Κυμπουρόπουλος: Η ΕΕ να απαντήσει στις απαράδεκτες πρακτικές χωρών όπως η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν

Τις «απαράδεκτες πρακτικές κρατών, όπως η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν» όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, στηλίτευσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, με παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα «την ανάγκη για αποφασιστικότητα της ΕΕ, ώστε να ανταποκριθεί στο ρόλο της και να μην πληγεί η αξιοπιστία της» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του.

Ο κ. Κυμπουρόπουλος τόνισε ότι «ζούμε στο 2022, η πρόεδρός μας [σ.σ.: εννοεί την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου] είναι μια γυναίκα κι όμως αγωνιζόμαστε για την ισότητα των φύλων». Όπως είπε, «μιλάμε σε αυτό το Κοινοβούλιο ως ένα από τα σύμβολα της δημοκρατίας, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν χώρες με αυταρχικά καθεστώτα που καταπιέζουν το λαό τους». Και αμέσως προσέθεσε: «Για παράδειγμα, χώρες όπως η Τουρκία, που αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ή άλλες χώρες, οι οποίες έχουν ανακαλέσει μέτρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Είναι καθήκον μας να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα των γυναικών, ειδικά όσον αφορά τις ανησυχητικές καταστάσεις σε τρίτες χώρες, όπως η κατάσταση στο Αφγανιστάν [...] Άλλα ανθρώπινα δικαιώματα επίσης απειλούνται. Όπως στο Αζερμπαϊτζάν, όπου η κυβέρνηση καταστρέφει συστηματικά μνημεία και εκκλησίες αρμενικής-χριστιανικής κληρονομιάς».

Επίσης, ο κ. Κυμπουρόπουλος, αφού υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της», σημειώνοντας ότι μεταξύ άλλων, «παρείχε ασφαλές καταφύγιο για αρκετές Αφγανές που διέφυγαν από τη χώρα τους», τόνισε: «Είμαστε πραγματικά οργισμένοι με τέτοιες πρακτικές. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να σταματήσουν [...] Μόνο έτσι μπορεί η ΕΕ να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και να αποτρέψει την υπονόμευση της αξιοπιστίας της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ