Κλείσιμο

Λευτέρης Οικονόμου: «Υποκινούμενος με στόχο να εξυπηρετηθεί τουρκικός σχεδιασμός» ο θόρυβος με τους μετανάστες στον Έβρο

ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, από το βήμα της Βουλής, έδωσε απάντηση για το θέμα της νησίδας του Έβρου, «για το οποίο τελευταία, δημιουργείται ανεξήγητα πάλι ένας θόρυβος», όπως είπε, «αν και έχουν δοθεί, επ΄αυτού επαρκείς εξηγήσεις, με κατηγορηματικό τρόπο».

 «Είμαστε ψύχραιμοι, είμαστε αποφασιστικοί. Παρακολουθούμε και ενεργούμε ό,τι επιβάλλει το εθνικό συμφέρον», ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, αναφέρθηκε στην κλιμακούμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στα χερσαία σύνορα και το ενδεχόμενο να επιδιώκει μεθοριακό επεισόδιο.

Ο κ. Οικονόμου, από το βήμα της Βουλής, έδωσε απάντηση για το θέμα της νησίδας του Έβρου, «για το οποίο τελευταία, δημιουργείται ανεξήγητα πάλι ένας θόρυβος», όπως είπε, «αν και έχουν δοθεί, επ΄αυτού επαρκείς εξηγήσεις, με κατηγορηματικό τρόπο».

«Επιχειρείται, ανακοινώσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ερμηνεύονται, με διαφορετικό τρόπο, γεγονός απαράδεκτο», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και τόνισε: «Οι 38 μετανάστες που δήλωσαν εγκλωβισμένοι στη νησίδα του Έβρου, σύμφωνα με τα στίγματα που είχαν στη διάθεσή τους, οι ελληνικές Αρχές και οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονταν επί τουρκικού εδάφους, αδιαμφισβήτητα». 

«Ο όλος θόρυβος που δημιουργήθηκε, με βασικό μοχλό τα μηνύματα της ΜΚΟ "human rights 360", αξιολογήθηκε ως υποκινούμενος με στόχο να εξυπηρετηθεί τουρκικός σχεδιασμός, για κατασκευασμένα συνοριακά επεισόδια, στην ελληνοτουρκική μεθόριο, στο ποτάμι, που το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να χρησιμοποιείται μια αρκετά ύποπτη επιχειρησιακή τακτική, από πλευράς τουρκικών αρχών», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Διαβάστε σχετικά: Υπ. Άμυνας: Σε τουρκικό έδαφος η νησίδα με τους μετανάστες στον Εβρο

Ο κ. Οικονόμου ανέγνωσε στην εθνική αντιπροσωπεία, και «στο βαθμό που επιτρέπεται» αποσπάσματα του εγγράφου του ΓΕΣ, που έχει χαρακτήρα εμπιστευτικό. Ανέγνωσε επίσης και τα διαβήματα της ελληνικής προς την τουρκική πλευρά, προκειμένου να προχωρήσει η Τουρκία στις απαραίτητες ενέργειες και να παράσχει στα 39 πρόσωπα που βρίσκονταν εκεί, κάθε απαραίτητη και κατάλληλη βοήθεια, με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματά τους. 

«Η εν λόγω ομάδα μεταναστών ουδέποτε εγκλωβίστηκε στη νησίδα, αφού η απόσταση από την τουρκική παρόχθια πλευρά ήταν ελάχιστη και η στάθμη του νερού περίπου 20 εκατοστά. Κανένα πρόβλημα επίσης δεν υπήρχε να προχωρήσουν προς την ελληνική όχθη, αφού η στάθμη βρισκόταν στα 50 εκατοστά περίπου», είπε εξάλλου ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη σημειώνοντας πως από τις κατοπτεύσεις που έγιναν, από τις ελληνικές αρχές, δεν είχε διαπιστωθεί η παρουσία της συγκεκριμένης ομάδας μεταναστών.

Αλλά και σε επιχείρηση των τουρκικών αρχών, μετά τα ελληνικά διαβήματα, «αποχώρησαν από το συγκεκριμένο μέρος της νησίδας άπραγοι, διότι δεν βρήκαν επάνω τους μετανάστες».

Οι μετανάστες βρέθηκαν μετά σε άλλο σημείο, με άλλες συντεταγμένες, εντός ελληνικού εδάφους και όχι στη νησίδα, όπως είπε.

«Η δημόσια επανόρθωση και η διόρθωση του επικεφαλής της ΜΚΟ, Επαμεινώνδα Φαρμάκη, στη συνέχεια, μόνο τυχαία και βεβιασμένη δεν είναι. Η ίδια η ΜΚΟ έκανε επανόρθωση επ΄αυτού και ζήτησε συγνώμη», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και τόνισε ότι «το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται σχετικά με τις νησίδες στον Έβρο και με την ουδετερότητα που υπάρχει στη συγκεκριμένη περιοχή, μια αρκετά προκλητική συμπεριφορά, από πλευράς τουρκικών αρχών». Υπάρχει συνεπώς εύλογη ανησυχία, είπε ο κ. Οικονόμου μήπως θέλουν να ωθήσουν τα πράγματα στη δημιουργία και ενός μεθοριακού επεισοδίου. «Είμαστε ψύχραιμοι, είμαστε αποφασιστικοί. Παρακολουθούμε και ενεργούμε ό,τι επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Σε αυτό θεωρώ ότι όλη η Βουλή είμαστε ενωμένοι και σύσσωμοι δίνουμε ενιαία απάντηση στην τουρκική πλευρά», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ