Μητσοτάκης: Εφάπαξ βοήθημα 200 έως 300 ευρώ σε συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς

Αύριο οι αναλυτικές ανακοινώσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς -Ανακοινώσεις αύριο και για την αναβίωση των 120 δόσεων, αλλά και για ρυθμίσεις που αφορούν σε νέα χρέη, μετά την πανδημία, συνεπών δανειοληπτών- Επιδότηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023- Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία, ελπίζω να προκύψει κάτι καλό μετά από αυτή την καταστροφή

Την παροχή έκτακτου βοηθήματος ύψους από 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στην Κοζάνη. «Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/23» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας» συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι οι εξαγγελίες θα γίνουν αύριο από το Οικονομικό Επιτελείο, συμπληρώνοντας ότι: «Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ», ωστόσο, όπως τόνισε η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από προσδοκώμενο και είναι υπολογισμένο το δημοσιονομικό κόστος για την παροχή αυτή.

Εκτός από το επίδομα στους συνταξιούχους, ο κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης:

-Με πληρωμή δύο δόσεων θα μπορούν να αναβιώσουν οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων που είχαν χαθεί για τους φορολογούμενους, ενώ προανήγγειλε ρυθμίσεις που αφορούν σε νέα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια

-Επιδότηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για όλο του 2023.

Ηδη, είναι σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης. Στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε και αφορούσε τα αναπτυξιακά έργα στη Δυτική Μακεδονία, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει ήδη σχέδιο για τη μετά τον λιγνίτη εποχή. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπάρχει καχυποψία, είπε και παρέθεσε τα δεδομένα που ισχύουν για την περιοχή. Θέλω να βλέπω ευκαιρίες, όχι προβλήματα, είπε και αναφέρθηκε στην επίκεψή του σε οινοποιείο της περιοχής ως παράδειγμα ανάπτυξης. Και η Δυτική Μακεδονία μπορεί να γίνει κέντρο τεχνολογιών του μέλλοντος, είπε. Φεύγω πιο αισιόδοξος από τη Δυτική Μακεδονία βλέποντας ότι ένα μέρος της λογικής καχυποψίας έχει ξεπεραστεί. 

Σε ερώτηση για την υποστελέχωση των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας και την παρατήρηση ότι δεν πηγαίνουν γιατροί στην περιοχή, ο κ.Μητσοτάκης είπε: Είναι ίσως το πιο κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, γίνονται παρεμβάσεις, αλλά έχουμε ζήτημα προσέλκυσης γιατρών κάποιων ειδικοτήτων. Τα κίνητα που έχουμε θεσμοθετήσει ίσως να μην είναι αρκετά για να προσελκύσουμε γιατρούς σε περιφερειακά νοσοκομεία. Δουλεύουμε με το υπουργείο Υγείας σε ένα νέο σχέδιο, έχετε απόλυτο δίκιο ότι η Υγεία είναι πρώτη προτεραιότητα, ελπίζω σύντομα να μπορούμε να κάνουμε ανακοινώσεις. Τα ζητήματα που αφορούν το ΕΣΥ αποτελούν κεντρική προσωπική μου προτεραιότητα και ευθύνη. Η πανδημία δοκίμασε το σύστημα υγείας. Υπάρχουν προβλήματα, αλλά μια ολιστική προσέγγιση για την υγεία ξεκινά από πολλές παραμέτρους. Ο πιο αδύναμος κρίκος παραμένουν τα νοσοκομεία και η στελέχωσή τους.

Χιλιάδες συνταξιούχοι περιμένουν να μάθουν πως θα αποκατασταθεί η αδικία που προέκυψε με την προσωπική διαφορά:

- Οταν υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% ξέραμε ότι θα την έβλεπαν όσοι δεν είχαν προσωπική διαφορά, που τη δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου- ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σήμερα ότι θα την καταργήσει. Υπήρχαν αδικίες, και μάλιστα υπήρχαν συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις που δεν πήραν αύξηση. Η οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο. Αναγγέλω σήμερα ότι θα υπάρξει έκτακτη βοήθημα μεταξύ 200- 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των αποδοχών τους- αύριο οι συγκεκριμένες εξαγγελίες από τους συναρμόδιους υπουργούς, με κόστος 300 εκατ. και θα δοθεί εφάπαξ. 

Αφού απάντησε στην ερώτηση για το πόσο... καψούρης είναι, ο κ.Μητσοτάκης ερωτήθηκε για τη μονάδα Πτολεμαϊδα 5 και το μέλλον της, ενώ ακολούθως απάντησε σε ερωτήσεις για τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής. Όπως είπε η Κοζάνη θα έρθει πιο κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων με την ολοκλήρωση του Ε65. Κυβερνητικά στελέψη έχουν βρεθεί δεκάδες φορές στην περιοχή για να καταλήξουμε στο αναπτυξιακό σχέδιο που έχει και την έγκριση της Κομισιόν. 

Στην ερώτηση του Σκάι για τον σεισμό στην Τουρκία και την ανταπόκριση που υπάρχει σε σχέση με την Ελλάδα και αν πιστεύει ότι το καλό κλίμα θα διατηρηθεί, ο πρωθυπουργός εξέφρασε και πάλι την οδύνη του για τη συμφορά στην Τουρκία και τη Συρία, που επιπλέον δοκιμάζεται από τον εμφύλιο, και επανέλαβε την υπερηφάνεια του για την παρουσία της ΕΜΑΚ, είπε ότι αγωνίζεται να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά. Και όταν μίλησα στον ΟΗΕ είπα οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, πιστεύω ότι μέσα από αυτό το δράμα ίσως προκύψει και κάτι καλύτερο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κρατώ τη δήλωση του κ.Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία. Ελπίζω να είμαστε πρωταγωνιστές και στην ανοικοδόμηση στην Τουρκία. Οι φυσικές καταστροφές είναι πραγματικότητα που συνοδεύει και την πατρίδα μας. Η πολιτική προστασία είναι σημαντική για την κυβέρνησή σας, όχι μόνο οι φυσικές καταστροφές που αφορούν την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν ξεχνάμε ότι είμαστε σεισμογενής χώρα και πρέπει να είμαστε όσο έτοιμοι γίνεται. 

Στην ερώτηση για το αν υπάρχει φόβος για νέες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι δεν έχει τέτοια εκτίμηση. Πρέπει να πω πόσο σημαντική είναι η πρόσφατη συζήτηση για τη μετανάστευση στην Ευρώπη. 

Οι ρυθμίσεις χρεών- Αύριο οι ανακοινώσεις

Ο κ.Μητσοτάκης είπε επίσης ότι όσοι έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων θα μπορούν να την αναβιώσουν πληρώνοντας δύο δόσεις, παρέπεμψε ωστόσο στις αυριανές ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου. Όπως είπε θα υπάρξει και ρύθμιση 36-72 δόσεων για συνεπείς δανειολήπτες που δημιούργησαν νέα χρέη κατά την πανδημία. 

Για τους αγρότες- κτηνοτρόφους

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι το κόστος παραγωγής είναι πλέον υψηλό, αλλά και οι τιμές π.χ. στο γάλα είναι υψηλές, καθώς αντιμετωπίσθηκαν οι παράνομες ελληνοποιήσεις. Θα χρηματοδοτηθεί ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, έχει γίνει συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο. 

Για τις εκλογές

Για το κλίμα προς τις εκλογές και το ενδεχόμενο των συνεργασιών ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα αναφερθεί σε ημερομηνία εκλογών θα γίνουν την Ανοιξη. Σε ό,τι αφορά το κλίμα, η ΝΔ θα κινηθεί με θετικό λόγο και προοπτική για όσα μπορούν να γίνουν. Ρωτήστε τον κ.Τσίπρα για επιμένει στην πόλωση. Η Ελλάδα δεν βουλιάζει, είναι πρωταγωνίστρια- το κάνει γιατί θέλει να συσπειρώσει το κοινό του, να πάρει το ποσοστό έστω του 2019. Δεν πιστεύω τον κ.Τσίπρα για κυβέρνηση ηττημένων. Δεν πιστεύω τον κ.Τσίπρα ότι θα το διερευνήσει. Θεωρητικά είναι ένα ενδεχόμενο. 

Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι θα στηριχθεί ο Γιώργος Κασαπίδης για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Ακολούθως απάντησε σε ερώτηση για το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας, λέγοντας ότι οι προοπτικές είναι μεγάλες, όπως και για τα Γρεβενά συνολικά που έχουν επιπλέον τη Βάλια Κάλντα. 

Πηγή: skai.gr