Οικονόμου για Τουρκία: Δεν εμπλεκόμαστε σε λεκτικούς διαξιφισμούς - Απαιτούμε σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου από όλους

«Η Ελλάδα δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε λεκτικούς διαξιφισμούς με την Τουρκία, που είναι αντιαπαραγωγικοί» τόνισε ο κ. Οικονόμου και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα για την τουρκική επιθετικότητα και λαμβάνει στήριξη από παντού.

Η Ελλάδα σέβεται το διεθνές δίκαιο απόλυτα και απαιτεί το ίδιο να κάνουν και οι γείτονές της, όπως και η διεθνής κοινότητα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Τα δικαιώματα της χώρας μας είναι αδιαμφισβήτητα και τα δίκαιά μας δεν πλήττονται από μυθεύματα, σημείωσε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν στηρίζει την τουρκική επιθετικότητα. Η Ελλάδα είναι μια δύναμη ασφάλειας και δικαίου στη Μεσόγειο, που συμβάλλει στην εμπέδωση της σταθερότηττας στην περιοχή».

«Η Ελλάδα δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε λεκτικούς διαξιφισμούς με την Τουρκία, που είναι αντιπαραγωγικοί» τόνισε ο κ. Οικονόμου και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα για την τουρκική επιθετικότητα και λαμβάνει στήριξη από παντού.

«Δεν πανικοβαλλόμαστε, αλλά και δεν εφησυχάζουμε» είπε και σημείωσε: «Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του».

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στον διορισμό 8.586 εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες φέτος το καλοκαίρι. Το σύνολο των διορισμών, είπε, φτάνει 24.786 τα τελευταία 2 χρόνια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο αναβαθμισμένος ρόλος της χώρας αναγνωρίστηκε και από την σύνοδο της Θεσσαλονίκης. Απόδειξη, όπως είπε, ότι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση 11 από τα 12 μέλη της διαδικασίας, ενώ συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, ενώ παρευρέθηκε σε δείπνο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, έπειτα από προσωπική πρόσκληση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

  • Για δηλώσεις Στόλτενμπεργκ: Γνωστή η στάση του ΝΑΤΟ και ειδικά του γενικού γραμματέα. Εμείς γνωστοποιούμε τις θέσεις μας και βλέπουμε ομόθυμη καταδίκη σε όλα τα επίπεδα. Βλέπουμε την αποδοχή των ελληνικών θέσεων, επειδή εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.
  • Η ελληνική εξωτερική πολιτική βασίζεται σε αρχές, ενισχύσαμε το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας, η διπλωματία αποδομεί τα τουρκικά μυθεύματα, το κάνουμε με συνέπεια όπου και όποτε χρειάζεται.
  • Το επόμενο διάστημα οι ανακοινώσεις για την ακρίβεια στα καύσιμα. Σκεφτόμαστε και ενεργούμε για το συμφέρον της κοινωνίας με βάση τις αντοχές της οικονομίας.
  • Για αγροτικές ενισχύσεις: Ο πρωθυπουργός ενεργοποιεί ιστορικά δικαιώματα για την καταβολή αγροτικών ενισχύσεων από αγροτεμάχια που ανήκαν στην οικογένειά του και πέρασαν στον ίδιο. Έτσι λειτουργεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική στην χώρα μας, το ξέρουν όσοι ασχολούνται.
  • Διαρκής η ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας για τις παραβιάσεις από την Τουρκία. Έχει αποδώσει καρπούς αυτή η πολιτική

Πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην έκρηξη των τιμών ενέργειας και την ανάγκη περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος.

«Πέρα από το Εθνικό Πρόγραμμα για τη  στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή και πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας από τα νοικοκυριά και το Δημόσιο. Το πρόγραμμα για το Δημόσιο, το οποίο καταρτίστηκε από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Οικονομικών, περιλαμβάνει μέτρα άμεσης, αλλά και μεσοπρόθεσμης απόδοσης.

Το πρώτο σκέλος -τα μέτρα άμεσης απόδοσης- αναπτύσσεται σε τρεις άξονες:

Πρώτον: Δημιουργείται ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου.

Δεύτερον: Προωθούνται άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα, αλλά και μέσο – μακροπρόθεσμα μέτρα, με στόχο τη μείωση της τελικής ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στον δημόσιο τομέα σε ποσοστό τουλάχιστον 30% μέχρι το 2030.

Τρίτον: Θεσπίζονται κίνητρα στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης. Τα μέτρα άμεσης απόδοσης προβλέπουν μεταξύ άλλων: 
                              
-Συντήρηση των κλιματιστικών, των καυστήρων και των κεντρικών μονάδων στα κτίρια του Δημοσίου και  ρύθμιση των θερμοκρασιών λειτουργίας για την πιο ορθολογική  τους χρήση.

-Εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού όπως στον οδοφωτισμό, αλλά και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

-Απενεργοποίηση ψύξης - θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

-Κλείσιμο λειτουργίας προσωπικών υπολογιστών, φωτισμού, συσκευών μετά  το ωράριο εργασίας και γενικότερα σε χώρους και ώρες που δεν χρησιμοποιούνται.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας σε μόνιμη βάση η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το φιλόδοξο πρόγραμμα  «ΗΛΕΚΤΡΑ» για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του δημόσιου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι τα κτίρια αφενός να ενταχθούν κατ’ ελάχιστον, κατόπιν παρεμβάσεων, στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Β, και αφετέρου να επιτύχουν εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των εκπομπών CO2, τουλάχιστον, κατά 30%. 

Σημειώνεται ότι η μείωση της ετήσιας δαπάνης για ηλεκτρικό ρεύμα μετά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα ανέλθει στα 96 εκατ. ευρώ. 

Το Δημόσιο οφείλει να ηγηθεί στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας, για λόγους πρακτικούς και ηθικούς και οι παρεμβάσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση οδηγούν.

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά καταρτίστηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  και μπαίνει σε εφαρμογή, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το πρόγραμμα «Αντικατάστασης και Ανακύκλωσης Ενεργοβόρων Ηλεκτρικών Συσκευών». Αφορά στην επιδότηση νοικοκυριών για την αντικατάσταση και ανακύκλωση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών -καθώς οι συσκευές αυτές δημιουργούν τα μεγαλύτερα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας- και έχει συνολικό προϋπολογισμό  περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές, θα υπάρξει σημαντική  εξοικονόμηση ενέργειας και οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς του  ρεύματος από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο.

Πρόκειται για ένα μέτρο ανάσα τόσο για την κοινωνία όσο και τις επιχειρήσεις, με πολλαπλά οφέλη σε κάθε επίπεδο και τεράστια προστιθέμενη αξία».

Πηγή: skai.gr