Κλείσιμο

Μητσοτάκης στην έναρξη εργασιών του Πάτρα - Πύργος: Παίρνουν μπροστά οι μηχανές - Το είπαμε και το κάνουμε πράξη

Στην Αμαλιάδα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, εκφράζοντας με την παρουσία του την σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην έναρξη των έργων για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα - Πύργος.

Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ηλεία και την Αχαΐα, για ολόκληρη της Πελοπόννησο γιατί ύστερα από πολλά χρόνια καθυστερήσεων και υποσχέσεων που έμειναν στα λόγια, παίρνουν μπροστά οι μηχανές για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος, ανέφερε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του.

Συμπλήρωσε ότι δυστυχώς οι κάτοικοι έχουν πληρώσει φόρο αίματος για το γεγονός ότι ο δρόμος αυτός καθυστέρησε πάρα πολύ να ολοκληρωθεί.

«Όταν ήρθαμε στα πράγματα το 2019 αντιμετωπίσαμε μεγάλες εκκρεμότητες σε υποδομές της χώρας και γω ο ίδιος είχα αναλάβει προσωπική δέσμευση ότι το συγκεκριμένο έργο θα δρομολογηθεί και θα ολοκληρωθεί» είπε και συνέχισε λέγοντας:

«Ήταν το πιο σύνθετο έργο λόγω των τραγικών αστοχιών του παρελθόντος. Με επιμονή και πολλή δουλειά καταφέραμε και πείσαμε τις υπηρεσίες της Κομισιόν ότι έπρεπε να προχωρήσει και να συγχρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.

Δεν ήταν απλό το στοίχημα. Κατανάλωσα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για να πείσω την Κομισιόν να κάνει το σωστό» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το κύριο σκέλος του αυτοκινητόδρομου θα παραδοθεί στο τέλος του 2024 και θα παραδοθεί πλήρως στα μέσα του 2025. 

Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στον παραχωρησιούχο, συμπλήρωσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι θα υπάρχει στενή παρακολούθηση από το υπουργείο και την περιφέρεια, ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

«Θα υπάρχει ένας υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει την Πάτρα με τον Πύργο και θα υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας ο δρόμος αυτός σε σύγχρονη μορφή να φτάσει μέχρι την Ολυμπία. Ένας τόπος μοναδικός, τόσο ταυτισμένος με την ιστορία ολόκληρης της πατρίδας μας. Αξίζει να έχει την πρόσβαση που του αναλογεί. Και αυτό το έργο θα γίνει πραγματικότητα από αυτή την κυβέρνηση. Προχωράμε και σε μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις βελτιώνοντας την οδική ασφάλεια στον παλιό δρόμο» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Για μένα η σημαντικότερη πτυχή έχει να κάνει με την οδική ασφάλεια. Οι κλειστοί αυτοκινητόδρομοι είναι ασφαλείς. Σημαντικότατη συμβολή και στην οδική ασφάλεια. Θα θρηνήσουμε πολύ λιγόγερα θύματα όταν ολοκληρωθεί ο δρόμος αυτός. Αποτελεί ένα μέρος ενός μεγάλου αναπτυξιακού προγράμματος υποδομών. Αναλάβαμε τη δέσμευση για μια σειρα από σημαντικά οδικά έργα τα οποία είχαν κολλήσει. Όλα δρομολογούνται και προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα. Αναφέρω τον Ε65 και τον ΒΟΑΚ, όπου οι πρώτες μπουλντόζες θα μπουν εντός του 2022, είπε μεταξύ άλλων.

Ξέρω ότι η χώρα αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλες δυσκολίες ως αποτέλεσμα διεθνούς κρίσης, της ρωσικής εισβολής στην ουκρανία, και έχει οδηγήσει σε πληθωριστικές τάσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κάποια στιγμή θα τελειώσει. Ο δρόμος αυτός θα μείνει. Το είπαμε και το κάνουμε πράξη, υπογράμμισε.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα μειώσει κατά 40 λεπτά το ταξίδι Πάτρα - Πύργος. Πρόκειται για έναν δρόμο με δυο λωρίδες και ΛΕΑ, ανά κατεύθυνση, με διαχωριστική νησίδα, 8 κόμβους, 64 διαβάσεις και 15 γέφυρες. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ένα πρώτο κομμάτι του έργου θα είναι έτοιμο έως το τέλος του 2023, ενώ μέσα στο 2024 θα παραδοθούν τα πρώτα 56 χλμ.

Στα 75 χιλιόμετρα του τμήματος Πάτρα - Πύργος, η Ολυμπία Οδός μεγαλώνει και θα φτάνει σε απόσταση αναπνοής από την Αρχαία Ολυμπία, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η απόσταση από την Ελευσίνα μέχρι τον Πύργο θα γίνεται σε 2 ώρες και 40 λεπτά αντί για 3 ώρες που χρειάζονται σήμερα.

Το νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου στα πρώτα 13 χιλιόμετρα θα κατασκευαστεί με διαπλάτυνση της υφιστάμενης Εθνικής Οδού, ενώ στα υπόλοιπα 61,8 χιλιόμετρα θα κατασκευασθεί σε νέα χάραξη.

Παρακολουθήστε ζωντανά την εκδήλωση και την ομιλία του πρωθυπουργού για την έναρξη των εργασιών του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος. 

Πηγή: skai.gr