις εκλογές και μάλιστα με την επισήμανση να μην ξαναβάλει τους δύο υποψηφίους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επέλεξε να κάνει το ακριβώς ανάποδο, όπως είπε.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους κ.κ. Φερχάτ και Ζεϊμπέκ «να κάνουν μια δήλωση ότι εκπροσωπούν τη μουσουλμανική και όχι τουρκική μειόνοτητα, αλλά δεν νομίζω ότι θα το κάνουν γιατί θα δυσαρεστήσουν το τουρκικό προξενείο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα θέσει το θέμα και στον Τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν, όποτε υπάρξει συνάντηση, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την εργαλειοποίηση της μειονότητας από την Τουρκία. «Η Τουρκία δεν έχει το δικαιώμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλάδας» τόνισε. 

Μιλώντας για το διακύβευμα των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «το στοίχημα είναι να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι οι κάλπες είναι και πάλι άδειες. Ξεκινάμε από το μηδέν αλλά δεν είμαστε σε πολιτικό κενό. Οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου έστειλαν ορισμένα πολύ σαφή μηνύματα».

Πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα δεν με αιφνιδίασε, αλλά το εύρος της νίκης και το ποσοστό της ΝΔ με υποχρεώνει να είμαι ακόμη πιο τολμηρός στις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε.

«Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε και πολίτες που δεν μας ψήφισαν στις εκλογές του Μαΐου και να αυξήσουμε κι άλλο το ποσοστό μας» τόνισε, ζητώντας «μία ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία επειδή πιστεύω ότι μόνο έτσι μπορούν να υλοποιούνται οι μεγάλες αλλαγές».

«Κάηκε η φαντασίωση της απλής αναλογικής»

Η φαντασίωση της απλής αναλογικής κάηκε στην κάλπη της 21ης Μαΐου, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ λέγοντας πως ο κ. Τσίπρας νόμιζε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ.

Αναφερόμενος στις εκλογές του Ιουνίου είπε: «Ψηφίζεις ΝΔ ψηφίζεις κυβέρνηση», ενώ αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι ένα κόμμα που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να έχει τα πρωτεία στην αντιπολίτευση, αλλά στις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση.

«Η πορεία ανάπτυξης θα συνεχιστεί, θα εξακολουθούμε να μειώνουμε τους φόρους, θα επιστρέφουμε το πλεόνασμα της ανάπτυξης».

«Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό τόσο πιο σκληρά πρέπει να δουλέψω. Αυτό είναι ένα ποσοστό ευθύνης. Τόσο μεγαλύτερη η υποχρέωσή μας τα πόδια μας να πατάνε γερά στη γη» υπογράμμισε, για να συμπληρώσει ότι παντοδύναμος είναι μόνο ο λαός. Είμαστε πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι, πιο αποφασισμένοι και οι πολίτες μπορούν να μας έχουν εμπιστοσύνη ότι θα υλοποιήσουμε όλα όσα λέμε. Δεν θα δεχθώ καμία συμπεριφορά αλαζονείας. Μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά τους βουλευτές μας».

«Είμαστε πατριώτες της πράξης και όχι πατριώτες του γλυκού νερού»

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια ανέφερε ότι «δεν μπορεί κάποια κόμματα να πιστεύουν ότι μόνο αυτά μπορεί να εκφράζουν την ορθοδοξία και την πίστη» και συνέχισε: «Η Ορθοδοξία ενώνει, η πίστη ενώνει αλλά δεν μπλέκουμε την πίστη με την πολιτική. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχουν κομματίδια που το εκμεταλλεύονται. Σεβόμαστε τους διακριτούς ρόλους της Εκκλησίας και το αποδείξαμε στο διάστημα της διακυβέρνησής μας, αλλά δεν προσβλέπουμε σε βοήθεια από την Εκκλησία. Είμαστε πατριώτες της πράξης και όχι πατριώτες του γλυκού νερού».

Προανήγγειλε ότι αλλαγές στο Σύνταγμα θα δρομολογηθούν από το 2025. «Θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις και όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους όπως να αλλάξει επιτέλους το άρθρο 16 και να καταργηθεί το μονοπώλιο του κράτους στην Ανώτατη Εκπαίδευση».

Υπουργείο Οικογένειας

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι στην επόμενη κυβέρνηση, εφόσον τον εμπιστευτεί ο λαός, θα προχωρήσει στη δημιουργία υπουργείου Οικογένειας.

Όπως είπε, θα σπάσει το υπουργείο Εργασίας στα δύο και το κομμάτι που θα αφορά την οικογένεια θα είναι αυτοτελές και θα ασχολείται με ό,τι έχει να κάνει με την οικογενειακή και προνοιακή πολιτική.

Εξήγησε ότι θα είναι το υπουργείο πυλώνας για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό. Αυτό θα συνδυαστεί με μια σειρά κινήτρων για την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής με ειδικά προγράμματα και διάθεση κονδυλίων για τη στήριξη συγκεκριμένων πολιτικών για τις οικογένειες και προώθηση της ισότητας στην εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μάλιστα ότι στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» οι κατοικίες θα αυξηθούν από 10.000 σε 20.000.

Επιπλέον ανέφερε ότι ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί καθώς και ότι αν εκλεγεί το πρώτο ταξίδι που θα κάνει θα είναι στην Κύπρο.

«Εμείς είμαστε Δύση και επειδή δεν είμαστε πια το αποπαίδι της Ευρώπης αυτό μας δίνει δύναμη να προωθούμε καλύτερα τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Ελλάδα του 2023 είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το 2019» τόνισε.

Περαιτέρω μείωση φόρων

Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αλλά αναγνωρίζουμε ότι τα επιδόματα δεν είναι λύση, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ  και αναφέρθηκε σε σειρά παρεμβάσων που έχουν γίνει.

Επανέλαβε ότι σημαντικό είναι να έχουμε καλύτερους μισθούς, οι οποίοι έχουν μεν βελτιωθεί, αλλά έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φθάσουμε στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Από την άλλη δεν πρέπει να υπονομεύσουμε και τη σταθερότητα των επιχειρήσεων, σημείωσε.

Αναφερόμενος στη φορολογική πολιτική σημείωσε μεταξύ άλλων: «Όχι μόνο δεν θα αυξήσουμε, αλλά και θα μειώσουμε φόρους. Αύξηση του αφορολόγητου, κανένας νέος φόρος, σταδιακή μείωση και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος κάτι που όμως πρέπει να συνδυαστεί με την καλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Το οικονομικό επιτελείο απέδειξε την προηγούμενη τετραετία ότι εκπλήσσει προς το καλύτερο».

«Θα κοπεί ο γόρδιος δεσμός του ΕΚΑΒ»

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για τα τραγικά περιστατικά θανάτων λόγω καθυστέρησης του ΕΚΑΒ και είπε: «Ήδη στο πρόγραμμά μας πριν από τα τελευταία περιστατικά είχαμε τη βελτίωση του χρόνου ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ στα επείγοντα. Ο γόρδιος δεσμός του ΕΚΑΒ θα κοπεί, αλλά ήδη εδώ κι έναν χρόνο, δουλεύουμε ένα νέο σχέδιο για μια μονάδα αεροδιακομιδής για την ηπειρωτική Ελλάδα με ευέλικτα ελικόπτερα, σε έξι βάσεις και κάλυψη 24 ώρες το 24ωρο. Τα ελικόπτερα αυτά θα μισθωθούν από το εξωτερικό όπως γίνεται και στη δασοπυρόσβεση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ανσφορά και στις πρποσφατες δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού λέγοντας ότι «η Ελλάδα δίνει πρόσβαση στα πιο σύγχρονα και ακριβά φάρμακα στους καρκινοπαθείς. Καμιά ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι του κόστους».

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα ψηφιστεί νόμος που θα καθιστά υποχρεωτική την κατάθεση των προγραμμάτων των κομμάτων με την κοστολόγησή τους.

Για όσους προεκλογικά «ράβουν κοστούμια» είπε ότι υπάρχουν πολλοί γάμοι και βαφτίσεις το καλοκαίρι, οπότε θα τους φανούν χρήσιμα.

Τόνισε ότι θέλει να ευχαριστήσει τον κόσμο για τη στήριξη και συνεχίζει τις περιοδείες σε πολύ έντονους ρυθμούς.

Αύριο, Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα πάει σε Αρκιούς, Λειψούς, Λέρο και Πάτμο.

«Η ανανέωση είναι μια διαρκής διαδικασία», απάντησε κλείνοντας σε ερώτηση για την ανάδειξη νέων στελεχών στο κόμμα του.

Όλη συνέντευξη

Γιώργος Αυτιάς: Κυρίες και κύριοι, καλή σας μέρα και καλημερίζω τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Καλημέρα κ. Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα, κ. Αυτιά.

Γιώργος Αυτιάς: Καλώς ήρθατε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα σε σας και στους τηλεθεατές σας.

Γιώργος Αυτιάς: Πρέπει να έχει κάποιος πολύ μεγάλες αντοχές. Κιλκίς, Κατερίνη, Χαλκιδική.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Β΄ Θεσσαλονίκης, Ωραιόκαστρο, Κουφάλια, είχαμε μία μεγάλη περιοδεία χθες στην Κεντρική Μακεδονία, πολύ ωραία, πολύ δυνατή, με πολύ κόσμο. Ο κόσμος κινητοποιείται με πολύ μεγάλη ένταση κι εξάλλου για εμάς αυτό είναι και το στοίχημα των δεύτερων εκλογών. Να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι αντίπαλός μας είναι η αποχή και ο εφησυχασμός, να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι οι κάλπες είναι πάλι άδειες και πρέπει να ξαναγεμίσουν.

Αλλά επειδή η αλήθεια είναι ότι πήγαμε πολύ καλά στις εκλογές της 21ης Μαΐου, νομίζω το μήνυμά μας περνάει πιο εύκολα και βλέπω μία εντονότατη κινητοποίηση φίλων της Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε σε αυτές τις κάλπες ενδεχομένως να κερδίσουμε και κάποιους που δεν μας εμπιστεύθηκαν ούτε στην κάλπη της 21ης Μαΐου, και γιατί όχι, να αυξήσουμε κι άλλο τα ποσοστά μας.

Γιώργος Αυτιάς: Έχετε πει -και αυτό το ακολούθησαν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί- ότι οι κάλπες είναι άδειες, ξεκινάμε μια νέα…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από το μηδέν. Από το μηδέν, αλλά δεν είμαστε σε κενό. Ξεκινάμε μεν από το μηδέν, αλλά σε πολιτικό κενό δεν είμαστε.

Γιώργος Αυτιάς: Δηλαδή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου έστειλαν ορισμένα πολύ σαφή μηνύματα. Επιβράβευσαν μια πολιτική αποτελεσματικότητας και ειλικρίνειας, η οποία έδωσε έμφαση στο αποτέλεσμα και βρέθηκε απέναντι στην τοξικότητα και στην πόλωση και νομίζω ότι τιμώρησε αυτούς οι οποίοι δεν αντελήφθησαν ότι τα πράγματα στην ελληνική κοινωνία έχουν αλλάξει και εξακολουθούσαν να βλέπουν την ελληνική οικονομία, την ελληνική κοινωνία, μέσα από τον παραμορφωτικό φακό προηγούμενων δεκαετιών.

Και βέβαια, το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία πήγε εξαιρετικά καλά σε όλες τις ηλικίες, πήγε πολύ καλά στους νέους, πήγε καλά στις λεγόμενες «λαϊκές συνοικίες». Ένα προσωπικό στοίχημα το οποίο είχα βάλει εγώ ειδικά για την εκλογική μου περιφέρεια, τη Δυτική Αθήνα.

Αυτό δείχνει ότι τελικά οι πολίτες έχουν προβλήματα και επιβραβεύουν αυτούς οι οποίοι φροντίζουν και προσπαθούν να τα λύσουν τα προβλήματα. Διότι όταν πήγα, ας πούμε, πριν από λίγες μέρες στον Ασπρόπυργο, το πρώτο πράγμα το οποίο μου έλεγαν οι πολίτες ήταν για το γεγονός ότι ξαναλειτουργούν τα ναυπηγεία και χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ελευσίνα και στον Σκαραμαγκά θα καλυφθούν από πολίτες που μένουν σε αυτές τις περιοχές.

Άρα εμένα το αποτέλεσμα δεν με αιφνιδίασε. Όμως, πρέπει να σας πω ότι το εύρος της νίκης αλλά και το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, με υποχρεώνει να είμαι ακόμα πιο τολμηρός και ακόμα πιο αποφασιστικός στις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να κάνουμε, εφόσον ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευθεί και πάλι στην κάλπη της 25ης Ιουνίου.

Γιώργος Αυτιάς: Έστω ότι κάτι συμβαίνει, δεν ξέρω τι, κλπ. Η προοπτική τού Αυγούστου είναι ενεργή, κ. Πρόεδρε; Δηλαδή εκλογές τον Αύγουστο, σας είδα να το λέτε στην ΕΡΤ, «αν δεν έχω την πλειοψηφία σε αυτές τις εκλογές, πάμε για τον Αύγουστο».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς να εξηγήσουμε, κ. Αυτιά, ότι εγώ ζητώ μια ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Γιώργος Αυτιάς: Τι σημαίνει ασφαλή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν θέλετε να την ποσοτικοποιήσω, μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία κοντά σε αυτήν την οποία είχα και στις προηγούμενες εκλογές. Όχι 151, όχι 152, όχι 153 βουλευτές.

Και γιατί ζητώ αυτή την ασφαλή πλειοψηφία; Ακριβώς επειδή πιστεύω ότι μόνο μέσα από τις ασφαλείς ισχυρές πλειοψηφίες μπορούν να υλοποιούνται οι μεγάλες αλλαγές. Εξάλλου, η φαντασίωση της απλής αναλογικής κάηκε στην κάλπη της 21ης Μαΐου.

Ήταν μια ακόμα, θα έλεγα, φαντασίωση του κ. Τσίπρα ο οποίος πίστευε ότι μπορούσε με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά, να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία. Εάν στις κάλπες της 21ης Μαΐου ίσχυε το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα πάμε να ψηφίσουμε τώρα, θα είχαμε ήδη σταθερή κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τώρα χρειάζεται να περάσουμε από τη βάσανο μιας δεύτερης κάλπης, με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία διαχειρίζεται τις τύχες του τόπου στο μεσοδιάστημα. Ας είναι όμως, πιστεύω ότι όλοι πήραμε τα μαθήματά μας. Και στις κάλπες αυτές οι οποίες έρχονται, υπάρχει μόνο μια πρόταση διακυβέρνησης: ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία, ψηφίζεις για κυβέρνηση. Ψηφίζεις για οτιδήποτε άλλο, είναι ασαφές γιατί ψηφίζεις.

Γιώργος Αυτιάς: Άρα ψηφίζουμε κυβέρνηση, οι Έλληνες ψηφίζουν κυβέρνηση και Πρωθυπουργό που θα διαχειριστεί τα θέματα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτσι είναι. Και πιστεύω ότι θα έχουμε αυτή την ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό το οποίο είπα για τις ενδεχόμενες εκλογές τον Αύγουστο ήταν απλά μια μαθηματική διαπίστωση. Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ λέει ξεκάθαρα ότι «και 149 βουλευτές να έχετε, εμένα δεν με ενδιαφέρει να συγκυβερνήσω», αυτό λέει όμως κάτι και για το ΠΑΣΟΚ. 

Γιώργος Αυτιάς: Τι λέει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ότι ουσιαστικά είναι ένα κόμμα το οποίο το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να έχει τα πρωτεία στην αντιπολίτευση. Ανταγωνίζεται ο κ. Ανδρουλάκης με τον κ. Τσίπρα σήμερα για το ποιος τελικά θα είναι πιο ΣΥΡΙΖΑ, διότι δεν έχει πλησιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ, μάλλον το ΠΑΣΟΚ έχει πλησιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται. Αλλά στις εκλογές, ξέρετε, δεν ψηφίζουμε για αντιπολίτευση, ψηφίζουμε για κυβέρνηση και ποιος θα έχει τα πρωτεία και ποιος θα καταλάβει τελικά το «ρετιρέ» της κεντροαριστερής πολυκατοικίας αφορά λίγους. Τους πολλούς τους αφορά να υπάρχει κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Να υπάρχει σταθερότητα, να υπάρχει ασφάλεια, να υπάρχει οικονομική προοπτική, να υπάρχει ανάπτυξη.

Γιώργος Αυτιάς: Αυτό υπόσχεστε στον Έλληνα; Αυτό υπόσχεστε, κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ υπόσχομαι στον Έλληνα, κ. Αυτιά, ότι η πορεία ανάπτυξης την οποία έχουμε δρομολογήσει θα συνεχιστεί γιατί έχουμε δείξει ήδη έμπρακτα αποτελέσματα. Ότι θα εξακολουθούμε να μειώνουμε τους φόρους, ότι θα έχουμε μια δίκαιη κοινωνία, η οποία θα επιστρέφει το πλεόνασμα της ανάπτυξης πίσω στους πιο αδύναμους, όπως το κάναμε. Ότι θα στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ότι θα έχουμε μια Ελλάδα υπερήφανη και ασφαλή, συνεχίζοντας μία πολύ επιτυχημένη εξωτερική και αμυντική πολιτική, την οποία ακολουθήσαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Άρα, ψηφίζοντας Νέα Δημοκρατία οι πολίτες ξέρουν ακριβώς τι μπορούν να περιμένουν από εμάς. Οι ίδιοι έρχονται και μας βάζουν τον πήχη των προσδοκιών ψηλά. Όταν σου δίνουν ένα τόσο υψηλό ποσοστό, δεν είναι ποσοστό παντοδυναμίας, είναι ποσοστό ευθύνης για μένα. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό, τόσο πιο σκληρά πρέπει να δουλέψω από την 26η Ιουνίου για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των πολιτών.

Γιώργος Αυτιάς: Απαντάτε τώρα και στον κ. Τσίπρα, ο οποίος είπε χθες και προχθές και το επαναλαμβάνει, «μην δώσετε παντοδυναμία στον Μητσοτάκη».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παντοδύναμος είναι μόνο ο λαός. Αν ο λαός μάς δώσει ένα πολύ υψηλό ποσοστό, δεν πρέπει να σεβαστούμε τη λαϊκή εντολή; Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι παράξενο, καλά να το λέει ο κ. Τσίπρας, αλλά να το λέει ο κ. Ανδρουλάκης, όταν το ΠΑΣΟΚ έχει κυβερνήσει ουκ ολίγες φορές από το 2000 και μετά με ποσοστά πολύ άνω του 40%. Τότε δεν υπήρχε ζήτημα παντοδυναμίας;

Πάντως εγώ πρέπει να σας πω ότι -θα το επαναλάβω- όσο πιο ισχυρό το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερη η υποχρέωσή μας τα πόδια μας να πατάνε γερά στη γη.

Δεν πρόκειται να ανεχτώ καμία συμπεριφορά αλαζονείας, όπως δεν την ανέχτηκα ούτε στην προεκλογική περίοδο αυτή. Πρέπει να είμαστε γειωμένοι, να ξέρουμε ότι δεν μας δίνουν οι πολίτες λευκή επιταγή.

Υπογράφουν με εμάς, ουσιαστικά, ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά, 2.400.000 συμπολίτες που μας ψήφισαν μας δίνουν ένα πληρεξούσιο για την επόμενη τετραετία να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη. Και αυτό για μένα είναι μια μεγάλη ευθύνη και εφόσον επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα -γιατί τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, το τονίζω- να ξέρουν οι πολίτες ότι είμαστε πιο έμπειροι, είμαστε πιο έτοιμοι, πιο αποφασισμένοι. Έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο, ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε.

Άρα και οι πολίτες μπορούν να μας έχουν εμπιστοσύνη ότι αυτά που τους λέμε εδώ, στο πρόγραμμα μας, το οποίο δεν το παρουσιάζουμε τώρα για πρώτη φορά ούτε το αλλάζουμε, θα τα υλοποιήσουμε στο ακέραιο.

Γιώργος Αυτιάς: Ουσιαστικά, σήμερα λέτε, σε οποιοδήποτε δικό σας στέλεχος, «εάν ξεφύγεις από αυτό που λέει το κόμμα, όποιος και αν είσαι, περνάς έξω». Αυτό είναι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, πιστεύω ότι έχουμε πετύχει μια μεγάλη, θα έλεγα, ομοιογένεια και ομοιομορφία στον πολιτικό μας λόγο. Νομίζω ότι είναι σημαντικό μέσα σε μια προεκλογική περίοδο να μην υπάρχουν αποκλίσεις και να μην εκφέρονται τόσο, προσωπικές απόψεις.

Λογικό είναι αυτό και νομίζω ότι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί και τώρα τα στελέχη μας γυρνάνε όλη την Ελλάδα, απαλλαγμένα από το βάρος του σταυρού.

Ξέρουμε ότι μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά τους βουλευτές τους οποίους μπορούμε να εκλέξουμε. Άρα υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά μόνο από κάποιους οι οποίοι οριακά μπορούν να επανεκλεγούν.

Αλλά πολλοί εκλεγμένοι συνάδελφοι βουλευτές, οι οποίοι είναι ψηλά στις λίστες, πηγαίνουν, τρέχουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, τρέχουν σε όλη την Ελλάδα, γιατί αυτή τη στιγμή δεν αγωνίζονται μόνο για την προσωπική τους εκλογή -αυτή είναι εξασφαλισμένη-, αγωνίζονται για το κόμμα.

Γιώργος Αυτιάς: Βάζω μια τελεία εδώ. Σας είδα χθες να λέτε, «η Ορθοδοξία ενώνει». Δεν μπλέκουμε την πίστη με τις πολιτικές επιλογές. Διαβάζω σήμερα σε όλο τον Τύπο ότι ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης έχει μεν ένα τεχνοκρατικό κόμμα, τεχνοκρατικό - κοινωνικό, αλλά οι ρίζες του κόμματός τους συνεχίζουν να παραμένουν στην Ορθοδοξία, στην πίστη, αλλά άλλο η πολιτική, άλλο η Ορθοδοξία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Του του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.

Γιώργος Αυτιάς: Δηλαδή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μπλέκουμε την πίστη με την πολιτική και σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχουν κομματίδια, τα οποία προέκυψαν ως διάττοντες αστέρες, που μπορούν να καπηλεύονται την ορθόδοξη πίστη και να ισχυρίζονται ότι μόνο αυτά μπορούν αυθεντικά να εκφράζουν την πίστη του ελληνικού λαού. Πιστεύω ότι και ο Αρχιεπίσκοπος με τον τρόπο του, αλλά και ο Πατριάρχης έχουν στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Η ορθοδοξία ενώνει, δεν μπορεί να φυλακιστεί στα στενά όρια ενός μικρού κόμματος.

Η πίστη ενώνει. Δεν μπορώ να δεχθώ από κανέναν ότι είναι πιο πιστός από κάποιον άλλον και εν πάση περιπτώσει, εμείς έχουμε αποδείξει εδώ και τέσσερα χρόνια ότι μπορούμε να έχουμε μια άριστη σχέση με την Εκκλησία, σεβόμενοι απόλυτα τους συνταγματικά διακριτούς μας ρόλους.

Λύσαμε χρόνιες εκκρεμότητες που αφορούσαν και τις θέσεις των κληρικών, αλλά σε καμία περίπτωση εμείς ούτε διαφημίζουμε την πίστη μας, ούτε προσδοκούμε από την Εκκλησία κάποια πολιτική στήριξη. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο πρέπει να περάσει με πολύ σαφή τρόπο και από την Πολιτεία και από την Εκκλησία και πιστεύω ότι πολλοί συμπολίτες μας μπορεί να ψήφισαν τέτοια κομματίδια, μην έχοντας αντιληφθεί πλήρως περί τίνος επρόκειτο.

Διότι κάποιοι δοξάζονται κρυπτόμενοι και με το που αρχίζουμε και τους γνωρίζουμε καλύτερα, καταλαβαίνουμε ότι μάλλον κάπως διαφορετικά είναι τα πράγματα από αυτά που μπορεί να έλεγαν. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και για συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να ψήφισαν μικρότερα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας επειδή θεώρησαν ότι αυτά τα κόμματα είναι «πιο πατριωτικά» απ’ ό,τι είναι η Νέα Δημοκρατία.

Σε αυτούς τους συμπολίτες μας θα έλεγα πολύ απλά: πότε αισθάνονται πιο ασφαλείς, τώρα ή πριν από τέσσερα χρόνια; Αισθάνονται πιο ασφαλείς τώρα που πετούν τα Rafale στους ελληνικούς ουρανούς και που σύντομα θα παραλάβουμε τις υπερσύγχρονες φρεγάτες; Αισθάνονται πιο ασφαλείς τώρα, που φυλάξαμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας και κλείσαμε την πόρτα στους παράνομους μετανάστες; Αισθάνονται τώρα πιο ασφαλείς, που η φωνή της Ελλάδος ακούγεται στις Βρυξέλλες και στο Αμερικανικό Κογκρέσο και που η Ελλάδα αναγνωρίζεται από όλους ως ένας πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο;

Εμείς είμαστε πατριώτες της πράξης. Είμαστε υπεύθυνοι πατριώτες, δεν είμαστε πατριώτες του γλυκού νερού, που περιφέρουμε δήθεν τον πατριωτισμό μας για να μπορέσουμε να πείσουμε κάποιους συμπολίτες μας μπας και μας ψηφίσουν.

Γιώργος Αυτιάς: Τα κρατάω αυτά. Πριν περάσουμε στην καθημερινότητα, έχουμε τα εθνικά και έχουμε και κάτι άλλο. Θα κάνετε κάποιες αλλαγές στο Σύνταγμα, έτσι δεν είναι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλαγές στο Σύνταγμα θα γίνουν, κ. Αυτιά, αλλά από το 2025 και μετά.

Γιώργος Αυτιάς: Με συναίνεση, κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιβάλλεται.

Γιώργος Αυτιάς: Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιβάλλεται η συναίνεση και επειδή θα έχουμε χρόνο μέχρι που να ανοίξει η διαδικασία, διότι πρέπει να περάσουν πέντε χρόνια για να εκκινήσει η διαδικασία της αναθεώρησης, και θυμίζω…

Γιώργος Αυτιάς: Μάλιστα, σωστό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θυμίζω στους τηλεθεατές σας ότι χρειάζονται δύο Βουλές. Η πρώτη Βουλή είναι αυτή που προτείνει και η δεύτερη είναι αυτή που καταλήγει στην ακριβή διατύπωση των άρθρων του Συντάγματος που πρέπει να αναθεωρηθούν. Προφανώς και θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις, διότι απαιτούνται 180 βουλευτές σε τουλάχιστον μία από τις δύο Βουλές. Άρα το ίδιο το Σύνταγμα μέσα στη σοφία του επιβάλλει ευρύτερες συναινέσεις τις οποίες και προφανώς θα φροντίσω να αναζητήσω.

Γιώργος Αυτιάς: Θα απευθυνθείτε στα κόμματα ασφαλώς, έτσι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εννοείται θα απευθυνθούμε στα κόμματα, σε όλα τα κόμματα, και εκεί βέβαια όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους, έτσι δεν είναι; Παραδείγματος χάρη, το Άρθρο 16, να καταργηθεί επιτέλους αυτό το αδιανόητο μονοπώλιο του κράτους στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο τόσα προβλήματα έχει δημιουργήσει. Εκεί θα φανεί τελικά ποιος είναι πραγματικά προοδευτικός ή ποιος συντάσσεται με απόψεις οι οποίες έρχονται ουσιαστικά από περασμένους αιώνες.

Γιώργος Αυτιάς: Μάλιστα το κρατώ αυτό. Το κρατώ και πάω σε ένα θέμα.

Όλος ο Τύπος σήμερα, μάλιστα, το είδα, έχει το θέμα της Ροδόπης και τα εθνικά θέματα του φράχτη βέβαια και ούτω καθεξής. Για το φράχτη τα έχετε πει επανειλημμένα. Στη Ροδόπη γινόταν κάτι το οποίο το ξέρατε εσείς ή είχατε ενημερώσει, είχε ενημερωθεί ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Υπήρχε κάτι, κ. Πρόεδρε, που εμείς δεν ξέραμε αλλά το οποίο δούλευε από κάτω συστηματικά και έφερε αυτό που έφερε; Τι συμβαίνει, κ. Πρόεδρε, θέλω με την απόλυτη ευθύνη -μέχρι εκεί που μπορείτε να απαντήσετε- να μας πείτε τι έγινε στη Ροδόπη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Θράκη είναι μία πολύ ευαίσθητη περιοχή, κ. Αυτιά. Περιοχή στην οποία κατοικεί η μουσουλμανική μειονότητα, όπως είναι προσδιορισμένη με σαφήνεια από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Μία περιοχή στην οποία πρέπει να σας πω ότι υπάρχει και μία οικογενειακή ιστορία, διότι ο πατέρας μου ήταν αυτός ο οποίος έκανε τα πρώτα βήματα κι έκανε πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία.

Θέλουμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι οι μουσουλμάνοι Έλληνες συμπολίτες μας αισθάνονται ότι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να διακριθούν και να προκόψουν στην πατρίδα μας, με τους χριστιανούς συμπολίτες τους. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η πολιτική μας.

Όμως, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η μειονότητα μπορεί κάλλιστα να εργαλειοποιηθεί από την Τουρκία και από το τουρκικό Προξενείο και σε αυτές τις εκλογές υπήρχαν εντονότατες παρεμβάσεις από το τουρκικό Προξενείο υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, με μηνύματα τα οποία λένε…

Γιώργος Αυτιάς: Αυτά που είδαμε σήμερα στις εφημερίδες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο, ψηφίστε λοιπόν αυτούς τους συγκεκριμένους δύο υποψήφιους», οι οποίοι ανήκαν και ανήκουν ακόμα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, «εάν θέλετε ουσιαστικά να έχετε στην επόμενη Βουλή, κάποιον ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται και αυτοπροσδιορίζει και προσδιορίζει τη μειονότητα ως τουρκική». 

Αυτό καταλαβαίνετε τι σημαντικές εθνικές συνέπειες έχει για την πατρίδα μας και πώς αντιβαίνει σε μια πολιτική δεκαετιών ενσωμάτωσης της μειονότητας στον ιστό, στον κοινωνικό και στον  οικονομικό ιστό της χώρας. Λοιπόν, για όλα αυτά, για να μιλήσουμε επιτέλους εδώ με ανοιχτά χαρτιά, γιατί εγώ είδα μια συνέντευξη σήμερα του κ. Τσίπρα, ο οποίος μίλησε, λέει, για «κυπατζίδικες πρακτικές». Αλήθεια; Αλήθεια;

Διότι, δεν μου λέτε, γιατί έχει η ΕΥΠ κλιμάκιο στην Κομοτηνή και όχι στην Κοζάνη; Τώρα έχει κλιμάκιο η ΕΥΠ στην Κομοτηνή; Δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς τι διακινδυνεύεται στη Θράκη αυτή τη στιγμή και ποιος είναι ο κίνδυνος ο οποίος μπορεί να προκύψει για την πατρίδα μας; Λοιπόν, ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί.

Γιώργος Αυτιάς: Είχε ενημερωθεί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως είχε ενημερωθεί.

Γιώργος Αυτιάς: Αυτό το λέτε για πρώτη φορά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί πριν από τις εκλογές, πριν από τις προηγούμενες εκλογές.

Γιώργος Αυτιάς: Από ποιον;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπηρεσιακά, το γραφείο του είχε ενημερωθεί…

Γιώργος Αυτιάς: Όταν λέτε υπηρεσιακά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλα αυτά τα οποία τώρα μαθαίνουμε τα οποία δεν είναι και κοινό μυστικό.

Γιώργος Αυτιάς: Μάλιστα. Με φάκελο; Πώς είχε ενημερωθεί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είχε ενημερωθεί απόλυτα για το γεγονός ότι το τουρκικό Προξενείο έκανε ουσιαστικά προεκλογική εκστρατεία υπέρ δύο συγκεκριμένων υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά το μήνυμα ήταν σαφές, κ. Αυτιά: «αυτούς τους δύο μην τους ξαναβάλεις στα ψηφοδέλτια. Υπάρχουν και άλλοι εκπρόσωποι της μειονότητας».

Γιώργος Αυτιάς: Κύριε Πρόεδρε, ρίχνετε μια βόμβα τώρα, ένα λεπτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά αυτούς τους δύο…

Γιώργος Αυτιάς: Ρίχνετε βόμβα τώρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν είναι καθόλου βόμβα. «Τον κ. Φερχάτ και τον κ. Ζεϊμπέκ, μην τους βάλεις στα ψηφοδέλτια», αυτό ήταν το μήνυμα το οποίο σαφώς  περάσαμε στον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει το ακριβώς ανάποδο, δική του επιλογή είναι, και εν πάση περιπτώσει θα κριθεί γι’ αυτό. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι οι δύο βουλευτές για τους οποίους γίνεται τόσος ντόρος δεν έχουν πει μια κουβέντα; Εγώ τους ζητώ σήμερα, το ελάχιστο το οποίο μπορούν να κάνουν, το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν μπας και κλείσει αυτός ο…

Γιώργος Αυτιάς: Να κάνουν τι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να κάνουν μια δήλωση και να πουν ότι «εμείς εκπροσωπούμε τη μουσουλμανική και όχι την τουρκική μειονότητα». Δεν είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουν γιατί μπορεί να δυσαρεστήσουν το προξενείο το οποίο έχει δώσει τα «ρέστα» του για να τους στηρίξει.

Γιώργος Αυτιάς: Εξαρτώνται λέτε από αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Εγώ δεν πρόκειται να δεχθώ άλλο -και αυτό θα είναι και ένα μήνυμα το οποίο θα περάσω στον κ. Erdoğan την επόμενη μέρα- εγώ δεν πρόκειται να δεχθώ άλλο την εργαλειοποίηση της μειονότητας από την Τουρκία. Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά θέματα της πατρίδας μας.

Η μειονότητα, η μουσουλμανική, είναι απολύτως προστατευμένη. Και αυτές οι πρακτικές μιας τόσο σκληρής παρέμβασης για να εκλεγούν φίλα προσκείμενοι στην Τουρκία και στο τουρκικό Προξενείο, που ουσιαστικά πρεσβεύουν τις θέσεις του τουρκικού αναθεωρητισμού, πρέπει να τελειώσουν. Αλλά για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε και τη συνεργασία όλων των κομμάτων. Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν την είχαμε.

Γιώργος Αυτιάς: Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό, γιατί εδώ τώρα εγώ τα έχω χαμένα. Υπήρξε ένας φάκελος που δόθηκε στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που έλεγε, οι κύριοι αυτοί κάνουν αυτό και αυτό, σωστό; Αν κάνω λάθος διορθώστε με, γιατί είναι απολύτως εθνικό το θέμα αυτό. Ενημερώνεται η Κουμουνδούρου και ο κ. Τσίπρας, σωστά; Με φάκελο, με στοιχεία, με όλα αυτά, με sms και ούτω καθεξής. Ποια ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου στο φάκελο και τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Την είδατε δημόσια. Ό,τι είπε ο κ. Τσίπρας σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ χθες. Αυτά είναι, λέει, «κυπατζίδικες πρακτικές». Λοιπόν, βγάλτε τα συμπεράσματα σας. Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω για το θέμα αυτό. Νομίζω ότι όλοι έχουν αντιληφθεί τι έχει συμβεί. Τονίζω ότι υπάρχει ακόμα τρόπος να διορθωθεί. Να βγουν ξεκάθαρα οι δύο και να πουν ότι «εμείς εκφράζουμε και εκπροσωπούμε την μουσουλμανική μειονότητα» και να κόψουν κάθε δεσμούς με το Προξενείο…

Γιώργος Αυτιάς: Μάλιστα. Είπατε θα μιλήσετε με τον Erdoğan και γι’ αυτό το θέμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως θα μιλήσω και για αυτό το θέμα.

Γιώργος Αυτιάς: Δηλαδή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα του πω ότι αυτές οι πρακτικές πρέπει να σταματήσουν. Δεν έχεις κανένα, κανένα…

Γιώργος Αυτιάς: Να παρέμβεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κανένα λόγο, πρώτον, ούτε να ανησυχείς για το τι γίνεται με τη μουσουλμανική μειονότητα. Διότι εμείς είμαστε οι πρώτοι, όπως σας είπα, που θέλουμε να έχουμε μια πολιτική η οποία να δίνει στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας ίσες και παραπάνω ευκαιρίες. Ξέρετε ότι γι’ αυτό έχουμε και ευνοϊκές ποσοστώσεις στα πανεπιστήμια και γι’ αυτό και εμείς σεβόμαστε απόλυτα τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης ως προς την μειονοτική εκπαίδευση. Και αν μπορούμε να την κάνουμε ακόμα καλύτερη, εδώ είμαστε να την κάνουμε καλύτερη.

Η μειονότητα ζει στη Θράκη εκατοντάδες χρόνια. Είναι φιλήσυχοι, ήρεμοι άνθρωποι, οι οποίοι κοιτάζουν την ατομική τους προκοπή. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε να προκόψουν οικονομικά. Δεν χρειάζονται προστάτες από το εξωτερικό. Και πάντως δεν χρειαζόμαστε τέτοιου είδους ξεδιάντροπες παρεμβάσεις στην εκλογική μας διαδικασία.

Γιώργος Αυτιάς: Είστε ξεκάθαρος στο θέμα αυτό. Ο φράχτης θα συνεχιστεί, έτσι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο φράχτης θα ολοκληρωθεί.

Γιώργος Αυτιάς: Θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλους, για να τελειώσει και αυτή η υπόθεση με τις διακινήσεις και ούτω καθεξής. Για να κλείσουμε όλο αυτό το πακέτο των εθνικών και των άλλων θεμάτων. Αν αποφασίσει ο λαός ότι θα είστε ο επόμενος Πρωθυπουργός, από τις πρώτες σας συναντήσεις θα είναι και αυτή με τον Erdoğan, εκτός από την Κύπρο που μαθαίνω ότι θα είναι το πρώτο σας, έτσι, τιμητικό ταξίδι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παραδοσιακά πάντα το πρώτο ταξίδι ενός νέου εκλεγμένου Πρωθυπουργού είναι στη Μεγαλόνησο. Κοιτάξτε, θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ μαζί με τον κ. Erdoğan, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11 και στις 12 Ιουλίου.

Γιώργος Αυτιάς: Και εκεί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι η πρώτη φορά που έχω συναντηθεί μαζί του σε μια σύνοδο κορυφής. Θα επιδιώξω μια συνάντηση. Φαντάζομαι ότι δεν θα…

Γιώργος Αυτιάς: Ένα λεπτό… μετά το Κογκρέσο η συνάντηση αυτή. Μισό λεπτό. Που τον πόνεσε, αν δεν κάνω λάθος. Είναι έτσι ή δεν είναι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ας κάνουμε μια καινούργια αρχή. Και νομίζω ότι και από πλευράς Τουρκίας η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε τους τελευταίους μήνες μια σημαντική μείωση της συμπεριφοράς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων -και ειδικά της τουρκικής αεροπορίας- στο Αιγαίο.

Υπήρξε, πιστεύω, ένα απόθεμα καλής θέλησης το οποίο προέκυψε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε μόνιμη ένταση με την Τουρκία.

Γιώργος Αυτιάς: Αλλά κρατάτε και μια επιφύλαξη, έτσι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από την άλλη, όμως, δεν είμαι και αφελής. Οι πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Όμως, αναγνωρίζω ότι η Τουρκία σήμερα έχει περισσότερο ανάγκη τη Δύση απ’ ό,τι στο παρελθόν, λόγω της πολύ δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει.

Γιώργος Αυτιάς: Εκεί πλεονεκτούμε εμείς λόγω των καλών σχέσεων με τη Δύση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα εμείς είμαστε Δύση, δεν έχουμε απλά καλές σχέσεις με τη Δύση. Εμείς ανήκουμε στη Δύση και το αποδείξαμε έμπρακτα ότι ανήκουμε στη Δύση. Επειδή δεν είμαστε πια, ξέρετε, το αποπαίδι της Ευρώπης και η χώρα εκείνη η οποία πηγαίνει πάντα στις Βρυξέλλες για να παρακαλεί, αλλά μπορεί να διεκδικεί και να πρωταγωνιστεί στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αυτό προφανώς μας δίνει και πολύ περισσότερη δύναμη να διαπραγματευτούμε και τα εθνικά μας συμφέροντα.

Γιώργος Αυτιάς: Τα κρατώ. Καλύψαμε λοιπόν όλο αυτό το θέμα των… Να ρωτήσω κάτι, πριν πάμε στην καθημερινότητα; Αντίπαλός σας ποιος είναι; Είναι ο κ. Τσίπρας, είναι ο κ. Ανδρουλάκης, είναι η καθημερινότητα; Είναι τα προβλήματα της κοινωνίας; Ποιον έχετε απέναντί σας αυτή την ώρα που λέτε, «εγώ αυτό πρέπει να το νικήσω πάσει θυσία». Η ξαπλώστρα, μήπως;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως σας είπα, δεν θέλουμε να υπάρχει η εντύπωση στους πολίτες ότι οι εκλογές έχουν τελειώσει. Σίγουρα αυτό είναι κάτι το οποίο καλλιεργείται και από άλλα κόμματα. Ειδικά από το ΠΑΣΟΚ ακούω να το λένε, «δεν βαριέστε μωρέ, η Νέα Δημοκρατία είναι σίγουρα αυτοδύναμη, ψηφίστε μας εμάς για να είμαστε αντίβαρο στον ΣΥΡΙΖΑ». Μα, κοιτάξτε, όπως σας είπα, ψηφίζουμε για κυβέρνηση. Το βασικό ζητούμενο την επόμενη μέρα είναι να υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση, με ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αυτό είναι το μείζον. Όλα τα υπόλοιπα θα έλεγα ότι είναι δευτερεύοντα και φυσικά αντίπαλός μας πάντα είναι τα πολλά προβλήματα. Βλέπετε, συνέχεια προκύπτουν νέα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ποτέ δεν είπαμε ότι ολοκληρώθηκε το έργο μας σε μία τετραετία. Αλλά πιστεύω ότι οι πολίτες μάς επιβράβευσαν, διότι αναγνωρίζουν τελικά ότι η Ελλάδα του 2023 είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι η Ελλάδα του 2019.

Γι’ αυτό και πετύχαμε κάτι το οποίο η Νέα Δημοκρατία δεν το έχει ξαναπετύχει ως κυβέρνηση ποτέ. Και αυτό είναι να αυξήσει το ποσοστό της και τον απόλυτο αριθμό ψήφων.

Γιώργος Αυτιάς: Πάμε καθημερινότητα; Υπουργείο Οικογένειας. Είχα επικοινωνία με τους πολύτεκνους και ξεκινώ από εκεί γιατί νομίζω ότι αυτή η είδηση είναι πάρα πολύ σημαντική. Υπουργείο Οικογένειας. Τι σημαίνει αυτό, κ. Μητσοτάκη; Διότι είναι κάτι καινούριο. Προφανώς θα μπει γυναίκα σε αυτό το Υπουργείο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το ξέρω ακόμα.

Γιώργος Αυτιάς: Προφανώς. Μετά από 35 χρόνια ας κάνω και εγώ μία εκτίμηση, εν πάση περιπτώσει. Υπουργείο Οικογένειας σημαίνει υπουργείο καθημερινότητας, μαζί με όλα τα υπόλοιπα θέματα; Στήριξη της οικογένειας, όσο μπορείτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σημαίνει ότι ουσιαστικά παίρνουμε, σπάμε το Υπουργείο Εργασίας στα δύο και σε αυτό το καινούριο Υπουργείο το οποίο δημιουργούμε, προσθέτουμε ύλη η οποία έχει να κάνει με τις οικογενειακές μας πολιτικές. Διότι, όταν συναντήθηκα με τους πολύτεκνους, μου είπαν οι πολύτεκνοι κάτι το οποίο το είχαμε και εμείς αντιληφθεί, γι’ αυτό και το είχαμε προτείνει εδώ και καιρό. Ποιος είναι ο συνομιλητής μας; Μπορεί να είναι μια Υφυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας, αλλά θέλουμε ένα αυτοτελές Υπουργείο, το οποίο να μπορεί να ενοποιεί όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικογενειακή πολιτική. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: οι ορισμοί της πολυτεκνίας δεν είναι ίδιοι, ανάλογα με τα Υπουργεία και ανάλογα με τα επιδόματα.

Γιώργος Αυτιάς: Όχι, δεν είναι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα δεν είναι λογικό αυτό το πράγμα.

Γιώργος Αυτιάς: Έτσι είναι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Άρα χρειαζόμαστε να έχουμε ένα κέντρο λήψης αποφάσεων για ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τα ζητήματα της οικογενειακής πολιτικής και με τα ζητήματα της προνοιακής πολιτικής, της κοινωνικής στήριξης δηλαδή και της ισότητας. Το Υπουργείο Εργασίας έκανε μία εξαιρετική δουλειά επί των ημερών μας, αλλά είναι ένα Υπουργείο πάρα-πάρα πολύ μεγάλο. Γι’ αυτό και η απόφασή μας είναι να δημιουργήσουμε αυτό το καινούριο Υπουργείο, το οποίο θα δώσει και έμφαση και θα είναι ουσιαστικά το Υπουργείο - πυλώνας για να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα…

Γιώργος Αυτιάς: Το δημογραφικό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Που είναι το δημογραφικό και η συρρίκνωση…

Γιώργος Αυτιάς: Ναι, αυτό θέλει κίνητρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι μόνο, θέλει πολλά πράγματα. Η δημογραφική πολιτική δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο λύνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Εξ ου και βλέπετε ότι πάρα πολλές χώρες έχουν τα ίδια προβλήματα. Θέλω να θυμίσω ότι εμείς ήμασταν αυτοί που δώσαμε 2.000 ευρώ για τη γέννηση κάθε παιδιού στην πατρίδα μας, αλλά δεν επαρκεί μόνο αυτό. Το πιο βασικό είναι να μπορούμε να στηρίξουμε τις οικογένειες με παιδιά και αυτό χρειάζεται μια πολιτική σε πολλά επίπεδα. Από την αύξηση -γιατί έβλεπα ότι το δείχνατε και πριν- του οικογενειακού επιδόματος στο δημόσιο. Πολύ σημαντικό…

Γιώργος Αυτιάς: Μητρότητα, εννέα μήνες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως.

Γιώργος Αυτιάς: Και φθηνό ρεύμα έμαθα για τους πολύτεκνους, ειδικό τιμολόγιο εν πάση περιπτώσει, αληθεύει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα γίνει και αυτό.

Γιώργος Αυτιάς: Θα γίνει, θα το κάνετε, κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα γίνει και αυτό, αλλά και κάτι πάρα πολύ σημαντικό, που έχει να κάνει με την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Γιώργος Αυτιάς: Δηλαδή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επειδή θέλουμε οι γυναίκες να μην αισθάνονται ότι θυσιάζουν την καριέρα τους για να κάνουν παιδιά και πολλές δεν είναι -και καλά να κάνουν σε ένα επίπεδο- δεν είναι διατεθειμένες να το κάνουν, προγράμματα όπως το ολοήμερο Δημοτικό, οι «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, παιδικοί - βρεφονηπιακοί σταθμοί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, για να μπορεί μια μητέρα, ένας πατέρας να παίρνει το παιδί μαζί στην επιχείρηση και να μην αισθάνεται ότι πρέπει να παρατήσει τη δουλειά του για να κάνει παιδί ή αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει παιδί.

Γιώργος Αυτιάς: Σωστό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά και κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό. Μην κοροϊδευόμαστε, ένας σημαντικός λόγος για τον οποίον σήμερα νέα ζευγάρια δεν προχωράνε να κάνουν περισσότερα παιδιά έχει να κάνει με το κόστος. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που δίνει τη δυνατότητα σε νέα ζευγάρια να αποκτήσουν ένα σπίτι με πολύ ευνοϊκό στεγαστικό δάνειο είναι κι αυτό με τον τρόπο του μία απάντηση σε αυτό το ζήτημα.

Γιώργος Αυτιάς: Θα αναγκαστείτε να διπλασιάσετε τα κονδύλια για το φθηνό σπίτι, γιατί τρέχει το πρόγραμμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα θα τα διπλασιάσουμε, γι’ αυτό έχω ήδη δεσμευθεί.

Γιώργος Αυτιάς: Ότι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από 10.000 σπίτια θα πάμε στα 20.000 σπίτια.

Γιώργος Αυτιάς: Μάλιστα, άλλη μεγάλη είδηση λοιπόν για την καθημερινότητα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλες αυτές είναι πολιτικές που, προσέξτε, κ. Αυτιά, δεν θα αποδώσουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Όμως πιστεύω ότι έχοντας πια ένα Υπουργείο το οποίο ασχολείται συστηματικά με αυτά τα ζητήματα της…

Γιώργος Αυτιάς: Θα αρχίσετε να χτίζετε δηλαδή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Της οικογένειας, της στεγαστικής πολιτικής, τα ζητήματα της πραγματικής ισότητας, για τα οποία πρέπει να αγωνιστούμε ακόμα στην ελληνική κοινωνία. Όλοι μιλούν για τις γυναίκες αλλά ας αναγνωρίσουμε μια πραγματικότητα, ότι σήμερα γυναίκες και άντρες δεν αμείβονται με τις ίδιες αμοιβές για την ίδια δουλειά. Αυτές είναι πολιτικές που έχουν να κάνουν με την πραγματική ισότητα στην πράξη. Τώρα πια θα έχουμε ένα Υπουργείο το οποίο θα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην εκπόνηση και στην παρακολούθηση τέτοιων πολιτικών.

Γιώργος Αυτιάς: Αυτό το θέμα το είχε βάλει πριν από καιρό ο κ. Μητρόπουλος, ότι οι αμοιβές είναι διαφορετικές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Και χαίρομαι σήμερα που βάζετε στόχο να πάμε σε ίδιους μισθούς. Τον μισθό όμως τον τρώει η ακρίβεια. Κύριε Πρόεδρε, εδώ ο Μέγας Αλέξανδρος τους γόρδιους δεσμούς τους έκοβε, δεν τους έλυνε. Εδώ πρέπει να κόψετε τον γόρδιο δεσμό.  Είδατε τα τελευταία στατιστικά. 11% οι τιμές στα τρόφιμα πάνω, 2,8% ο πληθωρισμός. Εδώ πρέπει να σπάσετε και άλλα αυγά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό, πάμε να τα δούμε. Κατ’ αρχάς η ακρίβεια -δεν το κρύψαμε ποτέ- είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό και κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, αναγνωρίζοντας όμως απόλυτα ότι τα επιδόματα δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Είναι μια ανακούφιση -καλοδεχούμενη, διότι οι πολίτες έσπευσαν και αξιοποίησαν το Market Pass- αλλά δεν είναι η λύση στο πρόβλημα.

Η μόνιμη λύση στο πρόβλημα μπορεί να είναι μόνο, από τη μία, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αυτή καθαυτή. Γιατί αυτό ήδη βλέπετε ότι αρχίζει και συμβαίνει, έχουμε από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς πια στην Ευρώπη. Όταν ένα νοικοκυριό κάνει το συνολικό ταμείο, ναι, τα τρόφιμα είναι ακόμα ακριβά. Αλλά όταν η ενέργεια έχει πέσει πολύ, γι’ αυτό και ο συνολικός πληθωρισμός έχει πέσει τόσο πολύ.

Όμως, περισσότεροι έλεγχοι στην αγορά για να αποτρέψουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» βοήθησε ακριβώς στο να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. Αλλά το πιο βασικό από όλα: καλύτεροι μισθοί. Τι σημαίνει καλύτεροι μισθοί στην πράξη; Διότι έχει γίνει πολύ κουβέντα για αυτό. Πέραν του κατώτατου μισθού ο οποίος καθορίζεται από το κράτος.

Γιώργος Αυτιάς: Είναι και οι ενδιάμεσοι, λέτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, είχαμε αύξηση -σας τα είπε και ο κ. Σταϊκούρας χθες- είχαμε αύξηση το 2023 στους ονομαστικούς μισθούς παραπάνω από τον πληθωρισμό. Έχουμε καινούργιες συμβάσεις, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι οποίες υπογράφονται με απολαβές καλύτερες από τον βασικό μισθό. Έχω εδώ ένα παράδειγμα: διετής κλαδική σύμβαση στην εστίαση.

Όσο γίνονται επενδύσεις στη χώρα και όσο η ανεργία μειώνεται, τόσο η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων θα αυξάνεται. Και όσο οι επιχειρήσεις έχουν καλούς τζίρους και μειωμένη φορολογία, δηλαδή όταν μου λέει ένας επιχειρηματίας «δεν βρίσκω εργαζόμενους», λέω, «τι λες;  Σε λυπάμαι, πλήρωσε περισσότερο. Είναι απλό».

Εμείς βοηθήσαμε τις επιχειρήσεις. Τις βοηθήσαμε, μειώσαμε τη φορολογία. Μειώσαμε τη φορολογία στα μερίσματα, μειώσαμε τις εργοδοτικές εισφορές, από το οποίο έχουν όφελος όλοι οι πολίτες. Έχω εδώ τα στοιχεία σας, δεν θέλω να τα επαναλάβω. Το όφελος το οποίο έχουν εργαζόμενοι από όλες τις παρεμβάσεις που κάναμε στη φορολογία και στις εργοδοτικές εισφορές, και ο εργαζόμενος και ο εργοδότης, είναι πολύ σημαντικό. Οι πολίτες τα ξέρουν αυτά. Δεν λέμε, προς Θεού, ότι δεν έχουμε ακόμα σημαντικό δρόμο να διανύσουμε για να βελτιώσουμε την απόσταση…

Γιώργος Αυτιάς: Άρα, για να συμπεράνω…

Κυριάκος Μητσοτάκης: …που μας χωρίζει από την Ευρώπη.

Γιώργος Αυτιάς: Άρα να συμπεράνω. Αύξηση μισθών, τους οποίους έχετε πει, ιδιωτικό, δημόσιο τομέα, γιατί αυξάνονται και οι μισθοί στον δημόσιο τομέα. Έλεγχοι στην αγορά. 8 παρέλαβε… αλλά 35 τους πήγε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και να πω και κάτι ακόμα. Ναι, και μεγαλύτερη έμφαση στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Όταν…

Γιώργος Αυτιάς: Αυτά τα τρία…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να δώσω ένα παράδειγμα. Όταν, παραδείγματος χάριν, οι ξενοδόχοι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κρήτη ή στη Ρόδο υπογράφουν μια σύμβαση εργασίας, εμείς την κηρύσσουμε υποχρεωτική. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ισχύει για όλους πια.

Γιώργος Αυτιάς: Για όλη την Ελλάδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι για όλους, είναι τοπικές, αλλά υποχρεωτική. Αυτό είναι το μοντέλο για την επόμενη μέρα. Διότι οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν τελικά ποιες είναι οι πραγματικές αντοχές. Και είδατε ότι, παρότι υπήρξαν πολλές επιφυλάξεις από κάποιους, εντός εισαγωγικών ή εκτός εισαγωγικών, τεχνοκράτες, για την αύξηση του κατώτατου μισθού, μια χαρά την άντεξε η οικονομία τη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού.

Γιώργος Αυτιάς: Τα κρατώ αυτά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: …διότι οι εισηγήσεις θέλω να σας θυμίσω, τα ξανακουβεντιάσαμε, δεν ήταν για 781 ευρώ.

Γιώργος Αυτιάς: Όχι, δεν ήταν. Ήταν για πιο κάτω. Τα έβλεπα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήταν για πολύ χαμηλότερα.

Γιώργος Αυτιάς: Εγώ τους είπα, εσείς λέτε αυτό αλλά και εσείς λέγατε κάτω από τα 700, αλλά ο Μητσοτάκης έδωσε 713 την προηγούμενη φορά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από την άλλη: προσοχή, δεν πρέπει να υπονομεύσουμε και τη σταθερότητα των επιχειρήσεων.

Γιώργος Αυτιάς: Το κρατώ αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, γι’ αυτό και νομίζω ότι έχουμε βρει μια χρυσή ισορροπία που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επενδύουν και να προσλαμβάνουν, και στους εργαζόμενους να διεκδικούν και να παίρνουν τελικά καλύτερους μισθούς.

Γιώργος Αυτιάς: Θέλω σήμερα εδώ, γιατί εδώ, ξέρετε, μπαίνει η πλατφόρμα στα οικονομικά. Εγγυάστε, «κανένας νέος φόρος, καμία αύξηση παλαιού φόρου, αύξηση μισθών και συντάξεων», γιατί θα πάμε αμέσως και έχω και φάκελο εδώ από τον κ. Ηλιόπουλο. Αύξηση μισθών, συντάξεων, κανένας νέος φόρος και πάμε μπρος. Αυτό λέτε σήμερα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι απλά κανένας νέος φόρος, αλλά και περαιτέρω μείωση φόρων.

Γιώργος Αυτιάς: Και περαιτέρω μείωση φόρων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξήσεις του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Γιατί πράγματι πρέπει να στηρίξουμε τις οικογένειες με παιδιά. Σταδιακή μείωση και κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος. Όμως, προσοχή, με έναν αστερίσκο, καθώς βελτιώνουμε και τη φορολογική συμμόρφωση.

Γιώργος Αυτιάς: Διασταύρωση οικονομικών στοιχείων. Μάλιστα.

Κυριάκος Μητσοτάκης : Άρα, αυτά τα δύο πάνε μαζί.

Γιώργος Αυτιάς: Με προϋπόθεση, λοιπόν. Τεκμήρια;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για να είμαστε οι καλοί. Και μείωση 30% περίπου από το 2025 των τεκμηρίων. Ξέρετε, συναντώ πολλά τέτοια περιστατικά πολύ άδικης φορολόγησης. Όλα αυτά δεν είναι απλά κοστολογημένα, συμπεριλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο το οποίο έχουμε στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γιώργος Αυτιάς: Ένσταση υπάρχει από την Ευρώπη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καμία.

Γιώργος Αυτιάς: Καμία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καμία. Και πρέπει να σας πω και κάτι ακόμα.

Γιώργος Αυτιάς: Ωραία. Ο κ. Τσίπρας είπε χθες ότι όλα αυτά που αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο δεν είναι πουθενά και το ένα και το άλλο. Τι απαντάτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, το δικό μας πρόγραμμα στοιχίζει 9 δισεκατομμύρια, του κ. Τσίπρα στοιχίζει 83 δισεκατομμύρια. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Αλλά να σας πω κάτι; Πιστεύει κανείς πραγματικά σήμερα, ούτε καν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεν πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

Εμείς, όμως, επειδή πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές κι επειδή θα διαπραγματευτούμε με την Ευρώπη την επόμενη μέρα κι επειδή, ναι, η χώρα πρέπει να μπορεί να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα, διότι πρέπει να μειώσει κι άλλο το χρέος, ξέρουμε ότι αυτά τα οποία λέμε πρέπει να μπορούμε και να τα εφαρμόσουμε.

Πρέπει να σας πω και κάτι ακόμα. Απέδειξε το οικονομικό επιτελείο εδώ και μία τετραετία ότι κατά κανόνα εκπλήσσει προς το καλύτερο κι όχι προς το χειρότερο. Άρα εγώ είμαι σίγουρος ότι οι αποδόσεις της οικονομίας θα είναι καλύτερες από αυτό το οποίο προβλέπουμε και στους ρυθμούς ανάπτυξης και, τελικά, στα πλεονάσματα. Και αυτό θα μας δώσει παραπάνω χώρο να μπορούμε να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους.

Θέλω να θυμίσω ότι υπήρξαν φορολογικές παρεμβάσεις που έγιναν την προηγούμενη τετραετία, που δεν ήταν στο πρόγραμμά μας: η πολύ σημαντική κατάργηση του φόρου γονικών παροχών μέχρι τα 800.000 ευρώ. Ξέρετε τι ανακούφιση είναι αυτό, να μη φορολογούμε δεύτερη φορά την περιουσία και πόσο σημαντικό είναι;

Να δώσω ένα παράδειγμα, Έχει ένας πατέρας ένα διαμέρισμα το οποίο χρήζει ανακαίνισης. Το δίνει στο παιδί του αυτή τη στιγμή χωρίς φόρο και το παιδί μπορεί να μπει στα καινούργια προγράμματα του «Εξοικονομώ», να φτιάξει το διαμέρισμα αυτό και ξαφνικά ένα διαμέρισμα που ήταν ουσιαστικά ένα περιουσιακό στοιχείο αδρανές, να μπορέσει να προσλάβει την πραγματική του αξία.

Γιώργος Αυτιάς: Μάλιστα, τώρα, κ. Πρόεδρε έχουμε και τις τριετίες, αν πέσει η ανεργία…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν πέσει κάτω του 10% οι τριετίες θα ξεπαγώσουν, ναι.

Γιώργος Αυτιάς: Είναι μεγάλη είδηση αυτή. Τώρα, από δω και μπρος, αυτός ο φάκελος είναι από τον Πρόεδρο, τον κ. Ηλιόπουλο, των συνταξιούχων. Κύριε Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα μελετηθεί.

Γιώργος Αυτιάς: Θα μελετηθεί, σας ευχαριστώ θερμά, θα μελετήσετε και αρκετά απ’ αυτά εδώ. Κύριε Πρόεδρε, τα Rafale μια χαρά, μου έλεγε ένας φίλος, στο ΕΚΑΒ, σήμερα είχα τον Πρόεδρο και μου λέει, 40 εκατομμύρια ο στόλος για να τα πετάξουμε όλα και να πάρουμε καινούργια και 17 εκατομμύρια κάθε χρόνο για να προσληφθούν 500 στην Αττική και 700 στην ελληνική περιφέρεια. Και είπατε και κάτι άλλο: «η ζωή δεν μπαίνει στο ζύγι». Το είπε και ο Γραμματέας, ο δικός σας Γραμματέας, ο κ. Μαρινάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πριν προκύψουν τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά, με καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ, ήδη από πριν στο πρόγραμμά μας είχαμε αναφερθεί στην ανάγκη να μειώσουμε τους χρόνους ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ για τα περιστατικά.

Γιώργος Αυτιάς: Το διάβασα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι κάτι το οποίο το έχουμε μελετήσει, μπορούμε να το εφαρμόσουμε, όχι μόνο με πρόσθετες προσλήψεις αλλά και με καλύτερη συνεργασία με άλλους κρατικούς φορείς, όπως η Πυροσβεστική, όπως ενδεχομένως στα νησιά μας και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Θα δείτε πολύ σύντομα πραγματικά αποτελέσματα στο κομμάτι αυτό, αλλά θα πρέπει να αντιληφθούμε κιόλας ότι αυτή είναι μία παρέμβαση η οποία, κ. Αυτιά, είναι μονόδρομος αυτή τη στιγμή. Και ναι, καμία ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να μπει στο ζύγι του κόστους, γι’ αυτό και αντέδρασα με τόσο απόλυτο τρόπο σε κάποιες πολύ άστοχες δηλώσεις ενός σοβαρού επιστήμονα.

Γιώργος Αυτιάς: Ε, ας πρόσεχε. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω να το επαναλάβω και νομίζω το γνωρίζουν και οι συμπολίτες μας που μας ακούν: η Ελλάδα δίνει πρόσβαση στα πιο σύγχρονα και ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα σε όλους τους ασθενείς. Άπαξ και ο γιατρός -γιατί αυτός κρίνει τελικά, έτσι δεν είναι;- ζητήσει να συνταγογραφηθεί ένα φάρμακο, τα φάρμακα αυτά συνταγογραφούνται και έχουμε εγκρίνει πολλά περισσότερα ακριβά φάρμακα…

Γιώργος Αυτιάς: Και στο τελικό στάδιο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και για το τελικό στάδιο. Από εκεί και πέρα, ότι πρέπει να δούμε -γιατί εμείς ψηφίσαμε νομοσχέδιο για την παρηγορητική φροντίδα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ψήφισε- φωνάξτε τον κ. Πλεύρη να σας τα πει αυτά, γιατί πράγματι υπάρχει ζήτημα, το πώς υποστηρίζουμε τους ασθενείς τελικού σταδίου και τις οικογένειές τους. Αλλά αυτό δεν έχει τίποτα να κάνει με το κόστος, τίποτα να κάνει με το κόστος.

Γιώργος Αυτιάς: Εδώ, λοιπόν, τι θα κάνουμε με το ΕΚΑΒ, κ. Πρόεδρε; Γιατί είμαι σε ένα νησί που ξέρω τι συμβαίνει στα νησιά και ούτω καθεξής. Ο Μητσοτάκης θα πάρει τον γόρδιο δεσμό, θα τον κόψει να τελειώσουμε με αυτή την ιστορία; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο γόρδιος δεσμός του ΕΚΑΒ θα κοπεί. 

Γιώργος Αυτιάς: Θα το κάνετε αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά όχι μόνο αυτό.

Γιώργος Αυτιάς:  Θα προηγηθεί, κ. Πρόεδρε; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω να ξέρετε ότι ήδη…

Γιώργος Αυτιάς: Θα επιβεβαιώσετε και τις δηλώσεις σας, που είπατε ότι «δεν βάζω τη ζωή στο ζύγι»;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να τελειώσω να σας πω και κάτι ακόμα. Ήδη εδώ και ένα χρόνο δουλεύουμε ένα πολύ καλά επεξεργασμένο σχέδιο, για μια νέα υποστηρικτική μονάδα για αεροδιακομιδές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Θυμάστε μια τραγωδία που είχε γίνει με έναν νέο ορειβάτη, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του, ο Ερμής Θεοχαρόπουλος, σε ένα βουνό και δεν μπόρεσε ποτέ να πάει το ΕΚΑΒ και άργησε πάρα πολύ να πάει το ελικόπτερο. Εμείς, λοιπόν, θα μισθώσουμε υπηρεσίες από το εξωτερικό. Το τονίζω, θα έχουμε έξι βάσεις ελικοπτέρων σε όλη τη χώρα. Μικρά ευέλικτα ελικόπτερα τα οποία θα μπορούν να κάνουν διακομιδές με ταχύτητα και ασφάλεια, όχι μόνο για διασώσεις στο βουνό. Πείτε ότι γίνεται κάτι σε ένα χωριό. Μέχρι που να πάει το ασθενοφόρο μπορεί να θέλει μια ώρα και δίπλα και κοντά να είναι το ασθενοφόρο.

Γιώργος Αυτιάς: Άρα θα πηγαίνει το ελικόπτερο; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πηγαίνει το ελικόπτερο. Πείτε ότι γίνεται ένα ατύχημα στην Εθνική οδό και πρέπει να έχουμε γρήγορη διακομιδή.

Γιώργος Αυτιάς: Σωστό. Πόσα τέτοια θα έχουμε; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έχουμε έξι τέτοιες βάσεις. Έξι βάσεις με έξι ελικόπτερα αλλά με κάλυψη 24 ώρες το 24ωρο. Ελικόπτερα τα οποία θα πετούν και το βράδυ. Θέλω να τονίσω -προς αποφυγή παρεξηγήσεων- ότι αυτές τις υπηρεσίες θα τις μισθώσουμε από το εξωτερικό, γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να τις παρέχουμε εμείς, όπως κάνουν πάρα πολλές άλλες χώρες. Εξάλλου, θέλω να σας θυμίσω, υπηρεσίες ελικοπτέρων μισθώνουμε κάθε χρόνο και για τη δασοπυρόσβεση, δεν είναι κάτι καινούργιο.

Πιστεύουμε ότι αυτό το μοντέλο, εντός έξι μηνών -τώρα καταλήγουμε στην τελική  υπουργική απόφαση, έχει ήδη ψηφιστεί ο νόμος, όλα αυτά έχουν γίνει, δεν είναι καινούργια- θα μας δώσει μια πρόσθετη δύναμη πέρα από τα ασθενοφόρα μας, για να μπορούμε να κάνουμε γρήγορες διακομιδές από αέρα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Για τα νησιά μας ήδη έχουμε στη διάθεσή μας δύο υπερσύγχρονα ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έχει βοηθήσει πολύ και με τα ασθενοφόρα μας, έχει κάνει δωρεά 150 ασθενοφόρα. Δεν έχουμε τόσο ζήτημα ασθενοφόρων αυτή τη στιγμή. Θα κόψουμε το γόρδιο δεσμό του προσωπικού, θα συνεργαστούμε και με άλλες κρατικές υπηρεσίες, όπως σας είπα, που έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν…

Γιώργος Αυτιάς: Ένοπλες Δυνάμεις κλπ, Πυροσβεστική κλπ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και Πυροσβεστική. Μην ξεχνάτε ότι η ΕΜΑΚ, η οποία κάνει διασώσεις, υπάγεται στην Πυροσβεστική, έτσι δεν είναι;

Γιώργος Αυτιάς: Σωστό. Τώρα, κ. Πρόεδρε, για να τελειώσει αυτό το παραμύθι, το προεκλογικό, θα φέρετε ένα νόμο ώστε όλα τα κόμματα να πηγαίνουν τα προεκλογικά τους προγράμματα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, θα το κάνω αμέσως. Γιατί πράγματι εδώ υπήρχε ένα ζήτημα, ότι τυπικά δεν υπήρχε αρμοδιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να κοστολογήσει το ίδιο τα προγράμματα, άσχετα αν εμείς αξιοποιήσαμε όλα τα δημόσια στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας για να κάνουμε την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Λοιπόν, θα ψηφίσουμε αμέσως ένα νόμο ο οποίος να καθιστά υποχρεωτική την κατάθεση -θα δούμε που- είτε στο Γενικό Λογιστήριο, είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος, είτε στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο της Βουλής, για να σταματήσει αυτή η φάμπρικα, επιτέλους. Στις επόμενες εκλογές θα πάμε με σαφές νομικό πλαίσιο, με τα κόμματα να είναι υποχρεωμένα να καταθέτουν τα προγράμματά τους. Προφανώς η όποια αρμόδια αρχή επιλέξουμε θα κάνει την ανεξάρτητη κοστολόγηση των προγραμμάτων.

Γιώργος Αυτιάς: Οι υπουργοί θα μείνουν στις θέσεις τους ή θα ανακατέψετε το…  Έχει δουλειά πολύ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε ακόμα 14 μέρες ακριβώς μέχρι τις εκλογές. 12 μέρες προεκλογικής εκστρατείας. Το μυαλό μου αυτή τη στιγμή είναι στις επόμενες περιοδείες μας, στο debate το οποίο θα γίνει.

Γιώργος Αυτιάς: Είστε έτοιμος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως είμαι έτοιμος, αλλά ξέρετε, εγώ δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο και κάθε διαδικασία θέλει την προετοιμασία της.

Γιώργος Αυτιάς: Μάλιστα. Όσοι ράβουν κοστουμάκια, τι τους προειδοποιείτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπάρχουν πολλοί γάμοι και βαφτίσια το καλοκαίρι, τα κοστούμια μπορεί να είναι πάντα χρήσιμα.

Γιώργος Αυτιάς: Να ρωτήσω κάτι. Είναι πολύ σαφές το μήνυμά σας. Το καθημερινό σας πρόγραμμα τώρα πώς είναι; Τι ώρα ξυπνάτε το πρωί για να τρέξετε στο Κιλκίς, από εδώ από εκεί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, είναι βαρύ το πρόγραμμα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Είναι πολλές ομιλίες, κλείνει η φωνή μερικές φορές, αλλά είναι, όπως σας είπα, πολύ δημιουργικό, μια πολύ αισιόδοξη προεκλογική εκστρατεία. Οπωσδήποτε μοιράζουμε τον χρόνο μας μεταξύ της Αττικής και της περιφέρειας, αλλά επειδή δεν παίρνω τίποτα δεδομένο, θέλω να πάω και να ευχαριστήσω και τον κόσμο γιατί μας στήριξε.

Γιώργος Αυτιάς: Το θέλετε να πηγαίνετε στον κόσμο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύριο θα πάω στα μέρη σας κοντά, θα πάω στα μικρά μας νησιά.

Γιώργος Αυτιάς: Πού θα πάτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πάω στους Αρκιούς, θα πάω στους Λειψούς, θα πάω στη Λέρο και θα πάω και στην Πάτμο.

Γιώργος Αυτιάς: Ε, πηγαίνετε και στη Σάμο, ένα βήμα είναι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πάω στα βόρεια Δωδεκάνησα. Τα Δωδεκάνησα μας έδωσαν ποσοστά τα οποία ήταν πρωτοφανή για τη Νέα Δημοκρατία. Άρα, επειδή δεν μου αρέσει να θεωρώ τίποτα δεδομένο, αισθάνομαι ότι έχω μια υποχρέωση να γυρίσω και να ξαναγυρίσω την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, βέβαια, μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι υπάρχει και λίγος χρόνος, διότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα, χωρίς να προεξοφλούμε το αποτέλεσμα, όπως σας είπα. Εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί, 27 Ιουνίου ορκίζεται η νέα κυβέρνηση…

Γιώργος Αυτιάς: Σωστό, την κα Μαρέβα πότε τη βλέπετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κα Μαρέβα έρχεται μαζί μου σε ορισμένες περιοδείες.

Γιώργος Αυτιάς: Έρχεται μαζί σας; Μάλιστα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, έχει όλη την καλή διάθεση να με ακολουθεί, όποτε η ίδια μπορεί και τα παιδιά μου έρχονται που και που, ξεκλέβουμε και λίγο χρόνο…

Γιώργος Αυτιάς: Κι εσάς ο πατέρας σας, σας έπαιρνε κοντά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεκλέβουμε και λίγο χρόνο -όπου μπορούμε- να αθλούμαστε λίγο. Το βράδυ που ήμουν στη Θεσσαλονίκη πήγα λίγο στις παρυφές του Χορτιάτη και έκανα λίγο ποδήλατο. Χρειάζεται ο αθλητισμός, όσο χρόνο έχουμε, δεν έχουμε και πολύ, αλλά χρειάζεται και αυτή η εκτόνωση.

Γιώργος Αυτιάς: Στο Άγιον Όρος πάει ο Άδωνις τελικά, έτσι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Άγιο Όρος δυστυχώς μας βρήκε ο κορονοϊός το σαββατοκύριακο που επρόκειτο να πάω, αλλά θα ξαναγίνει, θα γίνει αυτό το ταξίδι.

Γιώργος Αυτιάς: Κι ένα τελευταίο, έχετε μια ικανότητα, και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά εσείς βγάζετε ταλέντα. Και παρακολουθώ ότι πολλά στελέχη που σπρώξατε στην πολιτική, ας πούμε, βλέπω τον Γραμματέα, για παράδειγμα, ο οποίος τρέχει μέρα νύχτα, οι φωνές του προχθές ακουστήκαν μέχρι τη γέφυρα της Χαλκίδας με το θέμα που είχε προκύψει. Θα βγάλετε κι άλλα στελέχη ικανά να τραβήξουν μπρος, κ. Μητσοτάκη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξέρετε, το 2016, όταν με εμπιστεύθηκαν οι πολίτες και με εξέλεξαν Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κόντρα στα προγνωστικά, είχα δεσμευθεί ότι θα ανανεώσω τη Νέα Δημοκρατία και θα την ξανακάνω ένα ισχυρό κόμμα εξουσίας. Πιστεύω ότι αυτές τις δεσμεύσεις μου τις τήρησα και τις τηρώ. Όμως η ανανέωση είναι μία διαρκής διαδικασία και το μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχουμε σήμερα στην πολιτική είναι ακριβώς να βρίσκουμε νέα ταλέντα και να πείθουμε νέους ανθρώπους να αφήσουν ενδεχομένως την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και να ασχοληθούν με την πολιτική.

Τώρα έχουμε εκλέξει πολλούς νέους βουλευτές και αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Δεν συμβαίνει συχνά, ξέρετε, σε κόμματα τα οποία κερδίζουν και πάλι εκλογές. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και ο κάθε βουλευτής γνωρίζει ότι και στη μάχη του σταυρού πρέπει να ανταγωνιστεί πάντα νέους υποψηφίους, οι οποίοι θα ενδιαφέρονται και αυτοί προφανώς να εκλεγούν. Νομίζω ότι πολλά από τα στελέχη τα οποία έβαλα στην πολιτική ως εξωκοινοβουλευτικά στελέχη και τώρα έχουν εκλεγεί βουλευτές, έχουν ενσωματωθεί πλήρως σε αυτή τη νέα Νέα Δημοκρατία όπως την οραματίζομαι και προφανώς αυτή η διαδικασία της συνεχούς ανανέωσης του κόμματος δεν σταματά ποτέ.

Γιώργος Αυτιάς: Σας ευχαριστώ θερμά. Θερμά σας ευχαριστώ και για τις ειδήσεις για την κοινωνία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ.

Γιώργος Αυτιάς: Και να ξέρετε κάτι, ενδεχομένως κάποιες φορές η εκπομπή να είναι δυσάρεστη σε μερικούς Υπουργούς, αλλά τα μηνύματα φτάνουν σε σας και φτάνουν σε σας γιατί και παρακολουθείτε και παρεμβαίνετε και σας ευχαριστώ θερμά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, να πούμε μια μεγάλη αλήθεια. Εσείς έχετε μια υποχρέωση να αναδεικνύετε τα προβλήματα. Είδατε ότι εγώ δεν είπα ποτέ ότι μπορούμε να λύσουμε μαγικά όλα τα προβλήματα. Η δική μας η δουλειά πάντα είναι να προτεραιοποιούμε τα προβλήματα και να λέμε, «αν σε αυτό κάτι μπορεί να γίνει, θα γίνει», και «αν κάτι δεν μπορεί να γίνει, δεν θα γίνει». Δηλαδή εσείς τα θέτετε όλα τα ζητήματα και η δική μας δουλειά είναι η προτεραιοποίηση, πάντα με ένα αίσθημα δικαιοσύνης και πάντα πιο κοντά στους πιο αδύναμους.

Γιώργος Αυτιάς: Σας ευχαριστώ θερμά για τη σημερινή κουβέντα. Φίλες και φίλοι, έβγαλε πολλές ειδήσεις η σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Κρατήσαμε τα εθνικά θέματα, έριξε τη βόμβα για τα εθνικά. Έριξε τη βόμβα για τα κοινωνικά. Είπε αρκετά πράγματα τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα είναι κορυφαία. Θα σας πω, κάθε επιτυχία, όπως λέω σε κάθε πολιτικό αρχηγό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πάνω απ’ όλα να τονίσω, όπως σε κάθε εκλογή, πάνω απ’ όλα η συμμετοχή. Όσο περισσότεροι συμμετέχουν, τόσο πιο δυνατή είναι η Δημοκρατία μας. Και βέβαια, καλοκαιράκι είναι, αλλά μπορούμε και για μπάνιο να πάμε, και να ψηφίσουμε.

Γιώργος Αυτιάς: Να είστε καλά, σας ευχαριστώ θερμά.

Πηγή: skai.gr