Κλείσιμο

Οικονόμου για τουρκικές προκλήσεις: Η χώρα είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Η χώρα μας δεν απειλείται, δεν ετεροπροσδιορίζεται για κανένα ζήτημα, πολύ περισσότερο στα εθνικά μας θέματα, υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κληθείς να σχολιάσει στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την Ελλάδα, όπως των Ακάρ και Καλίν, απάντησε πως η ελληνική κυβέρνηση πολιτεύεται με βάση το διεθνές δίκαιο και με άξονα τα εθνικά συμφέροντα.

«Με αυτοπεποίθηση, είναι μια ισχυρή χώρα που επιδιώκει τη σταθερότητα και είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Η χώρα μας δεν απειλείται, δεν ετεροπροσδιορίζεται για κανένα ζήτημα, πολύ περισσότερο στα εθνικά μας θέματα», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Ερωτηθείς για τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου στη σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως πρόκειται για γεγονότα τα οποία βιώνουν οι Έλληνες και πολιτικές που είχαν αποτέλεσμα στη ζωή όλων εν μέσω ιδιαίτερα δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος.

Για τον κ. Χειμάρα ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως η παραίτησή του και οι εξηγήσεις του όλο το προηγούμενο διάστημα καλύπτουν συνολικά το θέμα. «Ας αναλογιστούν αυτοί που κουνούν το δάκτυλο ποια ήταν η δική τους αντίδραση σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, όταν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ίδια ζητήματα. Αναφέρομαι στις περιπτώσεις της κας Γεροβασίλη και του κ. Φλαμπουράρη. Ποια ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όχι για βουλευτές αλλά για υπουργούς του; Απολύτως καμία. Αναδεικνύεται η υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλα τα θέματα, πολύ περισσότερα σε αυτά που έχουν νομική και ηθική διάσταση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς γιατί δεν διαγράφηκε ο κ. Χειμάρας όπως συνέβη με τον κ. Πάτση, απάντησε ότι ο κ. Πάτσης αρνήθηκε να παραιτηθεί και διαγράφηκε.

«Όχι», απάντησε ο κ. Οικονόμου σε ερώτηση αν ο κ. Χειμάρας επικοινώνησε με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ για το αν θα είναι ή όχι υποψήφιος, είπε ότι τα ψηφοδέλτια η συζήτηση είναι σε εξέλιξη, δεν έχουν ολοκληρωθεί και εξετάζεται αν υπάρχουν κωλύματα ή ασυμβίβαστα όπως το Σύνταγμα επιβάλει.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εξετάζει νομοθετική ρύθμιση για να μην συμμετάσχουν στις εκλογές καταδικασμένα πρόσωπα της Χρυσής Αυγής, απάντησε πως δεν υπάρχει κάτι νεότερο σε αυτή την κατεύθυνση. «Προτεραιότητα της κυβέρνησης και της ΝΔ είναι η εκλογική και πολιτική αποδοκιμασία των φασιστικών και ακραίων πολιτικών αντιλήψεων. Έχουμε εμπιστοσύνη στην κοινωνία ότι θα επιλέξει εκπροσώπους εντός του δημοκρατικού τόξου», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει αντικαταστάτης του στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου όταν έρθει η ώρα των εκλογών, ο κ. Οικονόμου αρχικά ευχήθηκε περαστικά στην Πόπη Τσαπανίδου και είπε «να έχουμε μια γόνιμη, ουσιαστική αντιπαράθεση».

Και πρόσθεσε: «Αυτή την ερώτηση να την απευθύνετε στον πρωθυπουργό. Εγώ θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου και μέχρι τη στιγμή που δεν θα έχω περιορισμούς θα συναντιόμαστε και θα απαντώ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε επίσης αν η κυβέρνηση συναρτά τις εκλογές στην Ελλάδα με τις εκλογές στην Τουρκία. «Η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται και δεν ετεροπροσδιορίζεται για τη στάση και τις επιλογές της. Για τις εκλογές αναδεικνύεται αυτό που λέγαμε από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Οι εκλογές θα γίνουν όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετιάς. Αποτελούσε δέσμευση του πρωθυπουργού σε πείσμα όσων ανακάλυπταν σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς και είναι απόλυτα συνεπής. Οι εκλογές θα γίνουν με την ολοκλήρωση της τετραετίας, όσο πιο κοντά στη λήξη της. Νομίζω από την άνοιξη και μετά και θα είναι εκλογές δύο φάσεων», πρόσθεσε.

Για τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι άνθρωποι του Μαξίμου επικοινώνησαν με την διοίκηση των παρόχων τηλεπικοινωνιών και ζήτησαν να μη διευκολύνουν τον έλεγχο από ομάδα της ΑΔΑΕ απάντησε πως δεν έχουν γίνει ποτέ τέτοιου είδους υποδείξεις ή εκκλήσεις και ούτε θα μπορούσαν να έχουν γίνει. Είπε επίσης ότι το Σύνταγμα περιγράφει το ρόλο όλων των οργάνων της Πολιτείας και θέση της κυβέρνησης είναι ότι ανεξάρτητες αρχές λειτουργούν εντός του ρόλου τους.

Ερωτηθείς για το θέμα των παρακολουθήσεων είπε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι παραπάνω από τις δημόσιες τοποθετήσεις και ανακοινώσεις που έγιναν την παραμονή των Χριστουγέννων.

Για το θέμα των φαρμάκων και αν είναι λύση η αύξηση της τιμής τους, είπε ότι το ζήτημα είναι παγκόσμιο και όλες οι ενδείξεις δείχνουν και ελπίζουμε να είναι παροδικό. Σημείωσε πως δεν συνδέεται μόνο με τις τιμές των φαρμάκων και οφείλεται κυρίως στην έξαρση των ιώσεων και στην έλλειψη πρώτων υλών. Συντονισμένα, είπε, σε επίπεδο ΕΕ και προσαρμόζοντας κινήσεις εδώ με περισσότερα γενόσημα, με συνταγογράφηση γενόσημων και με ενημέρωση των πολιτών για σωστή χρήση, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το δύσκολο πρόβλημα. Υπενθύμισε επίσης ότι έχουμε απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών από τον περασμένο Νοέμβριο και ότι η κυβέρνηση επεσήμανε το θέμα νωρίς. «Είναι σημαντικό να μην καλλιεργούμε τον πανικό, ούτε να σπεκουλάρουμε σε ένα ζήτημα δημόσιας υγείας επιδιώκοντας αντιπολιτευτικά κέρδη. Η κυβέρνηση με ψυχραιμία θα το αντιμετωπίσει και αυτό», συμπλήρωσε.

Τέλος μετά από ερώτηση για τα γλυπτά του Παρθενώνα είπε ότι είναι διαρκής επιδίωξή μας η επανένωσή τους και ότι η κυβέρνηση με επαγγελματισμό και πλήρη σεβασμό σε όλες τις παραμέτρους θα συνεχίσει να επιδιώκει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πηγή: skai.gr