Οικονόμου για ακρίβεια: Αν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκά μέτρα, θα υπάρξουν εθνικά

Οι ευρωπαϊκές δράσεις για την στήριξη απέναντι στην ακρίβεια δεν πρέπει να αργήσουν, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά το σημερινό briefing, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για την στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Εφόσον δεν υπάρξουν ευρωπαϊκά μέτρα, θα υπάρξουν εθνικά, είπε.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» που ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια και στάθηκε ιδιαίτερα στην ρύθμιση για την φτηνή στέγη, λέγοντας ότι ο ΟΑΕΔ μπορεί να γίνει μοχλός προς αυτή την κατεύθυνση.

Επανέλαβε ότι στην Ελλάδα το 37% του πληθυσμού δίνει πάνω από 40% του εισοδήματος του για στέγαση. «Το στεγαστικό είναι μεγάλο πρόβλημα, είναι βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και γι' αυτό παρεμβαίνουμε έγκαιρα» είπε και συμπλήρωσε ότι το συνολικό κυβερνητικό πρόγραμμα θα ξεδιπλωθεί σε λίγο καιρό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντίδραση προσωποποιημένη, είπε ο κ. Οικονόμου σχολιάζοντας την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στο νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι από αύριο αναστέλλεται το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60, το Πάσχα θα γιορταστεί με τα μέτρα που ισχύουν τώρα με την σύσταση για χρήση μάσκας, όπου υπάρχει συνωστισμός και πως όλες οι τελετές που είχαμε στερηθεί θα επανέλθουν χωρίς περιορισμούς.

Σημείωσε ακόμη ότι από την 1η Μαΐου αίρεται η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης, αίρεται η υποχρέωση χρήσης μάσκας για κλειστούς χώρους με εξαιρέσεις που θα ανακοινωθούν.

Επίσης, καταργούνται τα σελφ τεστ στα σχολεία, οι μαθητές θα επιστρέψουν μετά το Πάσχα χωρίς τεστ, ενώ για τους ανεμβολίαστους  πολίτες μένει η υποχρέωση ενός σελφ τεστ για τους χώρους εργασίας.

Επίσης, από 1η Μαΐου επανέρχεται η λειτουργία στο 100% για όλους τους χώρους

Ερωτήσεις δημοσιογράφων

  • Φτηνή στέγη: Με πολιτικές απαντάμε στα προβλήματα της κοινωνίας, δίνουμε εφαρμόσιμες απαντήσεις για την στέγαση, κυρίως για τα νεά παιδιά που θέλουν να κάνουν οικογένεια. Πιστεύουμε ότι είναι ένα πολύ καλά προετοιμασμένο νομοσχέδιο
  • Δεν έχει αλλάξει τίποτα στην στάση της Ελλάδας απέναντι στις προκλητικές και παράνομες κινήσεις της Τουρκίας
  • Λογαριασμούς ρεύματος: Στηριζουμε την κοινωνία για να μετριάσουμε τις συνέπειες κι όπως είπα παράλληλα με ευρωπαϊκή απάντηση, επεξεργαζόμαστε και δικό μας εθνικό σχέδιο.
  • Αύξηση κατώτατου μισθού: Πλησιάζουμε προς την 1η Μαΐου, θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις
  • Κάτω από μέσο όρο η τιμή μεγαβατώρας στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη. Στηρίζουμε σταθερά την κοινωνία από τον Σεπτέμβριο.
  • Αποφασίζονται με σωφροσύνη και σύνεση τα μέτρα. Αναμενουμε ευρωπαϊκή δράση, αν αυτό δεν γίνει, θα εφαρμοστεί το εθνικό σχέδιο.
  • Όταν είμαστε έτοιμοι, όταν μετρήσουμε το κόστος μέτρων και την συνέπεια στα δημοσιονομικά, τότε θα τα ανακοινώσουμε.
  • Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ουσιαστική παρέμβαση. Από κει και πέρα με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση επισημαίνει και πιστεύουμε ότι μέρισμα από την ανάπτυξη πρέπει να παίρνουν όλοι. Ειδικά η νέα γενιά που ταλαιπωρείται από αλλεπάλληλες κρίσεις.
  • Αδυναμία πληρωμής λογαριασμού ρεύματος: Προβληματίζει την κυβέρνηση γι' αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Το ζήτημα των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, γι' αυτό και ενεργοποιούμαστε και ευρωπαϊκά αλλά και σε εθνικό επίπεδο.
  • Η εργατική νομοθεσία έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά το όφελος για τον εργαζόμενο, με την μείωση των εισφορών, ωράρια, υπερωρίες, φροντίσαμε για ένα θεσμικό πλαίσιο που η οικονομία θα αναπτύσσεται και μέρισμα ανάπτυξης θα έχουν και οι εργαζόμενοι.
  • Η επεξεργασία για το δικό μας σχέδιο για τις τιμές στην ενέργεια γίνεται παράλληλα με τις διεργασίες που γίνονται στην ΕΕ.
  • Κανένας φόρος που έχει καταργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρόκειται να επανέλθει.
  • Αντιπυρική περίοδος: Η προετοιμασία των εμπλεκόμενων φορέων συνεχίζεται, παρουσιάστηκε η πρόοδος του συντονισμού και της ανάπτυξης σχεδίου στον πρωθυπουργό. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε
  • Αν χρειαστεί θα δόσουμε στοιχεία για όσα κατήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός στην βουλή για τους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ
  • Θα παρακολυθήσουμε με ενδιαφέρον το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ 
Πηγή: skai.gr