«Ξέσπασμα» ΗΠΑ κατά Ρωσίας για τον TurkStream – Πλεονέκτημα για τον EastMed 

Την έντονη αντίθεσή του στον αγωγό TurkStream εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τη τακτική του "διαίρει και βασίλευε" για να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας εγκαινίασαν επίσημα τον αγωγό TurkStream που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη νότια Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

Κληθείς να σχολιάσει τη συγκεκριμένη εξέλιξη από τον ιστότοπο Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αντιτίθενται τόσο στον Nord Stream 2 όσο και στη δεύτερη γραμμή του TurkStream, εκτιμώντας ότι «η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι τα έργα αυτά διαιρούν την Ευρώπη και τα χρησιμοποιεί προς όφελός της».

 Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένοι αγωγοί δίνουν τη δυνατότητα στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως μοχλό πολιτικής πίεσης εναντίον των ευρωπαϊκών κρατών.

«Πιστεύουμε ότι ο Nord Stream 2 και η δεύτερη γραμμή του TurkStream δεν συνεισφέρουν καθόλου στη προώθηση των στόχων για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα προσφέρουν στη Ρωσία ένα επιπλέον εργαλείο για τον πολιτικό και οικονομικό εξαναγκασμό των ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα της Ουκρανίας», προσέθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερουσία έχει εγκρίνει ένα αμυντικό νομοσχέδιο που επιβάλλει κυρώσεις τόσο στον TurkStream όσο και στον Nord Stream 2, ως μέρος μιας δέσμης μέτρων που αποσκοπούν στην «αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας». Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον των εταιρειών που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 που προωθεί το Βερολίνο. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Γερμανίας χαρακτήρισε την επιβολή κυρώσεων "παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις".

… Και ο EastMed
   
H  αμερικανική ενόχληση για τον TurkStream εκτιμάται ότι ενισχύει τις θέσεις της Αθήνας για την κατασκευή του τιτάνιου έργου EastMed ώστε η Ευρώπη να έχει μικρότερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Μόσχα. H τριμερής συμφωνία για τον αγωγό υπεγράφη στις 2 Ιανουαρίου στη Αθήνα και «μπλοκάρει» την τουρκολιβυκή συμφωνία για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες. 

Υπενθυμίζεται ότι  το Γραφείο Ενεργειακών Πόρων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, που έχει τη στήριξη της Ιταλίας, αλλά και άλλων κρατών.  

Το Γραφείο Ενεργειακών Πόρων του Στέιτ Ντιπάρντμεντ επικροτεί τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχόλιο Καιρίδη

«Η Αμερική έχει καταδικάσει τον ΤurkStream και έχει νομοθετήσει κυρώσεις για εταιρείες που θα συμμετάσχουν. Βεβαίως η Ρωσία μπορεί να τον κατασκευάσει μόνη της, η Gazprom έχει και την τεχνολογική και την οικονομική δυνατότητα. Ο TurkStream επιτείνει την εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία σε αντίθεση με τον EastMed τόνισε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης.

ΑΜΠΕ - skai.gr