Οικονόμου: Η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση

Το briefing των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου.

Στην ομιλία του στον ΟΗΕ ο πρωθυπουργός ανέδειξε τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας και έδωσε απαντήσεις στις τουρκικές προκλήσεις με τεκμήρια, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συνακτών, κάνοντας εκτενή αναφορά σε όσα είπε την Παρασκευή το βράδυ από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ο έλληνας πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν αναλώθηκε σε αδιέξοδες αντιπαραθέσεις και πως η Ελλάδα πλέον είναι μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων.

Συμπλήρωσε ότι ο Κ.Μητσοτάκης ανέδειξε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, η οποία χρησιμοποιεί γλώσσα επιτιθέμενου, εγείρει ανυπόστατες διεκδικήσεις, απειλεί την Ελλάδα, αμφισβητεί την κυριαρχία ακόμη και σε μεγάλα νησιά όπως η Χίος και η Ρόδος, κλιμακώνει την επιθετική ρητορική της, ενώ είναι πολλαπλές οι παραβιάσεις σε θάλασσα και αέρα.

Τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την ειρήνη και την σταθερότητα, υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι αβάσιμες και απαράδεκτες.

Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν τα εύκολα ψέμματα και τον ασύστολο λαϊκισμό. «Ζήσαμε την την εμπειρία και δεν πρόκειται η χώρα να ξαναπέσει στην αστάθεια των μαθητευόμενων μάγων» είπε ο κ. Οικονόμου, ενώ απάντησε σε όσα καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια και την υγεία, με αφορμή την έλλειψη αναισθησιολόγων στο Παίδων «Αγία Σοφία».

Όσον αφορά το ενεργειακό, ο κ. Οικονόμου ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, να ψεύδεται και να υπόσχεται δράσεις που ήδη εφαρμόζονται. Επιμένει μάλιστα να επαναλαμβάνει τα ίδια ψέματα ακόμα και όταν διαψεύδονται από τα επίσημα στοιχεία, τις εκθέσεις ευρωπαϊκών ινστιτούτων, την ίδια την πραγματικότητα. Ανάμεσα στ' άλλα -όπως είπε- επιμένει σε πέντε ψέματα σε ό,τι αφορά την ενέργεια:

Ψέμα πρώτον: Ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας ότι υπάρχει το 2022 διπλασιασμός στις αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Η αλήθεια είναι ότι παρά την μεγάλη ενεργειακή κρίση, που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, οι αποκοπές ρεύματος είναι σήμερα λιγότερες από ό,τι την περίοδο της κυβέρνησής του που δεν είχαμε ενεργειακή κρίση Το 2018 υποβλήθηκαν 522.096 αιτήματα αποκοπών. Το 2019 υποβλήθηκαν 399.357. Το 2020 υποβλήθηκαν 459.965. Το 2021 υποβλήθηκαν 405.516. Μέχρι στιγμής το 2022 τα αντίστοιχα αιτήματα είναι στις 275.494.

Ψέμα δεύτερο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση ανέχεται και επιδοτεί την αισχροκέρδεια.

Η αλήθεια είναι και πάλι διαφορετική. Η κυβέρνηση: -Επέβαλε -πρώτη σε όλη την ΕΕ και μόνη σε τέτοια έκταση- έκτακτη εισφορά 90% στα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30η Ιουνίου 2022.

-Έθεσε σε εφαρμογή μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που έχει αποδώσει στους 2,5 μήνες κατά τους οποίους εφαρμόζεται πάνω από 2,5 δισ. ευρώ τα οποία και διαθέτουμε για τη στήριξη των καταναλωτών.

-Επέβαλε, με νομοθετικές πρωτοβουλίες, πλαφόν 5 ευρώ στα πάγια τέλη των λογαριασμών ρεύματος, υποχρέωση των παραγωγών να ανακοινώνουν τις τιμές που θα ισχύσουν για το επόμενο διάστημα, αλλά και δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν πάροχο χωρίς πέναλτι.

-Επιβάλλει τέλος 10 ευρώ ανά θερμική mwh στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ψέμα τρίτο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα υστερεί έναντι των ευρωπαϊκών χωρών σ΄ ό,τι αφορά τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ενεργειακές ανατιμήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται διαρκώς στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel είναι δεύτερη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ καθώς έχει διαθέσει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβεια το 3,72% του ΑΕΠ της.

Ψέμα τέταρτο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι Ελλάδα έχει την ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη.

Η αλήθεια είναι ότι τον Αύγουστο η Ελλάδα ήταν η τρίτη φθηνότερη χώρα σε τιμές λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια για τα νοικοκυριά. Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα από πολλούς άλλους Ευρωπαίους, μεταξύ των οποίων και οι Ίβηρες, τα μοντέλα των οποίων εκθειάζει συνήθως ο κ. Τσίπρας.

Ψέμα πέμπτο: σε σχέση με τις κρατικοποιήσεις εταιρειών ενέργειας. Η Uniper έχει συσσωρεύσει 8,5 δισεκ ευρώ σε απώλειες που σχετίζονται με τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την αύξηση των τιμών. Η εταιρεία αυτή είχε ήδη λάβει πακέτα στήριξης από τη γερμανική κυβέρνηση τα οποία είχε εξαντλήσει και ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ο λόγος που κρατικοποιήθηκε ήταν για να μην καταρρεύσει και παρασύρει μαζί της ολόκληρη την αγορά. Είναι αυτό παρόμοια συνθήκη με την κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕΗ σήμερα; Καταρρέει αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ και χρειάζεται κάποιου είδους κρατικού bailout;

Αναφέρθηκε ακολούθως και στην περίπτωση της ρωσικής Rosneft.

Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε στο θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσίπρας ξεχνά ότι η κυβέρνησή του παρέδωσε το 2019 λίστα αναμονής 2.853 χειρουργείων. Κι αυτό χωρίς να έχει μεσολαβήσει τότε πανδημία.

Είπε ότι «η κυβέρνηση για να λύσει το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα έχει αποφασίσει:

-Προκήρυξη θέσεων του Αγία Σοφία για αναισθησιολόγους και λοιπές απαραίτητες θέσεις κατά προτεραιότητα

-Ενίσχυση του νοσοκομείου με μετακίνηση αναισθησιολόγων μέχρι την ολοκλήρωση της προκήρυξης ώστε να λειτουργήσει άλλη μία θέση χειρουργείου

- Σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία επανασχεδιασμό του προγραμματισμού για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των χειρουργείων.

  • Συμπληρώνονται 33 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από τους δολοφόνους της 17Ν
  • Τουρκία συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Είδαμε τις δηλώσεις Καλίν, δεν υπάρχει ορατότητα προς την κατεύθυνση της συνάντησης στην Πράγα.
  • Ιταλικές εκλογές: Σε κάθε κράτος οι πολίτες αποφασίζουν, οι επιλογές κρίνονται από τα αποτελέσματα που παράγουν. Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι οι λύσεις δεν είναι πάντα εύκολες, θα περιμένουμε και θα δούμε.
  • Φοβάστε θερμό επεισόδιο;: Πάντα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση επ' οφελεία των εθνικών συμφερόντων
  • Ανησυχείτε για άνοδο ακρδεξιάς: Έχουμε εμπειρία πόσο χρήσιμη είναθ σταθερότητα και και αναγκαία μια πολιτική που πανατά σοτν ανήσχο κόσμο που έχει αγνωίες και προσδοκίες
  • «Μαξιλάρι»: Όλα τα χρήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της κοινωνίας τα τελευταία χρόνια είναι πολύ παραπάνω από αυτά που λέμε. Αντέχουμε παρά τις τεράστιες δυσκολίες
  • Αν παρευρεθεί Ερντογάν στην Πράγα θα γίνει συνάντηση με Μητσοτάκη;: Το πλαίσιο το έχει θέσει με σαφήνεια ο πρωθυπουργός, δεν υπάρχει κάτι νεώτερο, εδώ είμαστε αν υπάρξει κατι νεώτερο να το συζητήσουμε. 
  • Υπάρχει ενδεχόμενο κλιμάκωσης στο πεδίο με Τουρκία: Αποδομούμε την επιχειρημαοτλογία της Τουρκίας, ενισχύουμε αποτρεπιτκή ισχύ και να προβάλουμε παντού ντην ανάγκη να επικρατήσει στην περιοχή κλίμα σταθερόττηας.
  • Ο πόλεμος στην Ουκρανία εχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην Ευρώπη, στους λαούς μας στις κοινωνίες
Πηγή: skai.gr