Ορκίστηκε ενώπιον της Βουλής η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το παρασκήνιο

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Με πανηγυρικό τρόπο αλλά σε ρυθμό μέτρων πρόληψης έναντι του κορωνοϊού, για ουσιαστικούς αλλά και συμβολικούς λόγους εκπομπής μηνύματος αυτοπροστασίας, ορκίστηκε ενώπιον της Βουλής νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα στη χώρα μας και ανάγεται στην 13η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Νέα έθιμα με μόλις 120 αντί 1.000 προσκεκλημένων η τελετή στην Ολομέλεια

Ενδεικτικό των νέων εθίμων που επιβάλλει ο κορωνοϊός, είναι το γεγονός ότι έναντι των 1.000 παραδοσιακά προσκεκλημένων στην αίθουσα της Ολομέλειας παρίστατο σήμερα μόλις 120, δίνοντας την αίσθηση μίας κεκλεισμένων των θυρών διαδικασίας.  

Συγκεκριμένα στην τελετή παρέστησαν το Προεδρείο της Βουλής και μόλις 48 πολιτικά πρόσωπα. Ο Πρωθυπουργός και 12 μέλη της κυβέρνησης με ορισμένους Υπουργούς μάλιστα - όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Νότης Μηταράκης - να κάθονται στα βουλευτικά έδρανα με στόχο την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.

Από τα κόμματα παρόντες ήταν μόνον οι αρχηγοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, οι οποίοι κάθονταν στα βουλευτικά έδρανα με μία έως δύο καρέκλες απόσταση. Το διπλωματικό σώμα εκπροσωπήθηκε αυτή τη φόρα μόνο από τον πρύτανή του, ενώ μικρές ήταν οι αντιπροσωπείες του στρατιωτικού και δικαστικού σώματος, όπως ολιγομελής ήταν και η συνοδεία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Σχεδόν άδεια ήταν τα θεωρεία, καθώς από εκεί την τελετή παρακολούθησαν ελάχιστοι οικείοι της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, παραταγμένοι αραιά καθώς και εξαιρετικά περιορισμένος αριθμός δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ.

Με νεύματα ευγενείας  έναντι χειραψίας η υποδοχή της Κ. Σακελλαροπούλου

Στο πλαίσιο των υγειονομικών μέτρων προστασίας, χωρίς χειραψίες ήταν η καθιερωμένη υποδοχή της κ. Σακελλαροπούλου από τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρωθυπουργό. Όταν η ίδια αφίχθη στο Κοινοβούλιο στις 11.36 το πρωί, υπό την απόδοση τιμών από μεικτό στρατιωτικό άγημα και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από την μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων, αποφεύχθηκαν συνειδητά οι χειραψίες και επελέγησαν τα νεύματα ευγενείας.

Την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε στις 11.10, ο α' Αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ανέγνωσε την προσφώνηση και την αντιφώνηση του Κώστα Τασούλα και της Κατερίνας Σακελλαροπούλου κατά την επίδοση στην ίδια του επίσημου αποτελέσματος της ψηφοφορίας της Βουλής για την ανάδειξή της στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με ευρεία πλειοψηφία 261 ψήφων από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής.

Στις 11.40 το πρωί ξεκίνησε το τελετουργικό της ορκωμοσίας της Προέδρου της Δημοκρατίας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερωνύμου και των μελών της Ιεράς Συνόδου.

Ορκίστηκε να τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους

Στις 11.45 η Κατερίνα Σακελλαροπούλου όντας στην έδρα, με το χέρι της στο Ευαγγέλιο, αναφώνησε τον κατά το Σύνταγμα προβλεπόμενο θρησκευτικό όρκο, που έχει ως εξής: «Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού».

«Άξια» φώναξαν με μία φωνή οι παριστάμενοι στην αίθουσα της Ολομέλειας, χειροκροτώντας θερμά τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και κατόπιν υπεγράφη από την ίδια, τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, το Πρωτόκολλο Ορκωμοσίας.

Μετά το πέρας της τελετής, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετέβη στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για την κατάθεση στεφάνου ενώ αυτή την ώρα μεταβείναι στο Προεδρικό Μέγαρο για την ανάληψη των καθηκόντων της, αφού προηγηθεί η καθιερωμένη παράδοση – παραλαβή από τον σημερινό Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο.

Μήνυμα αισιοδοξίας

Πέραν του ηχηρού μηνύματος της συμμόρφωσης με τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άδραξε την ευκαιρία να εκπέμψει και μήνυμα αισιοδοξίας, δηλώνοντας παράλληλα την πίστη του στη νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η αισιοδοξία πάντως είναι γένους θηλυκού», σχολίασε χαρακτηριστικά κατά την ολιγόλεπτη παραμονή στο σαλόνι του Προέδρου της Βουλής μετά την ορκωμοσία.  

«Βεβαίως και εκπέμπεται σήμερα εντόνως», απάντησε στο ίδιο μήκος κύματος ο Κώστας Τασούλας.

Το παρασκήνιο: Οι χειραψίες που δεν έγιναν πίσω από τις κάμερες  & άλλα ενσταντανέ

Στα ενδιαφέροντα που κατεγράφησαν στο παρασκήνιο, αναφορικά με τις αλλαγές που έχει επιφέρει στη ζωή μας ο κορωνοϊός ως προς τα μέτρα αυτοπροστασίας, εντάσσονται οι χειραψίες που παρολίγο να γίνουν ασυναίσθητα και τελικά έμειναν στον αέρα.

Χαρακτηριστικά ενσταντανέ αποτελούν ο «ξεχασιάρης» Αντιπρόεδρος, Νικήτας Κακλαμάνης, που όντας έξω από την Ολομέλεια και βλέποντας τον Πρωθυπουργό άπλωσε ασυναίσθητα το χέρι του προκαλώντας την άμεση αντίδραση του κ. Μητσοτάκη να κάνει βήματα προς τα πίσω, καθώς και η περίπτωση του έτερου Αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου που υποδεχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επέλεξε τον χαιρετισμό δια μπουνιάς έναντι χειραψίας. 

Εντός της Ολομέλειας, σε αυτά που δεν κατέγραψε ο φωτογραφικός και τηλεοπτικός φακός, συμπεριλαμβάνεται ο βήχας του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, που προκάλεσε την άμεση διευκρίνισή του ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και το σχόλιο του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, να θυμάται να βήχει πάνω στον αγκώνα του για την αποφυγή διασποράς σταγονιδίων.

Ξεχώρισε επίσης το «πηγαδάκι» του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο του ΣτΕ, Αθανάσιο Ράντο.